Az óbudai polgármester letartóztatásához az kellett, hogy több gyanúsítottnak megeredjen a nyelve

Legfontosabb

2024. augusztus 22. – 19:06

Az óbudai polgármester letartóztatásához az kellett, hogy több gyanúsítottnak megeredjen a nyelve
Czeglédy Gergő és Kiss László – Fotó: obuda.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei nyár egyik korrupciós ügye nem a Fideszhez, hanem az ellenzék által vezetett Óbudához kötődik. A kerület DK-s polgármesterét és az MSZP-s alpolgármestert is letartóztatták. Összeszedtük, mit lehet eddig tudni az ügyről. Kérdések és válaszok.

Hogy került nyilvánosságra ez az ügy?

Már 2021 őszén értesülhetett a nyilvánosság arról, hogy a 2019 óta ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzatnál korrupciógyanús ügyletek vannak. Ekkor ugyanis egy bizonyos Anonymous tett közzé ezzel kapcsolatos anyagokat az interneten.

Kicsoda Anonymous?

Egy álarcos alak, aki eddig kizárólag ellenzékiek korrupciós vagy korrupciógyanús ügyleteivel foglalkozik. A független sajtó erős fenntartásokkal kezeli az általa közzétett anyagokat. Például 2021 őszén a „Városháza-ügyben” is publikált olyan hanganyagot, amiről később kiderült, hogy manipulálták azokat. Anonymous célja akkor az volt, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Karácsony Gergelyt besározza, de az a botrány „kipukkadt”. Mindenesetre erre az időszakra tehető, hogy az Anonymous először hírt adott az Óbudán tapasztalható állítólagos korrupcióról. Anonymous beszélt először egy olyan fontos „baloldali háttéremberről”, valamint egy olyan ügyvédről is, aki jó kapcsolatokat ápol Kiss László óbudai polgármesterrel. Azt is közölte akkor Anonymous, hogy Kiss felesége egy darabig üzlettársa is volt ennek a bizonyos ügyvédnek.

Az óbudai önkormányzatot érintő ügy – a Városháza állítólagos eladásáról szóló hírrel ellentétben – nem pukkadt ki, sőt ma már a kerület DK-s polgármesterét, Kiss Lászlót és az MSZP-s alpolgármestert, Czeglédy Gergőt is letartóztatták. Akkor ezek szerint Anonymousnak az óbudai ügyben igaza volt?

Azt, hogy mi igaz a vádakból, majd a bíróság eldönti. Egyelőre csak gyanúsítottak az óbudai ügy szereplői, az ártatlanság vélelme megilleti őket. Ugyanakkor baljós jel lehet Kiss László polgármesterre és Czeglédy Gergő alpolgármesterre nézve, hogy több érintett már egyezséget kötött az ügyészséggel és beszélni kezdett, rájuk pedig terhelő vallomást tettek.

Ha a Városháza-gate-ügy kamu volt, akkor az óbudai is az, ha mindkettőnek a forrása az Anonymous?

Ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt az Anonymous csak platform, nem forrás. Az Anonymous által előhozott „Városháza-gate”-et és az óbudai korrupciós ügyet nem lehet egy lapon említeni. A Városháza állítólagos eladási terve mindig is politikai ügy volt – legalábbis a Bajnai Gordon érintettségére vonatkozó része –, amiből politikai botrányt akart kreálni a Fidesz. Az óbudai vezetést érintő vádak viszont bűncselekmények, merthogy súlyos korrupciós vádakról van szó. És míg a Városháza-gate kipukkadt, addig az óbudai ügyben az Anonymous-felvételek után nyomozás indult. Bár az országos feljelentőként ismert Tényi István annak idején feljelentést tett, azzal nem sokra mentek volna a nyomozók. A nyomozásnak az adott lendületet, hogy 2021 decemberében egy titokzatos személy jelentkezett a nyomozó hatóságnál, feljelentést tett az ügyben, és kitálalt.

Mit lehet erről a titokzatos emberről tudni?

Egyelőre csak annyit, amennyit a nyomozati anyagokat megszerző Magyar Nemzet megírt. Eszerint ez a titokzatos személy azt állította, hogy ő maga is benne volt a korrupcióban, így önmagára is terhelő vallomást tett. Ő beszélt először arról, hogy az óbudai önkormányzat túlárazott és fiktív megrendeléseket köt.

Indult ellene eljárás?

Minden bizonnyal. De azt nem tudni, hogy ezzel az eljárással mi lett. Az illető valószínűleg egyezséget köthetett az ügyészséggel – ilyenkor így szokás.

Tehát 2021 decemberében a nyomozók már tudtak egy állítólagos korrupciós ügyről. Mi történt ezután?

Folyt a nyomozás, nyilván titokban, leplezett eszközöket is felhasználva. Erre utal, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat is részt vett az eljárásban. Idén márciusban pedig megtörténtek az első házkutatások. Ekkor az óbudai önkormányzatnál is kutattak, és már akkor több embert gyanúsítottak meg. Akkor négy embert vettek őrizetbe, de ekkor még nem gyanúsították meg sem Czeglédy Gergő alpolgármestert, sem Kiss László polgármestert. Sőt, az önkormányzat akkor azt közölte: az „iratbetekintést követően más nem történt, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerünkben dolgozó munkatársunkat nem érinti”.

Akkor márciusban kiket gyanúsítottak meg?

A márciusban meggyanúsított emberekből ketten kulcsszereplői a történetnek. Az egyik F. László, a másik P. Gábor.

Róluk mit lehet tudni?

P. Gábor régen a kispesti Gajda Péter MSZP-s polgármester kabinetfőnöke volt, majd később a kispesti önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodáját vezette. Azután hagyta ott Kispestet, hogy kirobbant a Lackner-féle hangfelvételes botrány, amelyen XIX. kerületi szocialista politikusok különböző háttérmutyikról beszélgettek. Ezután P. Gábor Óbudán kezdett el dolgozni Kiss Lászlónak. F. Lászlóról pedig azt állította a feljelentő, hogy ő és Kiss László polgármester együtt döntenek a beruházásokról.

F. László az RF Production Hungary Kft. egyik alapítója, a másik alapító D. Gábor, aki szintén gyanúsított lett. Az RF Production Hungary Kft. 2019. október 29-én, az akkori önkormányzati választások után két héttel alakult. Már 2019-ben kapott megbízásokat az önkormányzattól, és a reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó cég 2020-ban már 142 millió forint nettó árbevételt termelt. A bevétel jó része az óbudai önkormányzat megrendeléseiből jött össze. Az RF Production Hungary Kft.-vel kötött szerződéseket korrupció gyanúja miatt lefoglalta az ügyészség, az iratokat az óbudai önkormányzat július 10-én nyilvánosságra hozta. Ezek alapján 2019 és 2021 között szórólapbeszerzésre, grafikai feladatokra, nyomdai kivitelezésre, muskátlibeszerzésre és információs táblák gyártására is szerződtek a céggel.

A titokzatos személy, aki 2021 decemberében kitálalt az ügyészségen, az ügyészeknek elmondta, hogy jó viszonyban van P. Gáborral, rá nézve terhelő vallomást tett. P. Gábor szerepelt azon a felvételen, amelyet az Anonymous közzétett. És a feljelentő 2021 decemberében F. Lászlóról is beszélt a nyomozóknak.

Majd jött a június, és őrizetbe vették Czeglédy Gergő alpolgármestert, valamint az ügyben érintett strómancégek ügyvezetőit. Miért nem vették őt már márciusban őrizetbe?

Feltehetőleg azért, mert csak a márciusban meggyanúsított személyek között voltak olyanok, akik terhelő vallomást tettek rá, így már meg tudták gyanúsítani őt. Ez magyarázza meg azt is, hogy augusztusban újabb házkutatások voltak, és aztán őrizetbe vették Kiss László polgármestert is. Efféle büntetőügyekben ismert „dominóeffektus” zajlik: az alsóbb szinten lévők egyezséget kötnek az ügyészséggel, és terhelő vallomást tesznek a nagyobb halakra.

Az ügy egyik kulcsfigurája, F. László például már nincs letartóztatva, az ügy nyomozati iratait megszerző Magyar Nemzet szerint ő is beszélni kezdett az ügyészeknek. F. László egyik cégtársa, D. Gábor is gyanúsított lett, de már szabadlábon van, mert F. Lászlóhoz hasonlóan ő is információkkal látta el a nyomozó hatóságot.

Sajtóhírek szerint azok, akik együttműködtek a nyomozókkal, egyezséget kötöttek. Kiss László védője, Zamecsnik Péter ügyvéd állítása szerint például a polgármester meg nem nevezett egyik korábbi munkatársa (aki feltehetőleg F. László) egyezséget kötött az ügyészséggel a saját érdekei mentén. Ahogy Zamecsnik mondta, az egyezség értelmében az illetőnek az 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett 14 hónapot kell fogházban töltenie.

Összességében tehát az ügyben gyanúsítottak lettek politikusok, önkormányzati cégvezetők és olyan strómanok, akik azt sem tudták, mire használják őket. Akik együttműködtek, a többiekhez képest jobb helyzetbe kerültek. A fontosabb szereplők közül Kiss László, Czeglédy Gergő és P. Gábor mindenesetre le van tartóztatva. Nyilván ők vannak leginkább a nyomozók célkeresztjében. Az ügynek egyébként összesen 16 gyanúsítottja van.

Mit lehet tudni magáról a gyanúsításról?

Kiss László polgármestert bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg. Kisst 18 milliós, Czeglédyt 100 milliós korrupcióval gyanúsítják, tehát a gyanú szerint ennyi kenőpénz vándorolt hozzájuk. A vesztegetés mellett pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítják Kisst.

Az ügyészség szerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Az alpolgármestert pedig azzal gyanúsítják, hogy több mint százmillió forintot kapott azért, hogy hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásáért, további reklámcélú használatáért, illetve a hasznosításukhoz szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A nyomozók szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. Az ügyészségi nyomozók szerint a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Mi egyéb derült ki a sajtóban az ügy kirobbanása óta?

A 24.hu írta meg, hogy az RF Production Hungary Kft.-vel úgy kötött több millió forintért szerződéseket az óbudai önkormányzat, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt a cég tulajdonosával.

Kiss védője, Zamecsnik Péter ezzel kapcsolatban azt állította, hogy a cégnek, amelyben a polgármester felesége és a család barátja közös tulajdonos volt, semmi köze a büntetőügyhöz, ez a cég semmilyen szerződést nem kötött az önkormányzattal. Szerinte mindössze annyi történt, hogy a cég szívességből egy rövid ideig Kiss Lászlóék házába volt bejegyezve, a gyanúsítás időszakában viszont már más székhelye volt, a cég pedig elvégezte azt a munkát, amire megbízást kapott az önkormányzattól. „Az más kérdés, hogy nem olyan áron, mint ahogy azt az ügyészség gondolja. De nem a szocializmusban élünk, nem hatósági fix árak vannak” – fogalmazott az ügyvéd.

A kérdésre, hogy amikor az ügy tavasszal nyilvánosságra került, Kiss László tett-e lépéseket a hivatalban, hogy kiderüljön, valóban „vannak-e túlárazott szerződések, zsebbe mentek-e pénzek”, Zamecsnik Péter azt válaszolta: a polgármester vizsgálatot rendelt el, amit a hivatal el is végzett. A túlárazás pedig nem jogi kategória, így ebben nem foglaltak állást, de azt megállapították, hogy a cég a munkát rendben elvégezte.

Az ügyben érintett reklámcégekről mit lehet tudni?

Az ügyben még sok a kérdés, de az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-közeli reklámcégek is lehetnek érintettek az ügyben. Az ügyészség lefoglalta a Budamédia Reklámszervező Kft. és a Mahir Cityposter Kft. által a kerületbe telepített óriásplakát reklámfelületekkel rendelkező reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyezési, hozzájárulás-beszerzési eljárásainak az iratait. Mindkét cég köztéri reklámberendezésekkel foglalkozik, és ugyanaz az ügyvezetőjük. Ahogy arra korábban a 444 felhívta a figyelmet, a Budamédia tulajdonosa a Mahir Cityposter, illetve most már a Prime Blanc magántőkealap. A Prime Blanc a Budamédiánál közvetlenül, a Mahir Cityposternél pedig az azt tulajdonló cég mögött bukkant fel. Ezek a plakátcégek anno Simicska Lajos érdekeltségébe tartoztak, ma viszont már Mészáros Lőrinc érdekeltségei. Úgy tudni egyébként, hogy az érintett plakátcégek ügyvezetője is egyezséget kötött az ügyészekkel.

Tehát NER-es cég is érintett? Nem Czeglédyt hozták össze korábban a NER-rel?

Czeglédy Gergőről 2018-ban a Direkt36 írta meg, hogy kormányközeli üzletemberekkel összefogva virágzott fel a cégcsoportja, majd az OLAF is megállapította, hogy szabálytalanul jutott pénz olyan projektekre, amelyekben az MSZP-s politikus kormányközeli figurákkal együtt vett részt. Czeglédy ezért beperelte a Direkt36-ot, de vesztett.

Kiss László elismeri, amivel gyanúsítják?

Nem. Kiss azt állítja, hogy semmi köze nincs a korrupciós ügyhöz, és nagyon abszurdnak tartja azt, hogy egyáltalán meggyanúsították. Azzal védekezik, hogy az ügyben érintettek egy részét nem is ismeri, soha nem is találkozott velük.

Mi lesz így a kerülettel? Ki fogja vezetni Óbudát?

Kiss Lászlót június 9-én újraválasztották, így neki kellene összehívnia az alakuló ülést úgy, hogy az új képviselő-testületnek október 15-ig kell megalakulnia. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy Czeglédy Gergő alpolgármester is letartóztatásban van, amit a bíróság október 20-ig hosszabbított meg.

A kerületi SZMSZ szerint a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze az alakuló ülést. A jogszabályok szerint az alpolgármestereket a polgármester javaslatára választják meg, és ha Kiss letartóztatásban marad, a javaslatát megteheti írásban is, de nem biztos, hogy azt a képviselő-testület és a kormányhivatal elfogadja majd. Ha kifogást emelnek, az ügyben a Kúria dönt.

Kisst első körben 30 napra tartóztatták le, de Zamecsnik Péter szerint az eljárás fél-háromnegyed évig is eltarthat, addig az ügyészség valószínűleg azt szeretné, ha nem engednék ki a polgármestert.

Ugyan ez egy kerületi ügy, de milyen hatással lehet ez a botrány az ellenzéki vezetésű fővárosi vezetésre?

Az biztos, hogy nem tesz jót az ellenzéknek. Ha beigazolódik a gyanú és kiderül, hogy Kiss és Czeglédy valóban korruptak, akkor az egy komoly ütőkártya lesz a Fidesz kezében. Az ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzat mindenesetre azt sejteti, hogy politikai indíttatású eljárásról van szó, politikai leszámolást sejtetnek a háttérben. Ahogy egyik közleményükben írták, az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása a Fidesz szemszögéből komoly gazdasági érdekeket sért. „Dr. Kiss László és az őt támogató koalíció eddig és azután is megakadályozza a Római-part, a Mocsárosdűlő, a Hajógyári-sziget vagy a Római Kemping területének beépítését, szembe megy a fideszes szándékkal, a lakópark-biznisszel” – írták.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc is politikai motivációt sejtetett, amikor Kisst őrizetbe vették. „Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság. Miért? Mert ugye ebben az esetben szó sincs tettenérésről, ami őrizetbevétel alapindoka. Jogban jártas kollégák persze most megjegyezhetik, hogy igen ám, de akkor is őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatást. Ez tényleg így van” – írta Kiss őrizetbe vételének napján Gyurcsány.

Karácsony Gergely főpolgármester a frakciókkal való egyeztetés után visszahívta Czeglédy Gergőt a BKK felügyelőbizottságából. Politikai ellenfele, Vitézy Dávid ugyanakkor igyekszik Karácsonyra tolni a botrányt. A főpolgármester-jelölt egyik bejegyzésében azt írta, hogy a Karácsony Gergely fővárosi listáján szereplő és általa is ajánlott Kiss László polgármester letartóztatása óta a főpolgármester eltűnt, és „egy szava sincs a főváros egyik legnagyobb kerületében kialakult politikai és közigazgatási válságról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!