Nyílt levéllel derítené ki a Helsinki Bizottság, mi lesz az új rendelet miatt az ukrajnai menekültekkel

2024. július 9. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levéllel fordult a Magyar Helsinki Bizottság Pál Norberthez, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztoshoz, mivel állításuk szerint 10 hónapja nem válaszolt a kérdéseikre.

A fő oka ennek, hogy június 28-án megjelent egy kormányrendelet, ami drasztikusan átszabja az ukrajnai menekültek jogait és lehetőségeit Magyarországon. Az új rendelet szerintük azzal fenyeget, hogy családokat szakít szét, gyerekek oktatását és integrációját szakítja meg és fokozza a menekülők kiszolgáltatottságát.

A Helsinki Bizottság 11 kérdést tett fel a nyílt levélben, ahol rákérdeznek többek között az óvodából, iskolából esetleg kiszakadó gyerekek, a családok és lakhatásuk helyzetére, hogy kaptak-e érthető tájékoztatást az érintett menekültek, hogyan döntenek a méltányossági kérelmekről, illetve igaz-e, hogy augusztus 21-től csak a Máltai Szeretetszolgálat szálláshelyeit vehetik majd igénybe.

A jogvédő szervezet szerint „az Ukrajnából menekült embereknek az az érdeke, hogy kellő időben, bárki számára bármikor, könnyen hozzáférhető, közérthető nyelvezetű, többnyelvű tájékoztatást kaphassanak az őket érintő kérdésekről”. Hozzáteszik, egy demokratikus jogállamban az érintettek bevonásával születik egy ilyen jogszabály.

Korábban azt írtuk, módosította a kormány az ukrajnai menekülteket érintő kormányrendeletet. A rendelet szerint két fontos elem változik az amúgy is kivéreztetett rendszerben: egyrészt ezentúl csak bizonyos ukrajnai régiókból lehet majd állami segítséget kapni Magyarországon, másrészt pedig a Máltai Szeretetszolgálatot kivéve minden magyar segítőszervet kiszórtak az eddigi rendszerből. A rendeletben új fogalmat vezetett be a kormány, az úgynevezett háborús területet, amely „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” takarja. Ezzel a kárpátaljai menekültek véglegesen kiesnek a magyar állami menekültrendszerből.

Az új rendelet szerint az, hogy mi tartozik háborús övezetbe, egy havonta frissülő listából fog kiderülni. Ezt Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos fogja összeállítani Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter közreműködésével. Az így összerakott listát Navracsics Tibor közigazgatási miniszter küldi majd meg a hatóságoknak, illetve téteti közhírré a minisztérium oldalán.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!