Autómosóból lopták el a pendrive-ot, ami később az ellenzéki politikusokat célba vevő Anonymousnál landolt

Legfontosabb

2024. szeptember 5. – 06:29

Autómosóból lopták el a pendrive-ot, ami később az ellenzéki politikusokat célba vevő Anonymousnál landolt
Kiss László és Czeglédy Gergő – Fotó: obuda.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetlenséget kapott az ügyészségi nyomozókkal való együttműködésért cserébe az a K. János, aki az ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyben először adott érdemi információkat a hatóságnak – tudta meg a Telex.

Egyelőre csak gyanúsítottak az óbudai ügy szereplői, az ártatlanság vélelme megilleti őket. Ugyanakkor baljós jel lehet Kiss László DK-s polgármesterre és Czeglédy Gergő MSZP-s alpolgármesterre nézve, hogy több érintett már egyezséget kötött az ügyészséggel, és beszélni kezdett. Az egyezséget kötők pedig önmagukra és rájuk nézve is terhelő vallomást tettek. Elsőként az ügyészség „koronatanúja”, K. János tett vallomást, még azelőtt, hogy egyáltalán nyomozás indult volna az ügyben.

Tizenöt videó és három hangfelvétel

Ahogy arról már korábban írtunk, 2021. december elején K. János a Központi Nyomozó Főügyészségen magára nézve is terhelő vallomást tett, amikor a nyomozóknak beszámolt arról, hogy ő és társai milyen módon nyerészkednek az óbudai önkormányzat közbeszerzésein.

A 42 éves vállalkozó azután tálalt ki erről a nyomozóknak, hogy feljelentést tett egy álnyomozó ellen. Utóbbi a közéletben és az alvilágban is jól ismert (dr.) Mikó István, aki „megoldóemberként” több országos ügyben is felbukkant, legutóbb például egy Dunaferrt érintő ügyben.

K. János azt állította a nyomozóknak, hogy Mikóról azt hitte, „fedett nyomozó”, merthogy a férfi ezt állította neki. K. János szerint Mikó azt ígérte, hogy pénzért vagy ellenzéki politikusokra terhelő információkért cserébe ki tudja őt mosni egy ellene éppen akkor folyamatban lévő költségvetési csalási ügyből. Az ígéretből azonban nem lett semmi, K. János ezért az ügyészségre ment, ahol azt állította: csak azért vett részt az óbudai önkormányzatot érintő bűncselekményben, mert azt hitte, hogy ezt hatósági védelem alatt teszi. Miután K. János feljelentést tett, Mikót le is tartóztatták, eljárás indult, sőt, azóta már vádat is emeltek ellene.

A Telex által megszerzett nyomozati iratok arról árulkodnak, hogy K. János már 2021. december legelején felajánlotta a nyomozóknak a teljes körű együttműködését. A vállalkozó már akkor átadott olyan hang- és videófelvételeket, amelyekkel az állításait alátámasztotta, de a későbbiekben is vallomásokat tett, és – akárcsak korábban – titokban rögzítette az ügy egyik későbbi gyanúsítottjával, P. Gáborral folytatott beszélgetéseit.

„Én kész vagyok minden tekintetben együttműködni a nyomozó ügyészséggel, ezért szeretnék önként átadni egy pendrive-ot, amin terhelő bizonyítékok vannak a fent említett személyekre nézve. Az adathordozón találhatók video fájlok és hangfájlok. Ezeket a videókat és hangfelvételeket én készítettem titokban” – szerepel az első vallomásában, amit még jó pár követett. K. János összesen tizenöt videofájlt és három hangfájlt adott át a nyomozóknak – igaz, a videofájlok közül elég sok olyan van, amelyeken csak nagy mennyiségű készpénzt videózott le.

Munkakapcsolatból barátság

K. János vallomásaiból derül ki, hogy még 2018 elején ismerkedett meg P. Gáborral, aki akkoriban a kispesti önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodájának vezető munkatársaként dolgozott. Úgy ismerkedtek meg, hogy K. János egyik cége bontási munkálatokat végzett az önkormányzatnak. A vállalkozónak volt egy másik cége, a Key Price Kft. is, ami főleg használt autókkal kereskedett, de időnként bevásárlóközpontoknak is vállalt üvegezős munkákat.

A munkakapcsolatból barátság lett, P. Gábor pedig felajánlotta K. Jánosnak, hogy a cégével vegyen részt a 2019-es önkormányzati választás kampányához kötődő feladatokban. A vállalkozó vallomása szerint amikor jelezte P. Gábornak, hogy ő ehhez nem ért, barátja megnyugtatta, hogy a cégének csak szerződnie kell egy olyan céggel, amely nem mellesleg Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

Aztán „papíron” beszállt az önkormányzati lap készítésébe

Ezután K. János a cégével az óbudai önkormányzat lapjának a gyártásába is beszállt – állítása szerint ezt az üzletet is P. Gábornak köszönhette.

„2019 októberében P. Gábor azzal keresett meg, hogy az Óbudai Önkormányzatnál az önkormányzati lap készítésére és terjesztésére vonatkozó szerződés 2020 januárjában le fog járni, és az önkormányzat erre egy új közbeszerzést fog kiírni. P. Gábor felvetette, hogy ezen a közbeszerzésen elindulhatnék a Key Price Kft.-vel. Mivel az én cégem ilyen tevékenységet korábban még nem végzett, Gábor ismét megnyugtatott, hogy ezzel nekem nem kell foglalkozni, ő mindent intézni fog, én csak induljak el a pályázaton, illetve, ha megnyerem, akkor írjam alá a szerződéseket” – mondta a nyomozóknak K. János.

Így is történt, K. állítása szerint a közbeszerzést megnyerték, ő pedig mindent úgy csinált, ahogy P. Gábor mondta neki. A szerepe ezúttal is csak annyi volt, hogy a cége finanszírozta meg előre az első három lapszámot, és aláírta a papírokat, amiket elé tettek.

Az óbudai ügy másik fontos szereplőjével, Kiss László polgármester barátjával, F. Lászlóval és társával K. János szintén P. Gáboron keresztül ismerkedett meg, először az újságkiadás kapcsán. Egy Üllői úti kávézóban mutatta be őket neki P. Gábor mint az óbudai „önkormányzathoz kapcsolattal rendelkező személyeket”.

K. János szerint ezen a megbeszélésen az újságkiadásra vonatkozó közbeszerzésről volt szó. „Ismét elhangzott, hogy mindent dr. F. László cége fog csinálni, nekem gyakorlatilag csak adnom kell a cégemet, ami egy erős cég volt, nem volt adótartozása, így alkalmas volt arra, hogy közbeszerzésen induljunk vele. Ezen a beszélgetésen elhangzott az is, hogy dr. F. László nagyon sok munkát végez a cégével az óbudai önkormányzatnak, nagyon jó viszonyban van dr. Kiss László polgármesterrel, illetve az is itt elhangzott konkrétan, hogy közös vállalkozása van a polgármester feleségével. A szót P. Gábor vitte, de dr. F. László megerősített mindent” – mondta K. János. Ezen a találkozón F. László mellett jelen volt a társa, D. Róbert is.

A vallomása szerint K. János F. Lászlóéktól tudta meg, hogy az óbudai önkormányzatnál a polgármester és F. László együtt döntenek az önkormányzati beruházásokról, ők választják ki, hogy mely cégek nyerjék az adott munkát. És azt is állította, hogy tőlük tudta meg, hogy az önkormányzat egyes szerződései fiktívek, illetve túlárazottak, és a pénz egy részét visszaosztják a polgármesternek és a résztvevőknek.

Az újságkiadás is elindult. K. vallomása szerint P. Gábor és egy hölgy összerakta a pályázati anyagot, ő pedig aláírta. A vallomása szerint az óbudai polgármesterrel életében csak egyszer találkozott, amikor az önkormányzathoz bement papírokat aláírni.

A cégnek nem kell teljesítenie a szerződésben vállalt szolgáltatásokat

A nagyobb üzlet azonban nem az újságban volt. K. János állítása szerint 2021 elején F. László megkérte: ha tud olyan céget, amivel papíron szerződhetnének az óbudai önkormányzattal különféle tevékenységekre, akkor szóljon. K. ekkor jelezte F.-nek, hogy egy ismerőse, az N. Márk érdekeltségébe tartozó egyik cég erre alkalmas lenne. Ez azért is tűnt nyerő ötletnek, mert ugyanez a cég már korábban is szerződésben állt az óbudai önkormányzattal, így a kft.-t ismerte F. László és D. Róbert is. K. János abban állapodott meg velük, hogy ismerőse cége a tranzakciók lebonyolításáért a kiszámlázott bruttó érték 9 százalékát, míg ő további 1 százalékot tart meg. Cserébe közvetít a cég és F. Lászlóék között, valamint átadja F.-nek és D. Róbertnek a cég bruttó árbevételének 90 százalékát, méghozzá készpénzben.

Az üzlet létrejött, K. János 2021 nyarán kérte meg N. Márkot, hogy a cége kössön szerződést az önkormányzattal. Állítása szerint azért vágott bele ebbe a projektbe, mert ekkor már ismerte Mikó Istvánt (az álnyomozót), és azt hitte, hogy mindezt büntetlenül megteheti. Pedig ő és N. Márk is tudta, hogy amit csinálnak, az bűncselekmény. K. János állítja: N. Márknak elmondta, hogy a cégnek nem kell teljesítenie a szerződésben vállalt szolgáltatásokat, de az átutalt összeget teljes egészében fel kell vennie és azt kölcsön jogcímén át kell neki adnia.

Emellett F. László kijelölt két másik céget, amelyekkel N. Márk cégének szintén szerződnie kellett. Ez az utóbbi két cég is Mészáros Lőrinchez köthető. Azaz ha hinni lehet K. Jánosnak, akkor F. Lászlóék gyakorlatilag „védelmi pénzt” kértek a Mészáros-féle cégektől a hirdetőoszlopok fennmaradásáért, a színlelt szerződések is ezt a célt szolgálták.

Óbudán egy cégtől kellett engedélyt kérni a plakáthelyekért

Azt, hogy az önkormányzat és a cégek közé beiktatták N. Márk cégét, az egyik Mészáros-féle cég alkalmazottjának tanúvallomása is alátámasztja. Ez az alkalmazott ugyanis elmondta, hogy 2020 előtt nem volt szükség az önkormányzattól engedélyre a plakáthelyeknél a közterület-használatra, onnantól kezdve az önkormányzattól kellett engedélyt kérniük. Az engedélyezést viszont N. Márk cége intézte, a reklámos cég alkalmazottja a végén pedig kézhez kapta az engedélyt.

A reklámos cég alkalmazottjának vallomása azért érdekes, mert ebben azt is mondta, hogy más kerületekben, ahol ugyanúgy be kellett szerezni az engedélyt, azt ő intézte, Óbuda volt csak kivétel. Amikor az ügyész arról kérdezte, hogy Óbudán miért kellett mindezt egy cégnek intéznie, a munkatárs azt felelte: „Ezt K. Istvántól kell megkérdezni, ez nem az én dolgom”. K. István a reklámcég vezetője, aki egyébként szintén gyanúsított lett az ügyben.

„Mindkettőnk számára világos volt, hogy ez kizárólag fiktív megállapodás, és bűncselekmény, de én azt is közöltem N. Márkkal, hogy neki ebből nem lehet baja, mert nekem felhatalmazásom van egy hivatalos szervtől erre az egészre” – magyarázta a nyomozóknak K. János. Arról is beszélt, hogy N. Márknak nem részletezte, hogy milyen szervtől, milyen felhatalmazása van. „Annyit mondtam, hogy ahogy eddig, úgy most is bízzon bennem és amikor majd eljön az ideje, akkor mindent el fogok neki mondani. Ezzel kapcsolatban elmondom, hogy én úgy tudtam, hogy a valóságot mondom N. Márknak, mert én is elhittem azt, amit nekem Mikó István mondott, miszerint ha elsősorban fővárosi vagy ellenzéki önkormányzatok vezetőinek korrupciós cselekményeire vonatkozóan szerzek információkat, illetve bizonyítékokat, akkor az ellenem akkor folyamatban lévő büntetőeljárásból ki fognak venni” – így K. János.

Anonymous színre lép

Az ügy egyik érdekessége, hogy 2022 márciusában a magyar választási kampány részeként ellenzéki politikusokat célba vevő, eltorzított hangon beszélő, Anonymous néven futó álarcos figura (aki nem azonos az Anonymous nemzetközi hekkercsoporttal) közzétett egy olyan videofelvételt, amelyet K. János titokban készített. A videón látható, hogy K. autójába beül P. Gábor, és készpénzt vesz át tőle. A felvétel egy azok közül, amelyeket K. János már 2021 decemberében átadott a nyomozóknak. Állítása szerint a felvételek másolatát egy pendrive-on tartotta, a kocsijában. Csakhogy nem sokkal azelőtt, hogy az Anonymoushoz került a felvétel, a pendrive-ot ellopták K. Jánostól – legalábbis ő ezt állította egy későbbi vallomásában.

Eszerint 2022 márciusában elvitte az autóját egy Határ úton található autómosóba. A mosóba a feleségével együtt, két kocsival mentek, hogy a sajátját ott tudja hagyni. Egy óra múlva visszamentek az autóért, elhozták a mosóból, de csak később vette észre, hogy a pendrive eltűnt. Felhívta az autómosót, de nem találták meg az eszközt. Nem sokkal később viszont az egyik pendrive-on található felvételt Anonymous közzétette.

Ha K. Jánosnak ekkor még az volt az érdeke, hogy a bizonyítékokat gyűjtögesse, akkor nem jött jól neki a pendrive eltűnése. Ettől kezdve ugyanis P. Gáborék többé nem álltak vele szóba.

Amint az Anonymous szivárogtatott, a kormánypárti sajtó egyből ráugrott az ügyre, de annak különösebben nem lett nagy visszhangja. Érdekesség, hogy a botrány ugyan a „baloldali politikusokra” volt kihegyezve, a nyomozati iratokból kiderül, hogy a K. János által titokban rögzített beszélgetésekben nem csak az ellenzéki politikusokról hangoznak el kemény állítások.

P. Gábor például egy sörözés alkalmával arról beszélt K. Jánosnak, hogy az MSZP-s politikusokat érintő zuglói parkolási botrány „bitang történet”, „annyira bitang, hogy igaz”. De ugyanezen a beszélgetésen Rogán Antal is szóba került a belvárosi parkolással kapcsolatban. Ezek alapján egyértelmű, hogy ha Anonymoushoz az összes, K. János által felvett beszélgetés eljutott, akkor az álarcos politikailag „megszűrte” azt.

Az ügyben még számtalan kérdés megválaszolatlan, ezekre valószínűleg csak akkor kapunk majd választ, ha bírósági szakba jut az eljárás. Így például nem tudni azt sem, hogy az ügyészségen már 2021 decemberében kitálaló K. János felajánlásával, miszerint mindenben együttműködik a hatósággal, mikor és milyen mértékig éltek a nyomozók. Annyi biztos, hogy mire idén tavasszal, majd nyáron megindultak a nyílt eljárások, és először Czeglédy Gergő alpolgármestert, majd augusztusban Kiss László polgármestert is letartóztatták, K. János már megkötötte az egyezséget az ügyészekkel.

Büntetlenség

Az egyezség részleteiről a Telex ugyanakkor megtudta, hogy K. János elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást, azaz büntetlenül megúszta a sztorit. Cserébe azt kellette tennie, hogy a bűncselekményekről minden információt és a birtokában lévő bizonyítékot átadott a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Emellett arra is kötelezték, hogy hazugságvizsgálatnak vesse alá magát, és információnk szerint ennek önként eleget is tett.

Így bár K. Jánost bűnsegédként, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével és üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntettével is meggyanúsíthatták volna, az együttműködésének köszönhetően az eljárást megszüntették ellene.

Nem ő az egyetlen, akivel a hatóság alkut kötött. Miközben K. János csak egy kis hal, mondhatni egy aláíróember volt a mutyikban, ha hinni lehet a vallomásának, akkor az éceszgéber F. László és P. Gábor voltak. F. László viszont szintén egyezséget kötött a hatósággal. Mindent beismert, amivel gyanúsították, így az egyezség értelmében „csak” 14 hónapot kell fogházban töltenie. Az ő vallomása azonban kellett ahhoz, hogy augusztusban Kiss Lászlót le lehessen tartóztatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!