Vitézy új választást követel Óbudán, ahol korrupciós ügy miatt letartóztatták a DK-s polgármestert

2024. augusztus 21. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Óbudán új választás kell!” – írja Facebook-posztjában Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt. A közlekedési szakember is reagált arra, hogy pénteken letartóztatták a DK-s Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét az óbudai korrupciós ügy miatt.

Vitézy bejegyzésében azt írja, hogy a Karácsony Gergely fővárosi listáján szereplő és általa is ajánlott Kiss László polgármester letartóztatása óta a főpolgármester eltűnt, és „egy szava sincs a főváros egyik legnagyobb kerületében kialakult politikai és közigazgatási válságról.”

„A sajtóhírek szerint Karácsony pártja is érintett lehet, a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea óbudai országgyűlési képviselő kampányfőnökét is őrizetbe vették a rendőrök”

– írja posztjában Vitézy, aki azt állítja, hogy Karácsony listája büntetőügyekben érintett személyekkel van tele. Cikkünk megjelenése után a Párbeszéd sajtóosztályától megtudtuk, hogy Szabó Tímea sajtófőnökét nem tartoztatták le, és az őrizetbe vett férfi nem a politikus kampányfőnöke.

A korábbi főpolgármester-jelölt arra kéri Karácsonyt, hogy tisztázza, még mindig támogatja-e a korrupciós ügybe keveredett óbudai polgármestert. És ha nem, akkor egyetért-e azzal, hogy Kiss Lászlónak le kell mondania, és új választást kell kiírni Óbudán.

Korábban megírtuk, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. Ekkor tartóztatták le a rendőrök Kiss László óbudai polgármestert is. Később egy önkormányzati vezetőt és a polgármesteri hivatal egyik korábbi alkalmazottját is őrizetbe vették.

A gyanú szerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Ehhez az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

Kisst hivatali visszaélés, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, illetve egyéb bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítja a főügyészség. Azóta viszont vádalkut kötött az ügyészséggel Kiss László korábbi munkatársa, aki enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett a kerületvezetőre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!