Lakhatás

RSS

Eldurvult a budai társasházi háború, háromszázezres havi díjról küldtek papírt a lakónak

Egy tulajdonosi kör néhány év alatt a sorban megvásárolt lakások által többségi befolyást szerzett egy I. kerületi társasház közgyűlésében, és súlyos konfliktusba került a kisebbségbe szorult lakókkal. A háború legújabb állomásában óriási havi díjakról határoztak, aztán később korrigáltak, de így is duplázódtak az összegek. Az érintett kör karbantartási, felújítási költségekre hivatkozik, és liftet is béreltet a lakókkal. A kisebbségbe került tulajok nem igazán tehetnek semmit.

Magyarországon szinte mindenki saját otthonra vágyik, ezzel dobogós helyen állunk az EU-ban

Csak Romániában és Szlovákiában magasabb a saját tulajdonú ingatlanok aránya.

Lakókocsit vettek volna neki, mégis az utcán marad Maglód egyetlen hajléktalanja

Az önkormányzat ugyanis nem engedte, hogy a lakókocsit közterületen helyezzék el.

Nem éppen azokat segítették lakhatásban, akik tényleg rászorultak volna

Nem nagyon számított az elmúlt harminc évben, hogy rászorulóknak megy-e a lakhatási célú állami pénz. A lakhatás ügyének nem is volt elfogadott, átfogó koncepciója az utóbbi évtizedekben. Bérlakásrendszerre túl kevés ment, a kormányzati döntések jelentős része a tehetősebbeknek kedvez. Jelentés készült a rendszerváltás óta eltelt 30 év lakhatási folyamatairól.

Habitat for Humanity: Kimondta a kormány a végítéletet a vályogházakra

Az ezekben élő 1 millió lakó a legszegényebb csoportok közé tartozik. Legtöbben új hűtőt sem tudnak venni, nemhogy új energiahatékony házat építeni.

Az elszállt lakásárak miatt egyre többen költöznek zártkertekbe

Az elmúlt öt évben megduplázódtak az ingatlanárak a sóskúti Öreg-hegyen, sokan pedig már a koronavírus miatti lezárások elől költöztek a természet közelébe.

Tízmilliókat érő hipermodern bérlakásokat is bagóért veszíthetnek el az önkormányzatok

Ha a bérlők meg akarják venni, az utóbbi években, önerőből épített lakásokat is kénytelenek lesznek eladni az önkormányzatok. A polgármesterek pártállástól függetlenül kikeltek a javaslat ellen, Győr fideszes vezetője abban bízik, hogy a tervezethez képest szűkíteni fogják a kötelezően eladandó lakások körét. A fővárosi 13. kerület az elmúlt húsz évben több milliárdot költött bérlakásokra, a mostani tervezettel ennek a pénznek akár 90%-át is elbukhatják.

Kivégezné a kormány az önkormányzati bérlakásrendszert, az ellenzék szerint jön a csókosok és ügyeskedők kora

A kormány kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy 10,5-30 százalékos áron eladják bérlakásaikat, ha a bérlők meg akarják venni. Az ingatlant csak egy-két éve bérlőkre is vonatkozna mindez, a lakásokat pedig mindenki azonnal továbbadhatja valódi piaci áron. A Fidesz szerint a családok széles körben szerezhetnek így lakástulajdont, és felnőtt korúnak kell tekinteni az embereket. Az ellenzék szerint ezzel az utolsó szöget is beverik az önkormányzatiság koporsójába. Mintegy 100 ezer lakásról van szó.

Kényszerből maradtak bérlők, most többszörösére emelik a lakhatási költségüket

Az I. kerületben új lakásrendelet készül, ami rendesen megbolygatta a kedélyeket a kerületben. A rendszerváltás után több mint ezer vári lakást műemléki védettség miatt nem vehettek meg a lakóik, akikkel eddig peches helyzetük kompenzálásaképpen kivételezett az önkormányzat. Ennek most vége lehet, így hiába költött valaki a lakásra, vagy fizetett egy vagyont a bérleti jogért, átlagos keresetűként minimum az eddigi dupláját fogja fizetni havonta.

Beyoncé félmillió dollárt ajánlott fel a járvány miatt otthontalanokká váltaknak

Az énekesnő pályázatot hirdetett, száz embernek fog segíteni pénzzel.