Magyar Nemzet: Őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét

2024. június 18. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették a hatóságok a III. kerületi alpolgármestert, Czeglédy Gergőt kedden – írja a Magyar Nemzet. A kormánypárti lap szerint a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást, ehhez kapcsolódóan tartottak a nap folyamán házkutatást az óbuda-békásmegyeri városházán, és történt meg az őrizetbevétel is. A lap értesülését Czeglédyről a Telex névtelenséget kérő forrása is megerősítette.

Kerestük az önkormányzatot és a kerületi MSZP-t is – aminek Czeglédy az elnöke. A pártszervezetet nem tudtuk elérni, az óbudai kerületvezetés pedig korábbi közleményüket ajánlotta figyelmünkbe.

Mint korábban megírtuk, a KNYF szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat álláspontja szerint hivatali dolgozót nem érint a nyomozás.

Kedden újabb akcióra került sor, amiről annyit közölt a KNYF, hogy a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre, és több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények. Az akcióban 40 hivatalos személy vesz részt, a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik ebben. Hogy pontosan milyen nyomozási cselekményekről van szó, arról későbbre ígértek részletes tájékoztatást.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata még a nap folyamán közleményt adott ki az ügyben, amiben arról írtak, az ügyészség iratok szkennelését kérte, amiben együttműködtek velük, az iratokat átadták. Ez a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amiben márciusban már kértek be iratokat. Egy ellentmondásra is felhívja a figyelmet a kerületi kommüniké:

„Habár a közleményükben azt írják, hogy az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, az önkormányzat épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott.”

Hozzátették, „az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást”, erre bizonyítékaik is vannak, nyilvánosságra fogják hozni őket.

Egy korábbi ügy

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy márciusban is zajlott egy hasonló akció a kerületben, akkor négy embert vettek őrizetbe. Egyikük P. Gábor volt, Gajda Péter kispesti polgármester volt kabinetfőnöke, aki a helyi óbudai lap kiadását vette át cégével.

Ebben az esetben az volt a gyanú, hogy a gyanúsítottak 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötöttek az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A fiktív szerződések keretében beérkezett pénzeket a gyanúsítottak vették fel. A III. kerületi önkormányzat akkor közölte, nem érintett az ügy sem hivatalis, sem önkormányzati dolgozót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!