A fogdából hívta össze az önkormányzat alakuló ülését az óbudai DK-s polgármester

2024. október 2. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs abban semmi különös, ha egy polgármester összehívja az önkormányzat alakuló ülését. Egy fokkal faramucibb a helyzet Óbudán, a DK-s Kiss László ugyanis a fogdából tette ezt, mivel december közepéig letartóztatásban van. Posztjáról azonban nem mondott le, így a jegyző jelenlétében írta alá a meghívót, írja a 444 az MKKP-tól megkapott levél alapján. Az ülést október 7-én, hétfő reggel tartják, valószínűleg a korelnök fogja levezetni.

Kiss Lászlónak október 15-ig kellene összehívnia az új testületet, aminek egyébként az október 20-ig letartóztatásban lévő Czeglédy Gergő is tagja lenne. A kerületi SZMSZ szerint a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök is összehívhatja az alakuló ülést, de a jogszabályok szerint az alpolgármestereket a polgármester javaslatára választják meg. Mivel Kiss decemberig letartóztatásban marad, a javaslatát megteheti írásban is, de nem biztos, hogy azt a képviselő-testület és a kormányhivatal elfogadja majd. Ha kifogást emelnek, az ügyben a Kúria dönt.

Óbudán egyébként ellenzéki többség van: mind a 16 egyéni jelölt az ellenzéki összefogás tagja, a Mi Hazánk, a Fidesz és a Kutyapárt a hat kompenzációs listás helyen osztozkodik. Az óbudai helyzetről ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!