Magyar Péter Orbán gazdagodásáról beszélt a közmédiában, Deutsch felszólalását Márki-Zay trollkodta szét

2024. május 30. – 19:48

frissítve

Magyar Péter Orbán gazdagodásáról beszélt a közmédiában, Deutsch felszólalását Márki-Zay trollkodta szét
Tüntetők kivetítőn nézik a vitát a Várkert Bazár előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A közmédia élő adásában csapott össze csütörtök este Deutsch Tamás, Dobrev Klára, Magyar Péter és az EP-választáson induló pártok jelöltjei. Vita helyett valójában monológok voltak, mindenki nyolc percet kapott. Percről percre követtük az EP-vitát.

Magyar Péter és a Dobrev Klára is tüntetést hirdetett a Várkert Bazár elé a vita idejére. Ezzel párhuzamosan a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kicsit odébb, a Döbrentei téren demonstrált. Magyar tüntetői és a DK-sok között szóváltás alakult ki, Magyar el akarta őket onnan küldeni, egyenesen a Fidesz-székházhoz.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Dobrev Klára előre szólt, hogy ő nem a Várkert Bazár mélygarázsán keresztül fog érkezni a vitára – a köztévé ugyanis azt közölte a vitázókkal, hogy csak így lehetséges nekik a bejutás. A DK EP-listavezetője erre úgy reagált, ő gyalog fogja megkeresni a főbejáratot. Mindezek után az MTVA azt írta neki, nyitva lesz a főbejárat is. Dobrev nem sokkal este 7 óra előtt egy kisebb DK-s csapattal meg is érkezett a helyszínre.

Az első EP-vitát a Partizán szervezte a Kongresszusi Központban, Deutsch Tamás és Magyar Péter nem ment el, a kisebb pártok listavezetőit pedig nem hívták.

A héten még több választási vita lesz:

  • Pénteken (május 31.) 19 órakor Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt csap össze a Partizán vitájában.
  • Szombaton (június 1.) 19 órától EP-vita lesz az ATV stúdiójában, ahol Dobrev Klára (DK–MSZP–Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk) lesz ott.
  • Vasárnap (június 2.) 20:25-től a fővárosi listavezetők vitáznak az ATV-ben. A vitán az előzetes tervek szerint rész vesz Baranyi Krisztina (MKKP), Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (Párbeszéd–DK–MSZP), Soproni Tamás (Momentum), Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP).

„Ennyi erővel akár Bayer Zsoltot is felkérhették volna” – reagált Donáth Anna, a Momentum elnöke, miután kiderült, hogy a vita egyik moderátora Németh Balázs lesz, aki évekig a közmédia híradójának volt az arca, később a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot rendező cég vezérigazgatójaként dolgozott.

A másik moderátor Volf-Nagy Tünde, aki korábban Novák Katalin kommunikációs igazgatója volt, és a közmédia riportereként több nem éppen kritikus hangvételű interjút is készített Orbán Viktorral.

„Az igazi ellenfél a Fidesz képviselőjén kívül ma a két műsorvezető, aki a közszolgálatnak öltöztetett pártérdek, és az a propaganda, amivel a köztévé lassan másfél évtizede mérgezi és terrorizálja az országot” – írta Donáth a vita előtt Facebookon.

Megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy ha ő lenne egy adott listavezető, akkor hogyan válaszolna a köztévés vita előre megadott témaköreiben. A legnagyobb esélyesekre, a három legerősebbnek mért pártra koncentrálunk: a Fidesz–KDNP-re, a DK–MSZP–Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listájára és a Tisza Pártra. Az első kísérletünk azonban óriási kudarc volt. A prompt (azaz az utasítás, amit a ChatGPT-nek megadtunk) az volt, hogy

„kérlek, tegyél úgy egy kicsit, mintha (JELÖLT NEVE), a (PÁRT NEVE) EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben az »(EGYIK MEGADOTT)« témakörben?”.

Az eredményeket és a további próbálkozásokat itt lehet elolvasni.

2006 óta felnőtt egy generáció, amelyik soha életében nem látott valódi választási vitát. Akkor négy nappal a parlamenti választások előtt, április 5-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és legfontosabb kihívója, Orbán Viktor vitázott. Ha az elhangzottak igazságtartalmától eltekintünk, a majdnem másfél órás beszélgetésen egyértelműen Gyurcsány szerepelt jobban, aki végig kihívójához beszélt, a vita több pontján már-már megalázó módon döngölte földbe Orbánt. Azóta nemcsak Orbán, de a Fidesz jelöltjei is kerülik a nyilvános vitákat. A köztévén azóta sem rendeztek választási vitát, a civil és ellenzéki kezdeményezéseket pedig a fideszes jelöltek vagy figyelmen kívül hagyják, vagy különböző indokokra hivatkozva utasítják vissza. Most azonban valami megváltozott.

Mind a 11 EP-listát állító pártot meghívták a vitára. A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel. A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a színpadon:

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Donáth Anna – Momentum,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik,
  • Magyar Péter – Tisza Párt,
  • Tóth Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.
  • A vitát csütörtök este nyolc órától a Várkert Bazárban rendezik, közönséget nem engednek be a helyszínre.
  • Mind a 11 EP-listát állító pártot meghívták, a megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel.
  • A két moderátor Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója és Németh Balázs, a közmédia volt híradósa, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot rendező cég vezérigazgatója lesz.
  • Minden jelöltnek összesen 8-8 perc megszólalási lehetősége lesz 5 hozzászólás formájában. A résztvevők első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejthetik ki a véleményüket. Csak az utolsó körben lesz lehetőségük 1 percben reagálni az előttük elhangzottakra.
  • A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e, és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet, vagy a fennmaradó idő átviszik más hozzászólásra.
  • A vita során négy fő témát fognak érinteni: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; valamint mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam.
  • Kizárhatják azt a résztvevőt, aki eltér a vita szabályozott menetétől.
  • További részletek a cikkünkben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!