24.hu: A letartóztatott óbudai polgármester házába bejelentett cég tulajdonosa többmilliós önkormányzati megbízásokat kapott

2024. augusztus 21. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Kiss László őrizetbe vett óbudai polgármester székhelyhasználatot biztosított a házában egy olyan cégnek, amiben a felesége mellett egy olyan személy is ügyvezető-tulajdonos volt, aki egy másik cégével többmilliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól Kiss polgármesterré választása után, írja a 24.hu. A DK-s politikust múlt hét szerdán vették őrizetbe, miután a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál.

A vád szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük. A 24.hu azt írja, hogy az RF Production Hungary Kft.-vel úgy kötött több millió forintért szerződéseket a Kiss László vezette óbudai önkormányzat, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt a cég tulajdonosával.

Az RF Production Hungary Kft.-vel kötött szerződéseket szerződéseket korrupció gyanúja miatt lefoglalta az ügyészség, az iratokat az óbudai önkormányzat július 10-én nyilvánosságra hozta. Ezek alapján 2019 és 2021 között szórólapbeszerzésre, grafikai feladatokra, nyomdai kivitelezésre, muskátlibeszerzésre és információs táblák gyártására is szerződtek a céggel, írja a lap.

Márciusban írtuk meg, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ügyben még sok a kérdés, de az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-közeli reklámcégek is lehetnek érintettek az ügyben.

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított DK-s Kiss László korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, ő 14 hónap fogházat kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!