Orbán Viktor: Kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot

ÉLŐ

2024. szeptember 22. – 07:25

frissítve

Orbán Viktor: Kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot
A dunai árvíz 2024. szeptember 21-én Budapesten – Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

Határérték feletti a szennyezés a dömösi kutakban, katonai helikopterrel mentettek ki egy súlyos beteget Kisorosziból – mondta Rétvári Bence a vasárnap reggeli árvízvédelmi sajtótájékoztatón, amin Orbán Viktor is részt vett.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint folyamatosan figyelik a kutakat és csatornarendszereket, és Dömösnél eltérést tapasztaltak a határértéktől.

A víz forralást követően fogyasztható, de csecsemőknek és kisgyerekeknek palackozott víz fogyasztását ajánlják.

A Duna vize jelenleg nem tiszta, a vízzel történő érintkezés után a bőrünket fertőtleníteni kell – tette hozzá Rétvári, aki ismét felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a töltések állapota folyamatosan változik, ezért továbbra se menjen senki se gyalog, se járművel ezekre, valamint beszélt az elárasztott utak veszélyeiről is. Hiszen a víz alatt lehetnek olyan tárgyak, amelyek balesetet okozhatnak.

Az államtitkár azt mondta, jelenleg 52 településen folyik árvízi védekezés, 36 út teljesen, kettő részlegesen le van zárva. Az 52 településből három olyan van, amiknek egy részét le kellett zárni: Baján a Pandúr-sziget, Adonynál Lórév árvízzel veszélyeztetett területét, valamint Hartánál a Duna-sziget üdülőterületét.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Közép-Európában 28 áldozata van az áradásoknak. Magyarországon ezt „továbbra is sikerült kivédeni”, ami köszönhető a védekezésben résztvevők munkájának – mondta Rétvári, aki szerint az unió rendkívüli felülete nem nyílt meg az eddigi árvízi segítségnyújtást illetően, az országok most egymást segítetik. Az államtitkár közölte, hogy az unió soros elnökeként Magyarország már szeptember 16-án kezdeményezte az IPCR-rendszer megnyitását.

A vasárnapi árvízinfón Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója is felszólalt. Láng azt mondta, tovább emelkedett az állami védvonal hossza, jelenleg 755 kilométeres. A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek létszáma megközelíti a 2000 főt.

Láng arról is beszélt, hogy a Szigetközben megtörtént a tetőzés, de továbbra is harmadfokú a készültség, valamint hozzátette, hogy a vízgyűjtő területen legfeljebb 15 milliméteres esőre számítanak, ami nem eredményez majd problémát.

Az OVF vezetője szerint a következő időszak feladata az ideiglenes védművek visszabontása lesz. Láng szerint először azokat bontják el, amelyek a magas vízszint ellen nyújtottak védelmet, legutoljára pedig azokat, amelyek a szivárgástól védenek és a tartós terhelés ellen épültek ki.

(MTI)

Kollégánk szerint vasárnap reggel sok turista és több kisgyerekes család sétálgat békésen a Parlamentnél, nézik és fotózzák az áradó Dunát. Egy fiú a folyó láttán azt mondta a szüleinek, hogy „ilyet eddig csak tévében láttunk.”

Látogatók a Duna-parton a Parlament közelében szeptember 22-én – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Látogatók a Duna-parton a Parlament közelében szeptember 22-én – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A szombati tetőzés után vasárnap reggel 9 órakor Budapesten a vízállás 795 centiméter volt – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapján.

Budapesten a vízállás 795 centiméter szeptember 22-én – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja
Budapesten a vízállás 795 centiméter szeptember 22-én – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja

Ellenben Mohácson 800 centiméter felett van, az OVF adatai szerint a vízállás 846 centiméter:

Mohácson a vízállás 846 centiméter szeptember 22-én – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja
Mohácson a vízállás 846 centiméter szeptember 22-én – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja

A fővárosban a Duna szombat hajnalban tetőzött, a vízállás 830 centiméter volt, de az elmúlt egy hét összehangolt intézkedéseinek köszönhetően az ár nem okozott nagyobb tragédiát. A félelmetesen kiszélesedő Duna nem riasztotta, sőt inkább vonzotta az embereket: az Árpád hídtól egészen a Lánchídig a lezárt rakpartok mentén tömegek sétáltak, hogy megnézzék az elmúlt tíz év legnagyobb árvizét. Mondhatni piknikhangulat fogadta a tetőző Dunát a fővárosban, amiről ebben a cikkben számoltunk be.

Annak ellenére, hogy tilos és veszélyes fürdeni a Dunában, néhányan így is megmártóznak az áradó folyóban:

Az Rtl Híradónak nyilatkozó sürgősségi szakorvos szerint súlyos fertőzéseket kaphatnak el azok, akik árvíz idején merészkednek a Dunába.

Késmárki András szerint áradáskor a folyóvíz szennyvízzel keveredik, és tele lesz baktériumokkal, amik többek között a bomló állati tetemekből kerülnek a vízbe.

Ez olyan mintha szennyvízbe fürdene az ember – tette hozzá a szakorvos, aki szerint nem kizárt, hogy a tilosban fürdőzőknek gyomor- és bélrendszeri fertőzésekkel, vérmérgezéssel kell szembenézniük, ezenfelül a szennyeződés miatt akár a vérhast okozó baktérium is megtalálható a Duna vízében.

Több jó hírrel indította a vasárnap reggeli árvízinfót Orbán Viktor. „A legfontosabb, hogy nem csütörtökön, hanem

kedden, déli irányba hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a fegyelem és a figyelem lazulhat. Ugyanis ma még továbbra is érvényben van a harmadfokú védekezési szint”

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a második jó hír az, hogy nem várható olyan mértékű csapadék, ami az árhullám levonulását érdemben befolyásolná. Orbán ezután rátért arra, hogy szombat délután kinyitott a Mosoni-Duna torkolati mű, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött.

„A dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvár térségben tart. Az ország több helyén is megkezdődött az apadás. Mosonmagyaróvárnál 51, Nagybajcson 188, Esztergomnál 52, Budapesten pedig 21 centimétert apadt a Duna a tetőzés óta” – sorolta Orbán.

Ahogy a vízszint csökken, úgy a védekezésben résztvevő emberek száma is. „Tegnap 5344 hivatásos dolgozott a védekezésen, ma 5025 emberre lesz szükség, és míg szombaton 1286 önkéntes civil segítette a munkát, ma már csak 324 főre fogja” – részletezte a miniszterelnök, aki szerint a kritikus területeken, mint Pilismarót, Kisoroszi, Vác, Kismaros érdemi változás nincs. Orbán szerint a fővárosiak hamarosan visszakapják a Batthyányi metró megállót.

A főváros alatt védekezésről Orbán azt mondta, hogy már Bátán is 100 százalékos a készültségi szint, ahogy Dunaszekcsőn is. „Madocsára kell most figyelnünk, ott szükség van egy ideiglenes védműre, és nagyjából 600 homokzsákra” – tette hozzá a miniszterelnök. „Összeséségebn azt mondthatom önöknek, hogy sikeres a védekezés, olyan feladatot kell megoldanunk, amit már korábban is megoldottunk” – tette hozzá Orbán mielőtt az újságírók kérdésére válaszolt.

Az Rtl újságírója azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy tervezi, mikor tér vissza a mindennapi feladataihoz, mikor pótolja a lemondott külföldi utakat – például a felszólalást az Európai Parlamentben – és vállalja-e a vitát Magyar Péterrel a köztévében. Orbán Viktor azt mondta, október első vagy második hetében pótolják a plenáris ülést az Európai Parlamentben, de arra kérdésre, hogy vállalja-e a vitát Magyarral a miniszterelnök csak széttárta a karját, majd annyit válaszolt, hogy szívesen megy a köztévébé, de hogy kiállna Magyarral szemben, arra konkrétan nem adott választ. A vasárnapi árvízinfót itt lehet visszanézni:

„Szakszerű és alázatos munkával, kollégáim rendkívüli erőfeszítésével a legnehezebb időszakon is túljutottunk. Az árhullám tetőzése előbb érkezett. Ma már elmondhatjuk, hogy a közelmúltban végrehajtott árvízi beruházások beteljesítették feladatukat, az elmúlt hetek felkészülése is sikeresnek bizonyult” – olvasható Karácsony Gergely vasárnap reggeli Facebook-posztjában.

A főpolgármester bejegyzésében köszönet mond azoknak a fővárosi cégeknek, akik részt vettek a védekezésben, és a helyreállítási munkálatokban is dolgozni fognak. „Az árvízvédelem erősítése a hamarosan kezdődő új önkormányzati ciklusban is kiemelt feladat lesz” – teszi hozzá Karácsony, aki azt kérte kollégáitól, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb vissza tudjuk adni a budapestieknek a közutakat, köztereket, közlekedési útvonalakat, a villamosvonalakat, a metrómegállót. „Továbbra is első a budapestiek biztonsága, de már azon dolgozunk, hogy:

az M2-es metró állomását a hét első felében meg tudjuk nyitni, a H5-ös HÉV a jövő hét második felében elindulhasson, a villamosok szintén a hét második felében járhassanak a teljes vonalon”

– írja a főpolgármester.

  • A Duna Budapest fölötti szakaszán változó intenzitású, de folyamatos apadás van. A Duna Budapest alatti szakaszán Paksnál előreláthatólag vasárnap éjjel, Bajánál hétfőn este várható a folyó tetőzése.
  • Szombat hajnalban 830 centiméterrel tetőzött a Duna Budapesten, azóta lassan apad a folyó vízszintje a fővárosban.
  • Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, Budapest már túl van a nehezén, de az árvízi védekezés még nem ért véget.
  • Csepelen 1500 köbméternyi illegálisan lerakott szemetet öntött el az árvíz.
  • Szombat délután megnyitották a vámosszabadi határátkelőt Magyarország és Szlovákia között.
  • Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Paksi Atomerőműnél.
  • Szombat és vasárnap éjjel is lezárják az 55-ös főút egyik szakaszát Bajánál az árhullám elől menekülő vadak miatt.
  • Az Alsó Duna-partot és a Szalki-szigetet is lezárták Dunaújvárosban.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!