Vádalkut kötött az ügyészséggel Kiss László korábbi munkatársa, 14 hónap fogházat kapott

2024. augusztus 16. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Vádalkut kötött az ügyészséggel Kiss László óbudai polgármester korábbi munkatársa, aki enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett a kerületvezetőre. Ezt Kiss László védőügyvédje, Zamecsnik Péter mondta el a Hír TV Napi aktuális című műsorában péntek este.

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított DK-s Kiss Lászlót szerdán vették őrizetbe, miután a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. A vád szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

Zamecsnik a Hír TV-ben azt mondta, a III. kerületi polgármester minden vele szemben megfogalmazott gyanúsítást abszurdnak tart. Állítása szerint az ügyben érintett gyanúsítottak egy részét nem is ismeri, sosem találkozott velük. „Ő azt mondja, hogy semmi köze ezekhez a történetekhez. Majd a perbíróság feladata lesz eldönteni, hogy így van-e” – tette hozzá.

„Az kétségtelen tény, hogy a polgármester úr egyik korábbi munkatársa a saját érdekei mentén egyezséget kötött az ügyészséggel. Nagyon kedvező büntetési tételben állapodtak meg, 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie” – mondta Zamecsnik. Az ügyvéd hozzátette, ha Kiss László októberig előzetes letartóztatásban marad, akkor legvégső esetben akár új polgármester-választást is kiírhatnak a III. kerületben.

Márciusban írtuk meg, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ügyben még sok a kérdés, de az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-közeli reklámcégek is lehetnek érintettek az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!