Népszava: Az ukrán menekültek háromnegyede veszítheti el lakhatási támogatását egy rendelet szerint

2024. július 22. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

2100 ukrán menekült közül 1650-en veszíthetik el a lakhatási támogatási jogosultságukat egy augusztustól életbe lépő szigorítás miatt – írja a Népszava Siewert András, a Migration Aid vezetőjének számítására hivatkozva. A Migration Aid az elmúlt két hétben 150 magyarországi közösségi szálláshely bevonásával készített felmérést. Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa szerint a jelenleg támogatott lakhatásban részesülő ukrán menekültek körülbelül háromnegyedét érinti a közelgő szigorítás.

Eddig minden ukrán menekült kaphatott állami lakhatási támogatást, ilyen esetekben az érintett megyei védelmi bizottság szerződést kötött a szállásadóval. Június 28-án megjelent egy kormányrendelet, ami drasztikusan átszabta az ukrajnai menekültek jogait és lehetőségeit Magyarországon. A rendelet szerint két fontos elem változik az amúgy is kivéreztetett rendszerben: egyrészt ezentúl csak bizonyos ukrajnai régiókból lehet majd állami segítséget kapni Magyarországon, másrészt pedig a Máltai Szeretetszolgálatot kivéve minden magyar segítőszervet kiszórtak az eddigi rendszerből. Az augusztus 21-től érvényes rendeletmódosítás szerint csak „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők lesznek jogosultak lakhatási támogatásra.

Emiatt a Helsinki Bizottság nemrég nyílt levelet írt Pál Norbertnek, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztosnak. 11 kérdést tettek fel a nyílt levélben, ahol rákérdeztek többek között az óvodából, iskolából esetleg kiszakadó gyerekek, a családok és lakhatásuk helyzetére, és arra is, hogyan döntenek a méltányossági kérelmekről, illetve igaz-e, hogy augusztus 21-től csak a Máltai Szeretetszolgálat szálláshelyeit vehetik majd igénybe a menekültek.

„Nagyon sok megkeresést kapunk a rendelet értelmezésével és a méltányossági kérelmekkel kapcsolatban. Sajnos jellemző, hogy az érintetteknek senki nem adott az állam részéről írásos, bárki számára bármikor hozzáférhető, közérthető tájékoztatást a változásokról” – mondta Szekeres Zsolt a Népszavának. Szerinte az uniós joggal is ellentétes, hogy a menedékkérők egy csoportjától teljesen megvonják a lakhatási támogatás valamennyi formáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!