Kiderítettük, ki az óbudai korrupciós ügy rejtélyes álnyomozója

Legfontosabb

2024. augusztus 30. – 10:11

Kiderítettük, ki az óbudai korrupciós ügy rejtélyes álnyomozója
Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Dunaferr „elfoglalásában”, a Borkai-ügyben és a futballstadionokat biztosító őrző-védő cégek környékén is felbukkant dr. Mikó István, az a kamu „fedett nyomozó”, akinek az ügyködése miatt (de akaratán kívül) fény derült az óbudai korrupciós ügyletekre, derült ki a Telex által megszerzett nyomozati iratokból.

Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét két hete vették őrizetbe, a vád szerint 2019-es polgármesterré választása után korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. Kiss László egyik korábbi munkatársa egyezséget kötött és ellene vallott, letartóztatásához viszont több gyanúsított vallomása is kellett. Azt, hogy mi igaz a vádakból, majd a bíróság eldönti. Egyelőre csak gyanúsítottak az óbudai ügy szereplői, az ártatlanság vélelme megilleti őket. Kiss eddig határozottan tagadta a vádakat.

A „fedett nyomozós” szálat Kiss letartóztatása után a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc dobta be a nyilvánosságba, amikor a közösségi oldalán egy sejtelmes bejegyzést tett közzé. „Ha azt mondja a kormány embere, hogy ő egy fedett nyomozó, és bevallottan azért környékez meg valakit, hogy a célszemély (milyen szép szó!) bűncselekményre próbáljon rábírni ellenzéki politikusokat, akkor erről mit gondolnak? Ha hivatalos dokumentumok tanúsítják ezt?” – írta akkor Gyurcsány.

Vadai Ágnes DK-s politikus pedig szerdán állt a sajtó elé három olyan dokumentummal, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy koncepciós eljárás zajlik Kiss László ellen. Vadai szerint 2021-ben egy magas rangú állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester lebuktatását, és ezt szerinte az ügy egyes kihallgatási jegyzőkönyvei támasztják alá. Vadai idézett egy kihallgatási jegyzőkönyvből, eszerint valaki a következőket mondta a kihallgatásán: „2021-ben azzal keresett meg (...), hogy őt megkereste egy felsővezető azzal, hogy meg kellene buktatni a III. kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne a cégemre”.

Az ügyészség erre reagálva közölte, hogy szó sincs politikai megrendelésről, valójában egy büntetett előéletű személy tett ajánlatot egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozónak, magát fedett nyomozónak kiadva. És ez indította el az eljárást. Az ügyészség azt is írta, hogy bár a vállalkozó pénzt nem, azonban korrupciós bűncselekményre vonatkozó információkat adott át az álnyomozónak, végül pedig önként megjelent a KNYF-en, és felfedte a történteket.

Erre Vadai szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy reagált, hogy az álnyomozó igazából egy fedett nyomozó lehetett, aki a hatóságoknak dolgozott. (Azt viszont Vadai nem árulta el, ki volt a magas rangú állami tisztviselő, aki szerinte le akarta szedni Kiss Lászlót.)

A Telex által megszerzett nyomozati iratok a Központi Nyomozó Főügyészség állítását erősítik meg – legalábbis az álnyomozós sztorit illetően. Jóllehet közleményükben a főügyészség nem nevezte meg a büntetett előéletű álnyomozót, az iratokból kiderül, hogy ő az a „dr. Mikó István”, aki korábban más országos hírű ügyekben is felbukkant.

Szintén a birtokunkba került dokumentumokból derül ki, hogy bár az óbudai korrupcióról az Anonymous által közzétett információk alapján Tényi István tett először feljelentést, a nyomozás akkor kapott löketet, amikor 2021 decemberében besétált a Központi Nyomozó Főügyészségre az ügy egyik érintettje, K. János. Ő az a vállalkozó, akiről az ügyészségi közlemény említést tett. Ez a vállalkozó maga ismerte el a nyomozóknak, hogy részese volt a korrupciónak.

K. János nemcsak vallomást tett, de magával vitte az általa titokban rögzített hangfelvételeket is. Ezeken a felvételeken K. János az ügy szereplőivel folytatott beszélgetéseit rögzítette titokban – és minden bizonnyal ez az a hanganyag, amit korábban az álarcos ismeretlen, Anonymous is felhasznált. K. János a Mikó Istvánnal való kapcsolatáról is beszélt a nyomozóknak. Merthogy a védekezése arra épült, hogy ő azért is vett részt az óbudai önkormányzatot érintő bűncselekményben, mert hitt Mikónak, akiről azt gondolta, hogy fedett nyomozó, így vele együttműködve megteheti azt, ami amúgy bűncselekmény lenne.

Az is helytálló, hogy K. János ellen költségvetési csalás miatt büntetőeljárást folytattak már akkor, amikor Mikóval kapcsolatba került. Sőt, K. eleve azért kereste fel Mikót, mert úgy tudta róla, hogy segíteni tud a költségvetési ügy elsikálásában. K. János vallomása szerint ugyanis Mikó azt állította neki, hogy ő fedett nyomozó és ha bizonyítékokat tud neki szerezni elsősorban a fővárosi Városháza eladásával kapcsolatos bűncselekményről, akkor az ellene folyó büntetőeljárásból K. Jánost „kikapja” az ügyész.

„Nekem (Mikó) nem mondta meg az ügyész nevét, csak ennyit ígért. Azt mondta, hogy neki, illetve rajta keresztül nekem is engedélyem van ezeknek a cselekményeknek az elkövetésére” – mondta az ügyészeknek tett vallomásában K. János.

A férfi vallomása szerint ő azt mondta Mikónak, hogy a Városháza eladásával kapcsolatban semmilyen információja nincs, ellenben beszélt neki az óbudai korrupcióról, amiről viszont első kézből származó információi voltak, hiszen érintett volt.

K. János tehát azt állította az ügyészeknek: ő annak tudatában követte el az óbudai önkormányzatot érintő bűncselekményeket, hogy együttműködésben áll egy fedett nyomozóval. „Közbevetett kérdésre elmondom, hogy a bűncselekmény szót (Mikó) nem használta, de minden egyes alkalommal, amikor én vittem a pénzt F.-nek, D.-nek vagy P.-nek, akkor azt ő tudta, mert én mindenről beszámoltam neki. Ő megkérdezte, hol lesz a pénzátadás és közölte, hogy legyek nyugodt, ők maguk is rögzíteni fogják. Közbevetett kérdésre elmondom, hogy az ők alatt azt a szervezetet értette, ahol ő dolgozik, de ezt soha nem fejtette ki” – áll K. János vallomásában.

K. János azt is mondta, hogy Mikó még egy igazolványt is mutatott neki, de azt az ügyészeknek nem tudta megmondani, hogy ez milyen igazolvány volt.

Mindenesetre Mikó nem volt fedett nyomozó, semmilyen rendvédelmi vagy más állami szervnek nem dolgozott, és valószínűsíthető, hogy ügyészi kapcsolattal sem rendelkezett, az egész sztorija kamu volt. Így nem csoda, hogy miután K. János 2021 végén mindezt elmondta a nyomozónak, nemcsak az óbudai ügyben indult nyomozás, de Mikó ellen is eljárást indítottak. Le is tartóztatták 2021 végén.

Amióta a különféle büntetőügyekben egyezségeket, illetve vádalkut lehet kötni a hatóságokkal, a fehérgalléros alvilágban egyre gyakoribb, hogy a bűnözők igyekeznek betárazni olyan, őket nem érintő bűncselekményekről szóló információkkal, amelyekről azt remélik, hogy baj esetén sáfárkodni tudnak majd vele. Ugyanúgy az sem ritka ezekben a körökben, hogy rögzítik az egymással folytatott beszélgetéseiket – egyébként hasonló céllal.

Az viszont kevésbé életszerű, hogy valaki egy felsőbb kapcsolata megbízásából gyűjt információkat, majd miután ez kiderül, le is tartóztatják. Ez éppen azt erősíti, hogy az illető csak kamuzott a felsőbb kapcsolatairól és valójában a saját szakállára dolgozott.

Márpedig annak, hogy K. János vallomása után Mikó bajba került és letartóztatták, nyoma is maradt. 2022 elején Mikó letartóztatásáról a 24.hu értesült, de akkor még nem lehetett tudni, mi áll az ügye hátterében. Ahogy azt sem tudták (legfeljebb csak az ügyén dolgozó nyomozók), hogy mindez összefügg az óbudai önkormányzat ügyeit érintő nyomozással. Így utólag viszont már érthető, hogy Mikó letartóztatásakor a Központi Nyomozó Főügyészség miért kommunikált meglehetősen szűkszavúan: ekkor ugyanis már javában dolgoztak a nyomozók az óbudai ügyön, kezükben K. János vallomásaival és a hangfelvételekkel. Mikó ügyében 2022 elején csak annyi derült ki a nyilvánosság előtt, hogy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajlik egy nyomozás, ami miatt egy embert letartóztattak. Később Mikó házi őrizetbe került, és azóta már vádat is emeltek az ő ügyében.

A Telex által megszerzett iratokból világosan látszik, hogy ha K. János nem beszél és nem adja át nekik a hangfelvételeit, akkor gyakorlatilag semmi nem lett volna az ügyészek kezében Kissék ellen. És akkor a K. Jánost szédítő Mikó ellen sem indult volna büntetőeljárás.

Ilyen módon tehát Mikónak valóban volt köze az óbudai dominó eldőlésében, de az akaratán kívül, K. Jánosnak köszönhetően kezdett el dőlni. Az iratok alapján egyértelmű, hogy K. János vallomásának a hatására és az általa rögzített felvételeknek köszönhetően tudtak érdemben nyomozni a hatóságok, és végső soron ez vezetett Kiss László letartóztatásához. Igaz, ehhez az is kellett, hogy miután idén márciusban, júniusban, majd augusztusban újabb és újabb embereket gyanúsítottak meg, mások is beismerő vallomást tegyenek, ahogy például a szintén gyanúsított F. László, aki egyezséget is kötött az ügyészekkel.

Mint arról már beszámoltunk, az óbudai ügynek több gyanúsítottja van, köztük a Kissel (korábban) baráti viszonyt ápoló F. László vagy éppen D. Róbert. A Telex által megszerzett vallomás szerint K. Jánost 2021 elején kérte meg F. László, hogy ha tud, szerezzen olyan cégeket, amelyek papíron szerződnének az óbudai önkormányzattal különféle tevékenységekre.

F. Lászlóról már korábban megjelent a sajtóban, hogy az egyik cégével többmilliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól azután, hogy Kiss Lászlót polgármesternek választották. (A polgármester személyesen biztosított székhelyhasználatot a házában egy másik cégnek, amelyben feleségén kívül F. László töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot.)

A cégeknek azt kellett vállalniuk – K. János vallomása szerint –, hogy a megbízási díjból bizonyos összegeket készpénzben visszajuttatnak. K. Jánosnak azt ígérték, hogy a visszaosztott pénz 1 százalékát kapja meg jutalékként.

„Amikor ez a felkérés érkezett, akkor F. László és D. Róbert voltak jelen. Ennek a részleteit azonban már csak F. Lászlóval beszéltem meg, aki elmondta, hogy az általam hozott cégek megtarthatnák a megbízási díj 10 százalékát és a maradék 90 százalék megbízási díjat pedig készpénzben rajtam keresztül nekik visszajuttatják. A visszajuttatott pénzzel kapcsolatban elmondta, hogy abból a főnöknek, vagyis az óbudai polgármesternek, dr. Kiss Lászlónak is vissza kell adnia” – áll K. János vallomásában.

Mikó egyébként igencsak színes figura. A volt győri polgármester, Borkai Zsoltról és a társaságáról titokban készített szexvideó után is kutakodott, de főszerepet játszott abban az incidensben is, amikor a vezetésével több száz „zsoldos” el akarta foglalni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. dunaújvárosi gyárát. Akkor Mikó azt állította, hogy az egyébként sikertelen akció a cég 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében történt. Mikó akkori nyilatkozata szerint meg akarták akadályozni a cég irányítóit, hogy „a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják”.

Tavaly novemberben a 24.hu azt írta, hogy Mikót folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt három év börtönbüntetésre, három év közügyektől eltiltásra, továbbá 2,1 millió forint pénzbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.

Szintén a 24.hu írt már többször Mikó ügyeiről, a lap azt írta róla, hogy ismert a futballstadionokat biztosító őrző-védők bizniszből, ezen az ágon szokták összekapcsolni az FTC-t elnöklő Kubatov Gábor köreivel. A Fidesz pártigazgatója beperelte az újságot, amiért egy lapon említették Mikóval, de a Kúria jogerősen a 24.hu-nak adott igazat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!