Házkutatást tartottak az óbudai polgármesternél, őrizetbe is vették Kiss Lászlót

2024. augusztus 14. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatást tartottak Kiss László óbudai polgármesternél, írta a 24.hu. A lapnak Kiss ügyvédje megerősítette, hogy a DK-s polgármestert őrizetbe is vették, de állítása szerint egyelőre nem tudják, milyen üggyel összefüggésben.

Az óbudai önkormányzat sajtóosztálya délelőtt közleményben tudatta, hogy a korábbi nyomozati cselekményeket folytatva a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg ismét házkutatást tart Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. „Négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködünk, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadjuk” – írták.

A közleményükből kiderül, hogy kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, de ezzel kapcsolatban további információ nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

„A mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást” – írták.

A közleményben arról is írtak, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó „jólértesültsége” jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól. „A szivárogtatások miatt dr. Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség” – közölték.

Gyurcsány is arról írt, hogy a polgármestert őrizetbe vették

Szerda reggel Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egy olyan bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, ami arra utal, hogy Kisst őrizetbe vették. Kiss a DK politikusa, így tehát a pártjának elnöke írta azt, hogy őt őrizetbe vették.

„Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság. Miért? Mert ugye ebben az esetben szó sincs tettenérésről, ami őrizetbevétel alapindoka. Jogban jártas kollégák persze most megjegyezhetik, hogy igen ám, de akkor is őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatást. Ez tényleg így van” – írta Gyurcsány.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Kovács Katalin a Telexnek elmondta: nem kommentálják a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent híreket azon túl, hogy kiadtak szerda reggel egy közleményt. Kovács lapunkat arról tájékoztatta, hogy bővebb, érdemi információt az ügyben előreláthatólag csütörtök délelőtt tudnak majd adni.

A szerdán kiadott közleményben a KnyF mindössze annyit írt, hogy a mai nap folyamán összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre egy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában.

A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekménye – derül ki a közleményből. Arról, hogy házkutatás az önkormányzat épületén túl milyen helyszíneken zajlik, nem szól a tájékoztatás.

Az összehangolt akcióban közel ötven hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik. További tájékoztatást az ügyben csütörtökre ígért a Központi Nyomozó Főügyészség.

Nem most kezdődött

Az ügy összefüggésben lehet azzal, hogy júniusban őrizetbe vették, majd letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét. A politikus a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egy hónapos letartóztatását.

A Központi Nyomozó Főügyészség márciustól folyamatosan hajtott végre letartóztatásokat, lefoglalásokat és házkutatásokat az ügyben, melynek vádlottjai a gyanú szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával. A KNYF információi szerint az egyik vádlott az általa vezetett cégek fiktív szerződésein keresztül több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a vádlott cégei által birtokolt reklámberendezések fennmaradása, további reklámcélú használatához, illetve hasznosítása érdekében. A korrupciós ügynek jelenleg tíz gyanúsítottja van.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és pártigazgatója a Telexnek élő műsorában korábban arról beszélt, hogy a fővárosi listán is szereplő Czeglédy Gergővel kapcsolatos ügyekről ők is a sajtóból értesültek. Arra a felvetésre, hogy rákérdeztek-e az MSZP-n belül arra Czeglédynél korábban, miért vannak NER-es szereplőkkel közös bizniszei, amelyben túlárazott közbeszerzéseket is nyernek, Molnár azt mondta, volt erről szó. Czeglédy ezekre azt mondta, hogy csak nyílt közbeszerzéseken indult, elenyésző százalékban nyert, a pártban ezzel megelégedtek, bár Molnár azzal egyetértett, hogy nem szerencsés az ilyesmik látszata, erről volt is Czeglédyvel beszélgetés, de nem minden részletét fogadta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!