NER-közeli reklámcégek is érintettek lehetnek az óbudai korrupciós ügyben

2024. június 28. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

A III. kerületi önkormányzat felfedte azoknak a cégeknek a nevét, amelyek papírjait lefoglalta Központi Nyomozó Ügyészség a korrupciógyanús ügyek miatti nyomozás során. Ezek között van a NER-hez köthető Mahir és egy társcége, amelyek „reklámberendezésekkel” foglalkoznak, és közös ügyvezetőjük van – írja a 444.hu.

Az ügyészség márciusban, majd június 18-án is több helyszínen tartott házkutatást és iratokat foglaltak le. Eddig összesen 10 embert gyanúsítanak korrupcióval, köztük Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy önkormányzati cégvezetőt, őket le is tartóztatták.

Az ügyészség azt írta, a megalapozott gyanú szerint „egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében”.

Az ügyészség által márciusban lefoglalt iratokat nyilvánosságra hozta az önkormányzat. Ezekben négy cég neve szerepel:

  • az önkormányzati újság kiadására szerződött Key Price Kft,;
  • az Atlas Hill Kft.;
  • a Budamédia Reklámszervező Kft.
  • és a Mahir Cityposter Kft.

Utóbbiak esetében az ügyészség a kerületbe telepített óriásplakát reklámfelületekkel rendelkező reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához szükséges engedélyezési, hozzájárulás-beszerzési eljárásainak 2021-re vonatkozó iratait foglalta le az ügyészség.

A 444.hu azt írja, a Budamédiának és a Mahirnak ugyanaz az ügyvezetője, és mindkét cég köztéri reklámberendezésekkel foglalkozik – tehát passzol rájuk az ügyészség leírása is. A lap megkereste az ügyvezetőt, aki nem kívánt nyilatkozni.

A Budamédia tulajdonosa a Mahir Cityposter, illetve a Prime Blanc magántőkealap. Ez a magántőkealap a Mahirban is benne van. A plakátcégek Simicska Lajostól vándoroltak át Mészáros Lőrinchez. Az mfor év elején írta meg, hogy Mészáros mind az öt plakátcégének a Prime Blanc Magántőkealap is a tulajdonosa lesz. A Prime Blanc a Budamédiánál közvetlenül, a Mahir Cityposternél pedig az azt tulajdonló cég mögött bukkant fel. A magántőkealapok esetében tényleges tulajdonosok nem ismertek, a Válasz Online viszont korábban arról írt, hogy ezt az alapot a Mészáros bejáratott jogászcsapata által működtetett alapkezelő menedzseli.

Mint korábban megírtuk, a KNYF szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Június 18-án a hatóságok szintén több helyszínen végeztek kutatást és foglaltak le iratokat, valamint újabb öt embert gyanúsítottak meg. Köztük volt az alpolgármester is.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és pártigazgatója a Telexnek élő műsorában arról beszélt, hogy a fővárosi listán is szereplő Czeglédy Gergővel kapcsolatos ügyekről ők is a sajtóból értesültek. Arra a felvetésre, hogy rákérdeztek-e az MSZP-n belül arra Czeglédynél korábban, miért vannak NER-es szereplőkkel közös bizniszei, amelyben túlárazott közbeszerzéseket is nyernek, Molnár azt mondta, volt erről szó. Czeglédy ezekre azt mondta, hogy csak nyílt közbeszerzéseken indult, elenyésző százalékban nyert, a pártban ezzel megelégedtek, bár Molnár azzal egyetértett, hogy nem szerencsés az ilyesmik látszata, erről volt is Czeglédyvel beszélgetés, de nem minden részletét fogadta meg.

A 444 kereste a KNYF-et is, de a folyamatban levő nyomozás miatt nem válaszoltak a lap kérdéseire. Az óbudai önkormányzat korábban visszautasította a vádakat, és állításuk szerint a szerződések mögött valós teljesítések vannak, minden jogszerűen történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!