Magyar Péter Orbán gazdagodásáról beszélt a közmédiában, Deutsch felszólalását Márki-Zay trollkodta szét

2024. május 30. – 19:48

frissítve

Magyar Péter Orbán gazdagodásáról beszélt a közmédiában, Deutsch felszólalását Márki-Zay trollkodta szét
Tüntetők kivetítőn nézik a vitát a Várkert Bazár előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A közmédia élő adásában csapott össze csütörtök este Deutsch Tamás, Dobrev Klára, Magyar Péter és az EP-választáson induló pártok jelöltjei. Vita helyett valójában monológok voltak, mindenki nyolc percet kapott. Percről percre követtük az EP-vitát.

Donáth Anna szerint a Fidesz szeret a migrációval riogatni és félelmet kelteni a magyarokban. Majd áttért arra, hogy a magyar gazdaság és költségvetés romokban van. „A köztévé nézői sajnos nem tudják, hogy az idei államcsődöt elkerültük, az a Momentumnak köszönhető”, ez pedig a 2017-es NOlimpia-kampányuk. Mivel Orbánék akkori terve szerint Magyarország 2024-ben szívesen tartott volna olimpiát, de miután a Momentum aláírásgyűjtést indított, hogy legyen erről népszavazás, visszaléptek.

A Fidesz megszegte a 2022-es ígéreteit, mindről kiderült, hogy hazugság volt, mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője. Eltörölték az árstopokat, nem védték meg a rezsicsökkentést, a gyerekeket a pedofiloktól, és Magyarországot az illegális migránsoktól, katonákat küldtek a háborúba.

Márki-Zay felidézte: azt ígérték 2015-ben, hogy még vendégmunkásokat sem engednek be. Ehhez képest Debrecenbe 50 ezer migránst fognak betelepíteni az akkugyárakba, a letelepítési kötvénnyel pedig bűnöző migránsokat, terroristákat hozott Orbán Magyarországba.

A Mindenki Magyarország a Frontex segítségével védené meg a déli határokat, és minőségi oktatást biztosítana mindenkinek.

Pekárné Farkas Emese a Második Reformkortól arról beszélt, a bevándorlást komolyan kell venni, de az igazi probléma a kivándorlás, majd megint felhozta, hogy a fiatalok ki akarnak vándorolni, most pedig fiatalellenes politika van. Azt is mondta, évenkénti online népszavazásokat tartanának, hogy döntsenek ők a jövőről.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Ez a tévé folyamatosan azt hazudja, hogy Orbán Viktor megvédi az embereket és a munkahelyeket, nem engedi be a migránsokat, folytatta a felszólalások sorát Dobrev Klára. A valóságban azonban több mint 21 ezer embercsempészt engedtek ki a börtönből. Miért? A DK politikusa szerint azért, mert Orbán imádja a káoszt, a rendetlenséget, imádja a megfélemlítést, mert a megfélemlített embereken könnyebben uralkodhat.

Arról is beszélt, hogy több mint 120 ezer távol-keleti vendégmunkást hoztak be az országba a fideszes munkaerőkölcsönző cégek, és degeszre keresték magukat, miközben a magyar bérek alacsonyabbak lettek.

Dobrev nem hazug propagandával szeretne választást nyerni, hanem az emberek olyan hétköznapi problémáival foglalkozna, mint az egészségügy vagy az oktatás.

Ungár Péter szerint amióta világ a világ, voltak emberek, akik máshol akartak élni, mint ahol születtek, de a menekülteket be kell fogadni. A migrációt pedig a klímaváltozás dobta meg. Akik akkumulátorgyárakat telepít Magyarországra, azoknak nem fontos a klímaváltozás kérdése, a magyar föld, a magyar természet.

Migránsok és migránsok között nagy különbség van Huszár Viktor szerint. Zsidó származású Nobel-díjasokról és a sváb származású Puskás Ferencről is beszélt. Ők integrálódtak a magyar társadalomba.

A Megoldás Mozgalom listavezetője szerint ma a migráció megfordult: a magyarok elmennek, és elnéptelenedik az ország. A kérdés az, hogy az Afrikából érkező menekültek tudnak-e integrálódni Magyarországon. „Ha a beteget hozzuk ide, és nem a gyógyszert visszük oda, hogyan tudunk segíteni?” – tette fel a kérdést. Szerinte Afrikában kéne pénzzel segíteni, és megakadályozni, hogy a magyarok elhagyják az országot.

Toroczkai László reméli, hogy az elmúlt 25 percet azzal töltötték, hogy az ő YouTube-csatornáját nézték, mert teljesen felesleges felszólalások voltak eddig. A Mi Hazánk elnöke szerint most cirkusz történik, ahelyett, hogy a magyarok érdekeit próbálnák képviselni. Arról beszélt, EP-választások lesznek most, nem országgyűlési választások, arról kéne beszélni, hogy a Fidesz, a DK, a Tisza Párt és a Mi Hazánk tud bejutni az EP-be.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

„Mi nem vagyunk harci kutyák, szeretjük a békét” – mondta Tóth Imre Bruti. Az MKKP jelöltje szerint a kiberbiztonság nagyon fontos, és szerinte érdemes lenne megversenyeztetni az orosz hekkereket, hogy ki tudja feltörni Dzsudzsák Balázs külügyminisztériumi emailcímét.

Nagyon sokszor nézi a közmédia híradóját, sokat nevet rajta, jó tollú újságírók írják szerinte. Azt hallja ott, hogy Európa legnagyobb ellensége Brüsszel, ezért érdemes lenne szerinte körbekeríteni kerítéssel, mint amit a déli határon is emeltek a menekültekkel szemben. Ereszen csúszásról és kokainozó brüsszeli bürokratákról is beszélt. Hozzátette, Deutsch Tamás nem a bürokraták közé tartozik ebben az összetételben.

A humornak helye van, de a személyeskedésnek nem, mondta Volf-Nagy Tünde.

Magyar Péter azt mondta, a Fidesz azt hazudja, aki nem rájuk szavaz, az háborúpárti, pedig minden józan magyar ember elutasítja a háborút. Közben a Fidesz-kormány csádba küldi a katonákat, veszélyezteti a magyarok biztonságát, kirúgtak katonákat. A „Fidesz-propaganda azt hazudja”, vissza akarja vezetni a sorkatonaságot, pedig szerinte Kövér László akarja azt visszavezetni. Arról is beszélt, veszélyhelyzet van, de az csak arra jó, hogy a kormány rendeletekkel tud kormányozni. Majd azt is mondta, Orbán Viktor, Tiborcz István, Mészáros Lőrinc körülbelül 1500 milliárdos vagyonnal rendelkeznek.

Ukrajna orosz letámadása Európa biztonságát is veszélybe sodorta, mondta Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok listavezetője. Orbán unióellenes politikája nem a békét, hanem Oroszország érdekeit szolgálja, aláássa a nemzeti érdekeket, és hátráltatja az egységes európai biztonságpolitika kialakítását.

Róna maradéktalanul elutasítja a Fidesz külpolitikáját, és támogat minden kezdeményezést, ami Európa biztonságát szolgálja. Külön is arra kérte az általa nagyon tisztelt Magyar Pétert, hogy gondolja újra az orbáni külpolitika eddigi támogatását.

A Jobbik listavezetője szerint az orbáni külpolitikával nem tudjuk biztosítani a helyünket az európai nemzetek közösségében, és kockára tesszük hazánk biztonságát és békéjét.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

A Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás nem akart reagálni Pekárné felvetésére, arról kezdett el beszélni, borzalmas háború zajlik Ukrajnában. „Azt mondják, nincsenek háborúpárti dollárbaloldali képviselők? Akkor hogy lehet, hogy minden háborúpárti javaslatot megszavaztak az EP-ben?” – tette fel a kérdéseket a vitapartnerei felé fordulva, majd felemlegette Gyurcsány Ferencet és Soros Györgyöt.

Az Európai Unió védelméről nem beszélhetünk úgy, ha nem beszélünk az uniós értékekről, mint például a szabad életvégi döntésről, mondta Donáth Anna. A Momentum támogatja, hogy az aktív eutanáziát bevezessék Európában és Magyarországon, mert szerintük mindenkinek joga van a szabad életvégi döntéshez.

Donáth az ALS-beteg alkotmányjogász, Karsai Dániel kérdését tolmácsolta Deutsch Tamás felé: „Önök támogatnák az aktív eutanáziát?” A Momentum népszavazást szeretne a kérdésben, mert szerintük el tudják ezt dönteni a magyar emberek.

Márki-Zay Péter szerint attól, mert valamit százszor elmondanak naponta, a köztévé hazudja, attól még valami nem lesz igaz. Senki nem akar Magyarországon háborút, mondta. Ezután a Fidesz képviselőiről beszélt, hogy egyikük a brüsszeli meleglobbit képviseli, Orbán Viktor fia pedig a csádi háborúba vezeti a fiatalokat.

Ezután a vitát vezető Németh Balázs visszaszólt neki, hogy emberi méltóságában senkit se sértsen meg.

„Mi számít a hazaárulásának, ha nem az, hogy önök pénzért cserébe vízumot és letelepedést biztosítanak ismeretlen hátterű milliárdosoknak?” – kérdezte Pekárné Farkas Emese Deutsch Tamástól, a Fidesz listavezetőjétől.

Arról is beszélt, hogy a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos kérdésekkel Vona Gábor korábban már kellemetlen helyzetbe hozta Orbán Viktort és Rogán Antalt. A Második Reformkor népszavazást kezdeményez, hogy inkább a fiatalok lakhatására költsenek mini-Dubaj helyett.

Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek EP-listavezetője azt mondta, „ezen a csatornán nem sokszor hallották az igazságot: hogy Európa szégyenét úgy hívják, Orbán Viktor”. Dobrev szerint amikor fontos döntések készülnek az EU-ban, akkor Orbánt kiküldik a mosdóba, már csak ezért sem tudja képviselni a magyarok érdekeit, nemhogy elfoglalni Brüsszelt. Majd azt mondta, senki nem akarja háborúba küldeni a fiatalokat, „aki mást mond, az hazudik önöknek”.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Nem az unió garantálja Magyarország határait, hanem a NATO, mondta Ungár Péter, az LMP listavezetője. Szerinte az európaiaknak el kell kezdeni közösen költeni, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Az EU csak akkor fog tudni érdemben világhatalmi játékos lenni szerinte, ha létrejön a közös európai hadsereg, amit Orbán Viktor hol támogat, hol ellenez. Nem fog minket megvédeni az USA.

Ungár szerint azt sem szabad elhinni, hogy Nyugat-Európában érdekli az embereket, mi történik Kelet-Európában, a kis országoknak magukat kell megvédeniük. Ő úgy látja, az uniónak közvetítő szerepet kell játszania, és akkor lesz béke, ha elkezdünk a védelmünkre költeni.

Az első téma az Európai Unió védelme. Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalomtól arról beszélt, ők egyértelműen az EU mellett állnak, a magyarok tudják, hogy jó érzelmű ember nem lehet háborúpárti, Magyarország honvédelmét pedig tudásalapúra kell fejleszteni.

Óriási szégyennek tartja Toroczkai László, hogy a többi párt show-műsort és kutyakomédiát csinált a kampányból. A Mi Hazánk Mozgalom valódi munkát végez szerinte, és EP-programjuk is van. Erről YouTube-videót is készített, amit az oldalán osztott meg a vita előtt pár órával.

Tóth Imre Bruti, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól üdvözölte a közmédia 18 állandó nézőjét, majd rendőrt küldött volna a közmédia kamerájára, hogy leolvassák a számát – ezzel utalt arra, hogy amikor a Telex Szijjártó Pétert akarta kérdezni, rendőröket küldtek a kollégáinkra.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

„Örülök, hogy itt lehetek, és örülök, hogy az egy hónapos Tisza Párt el tudta érni, hogy 14 év után legyen egy ilyen beszélgetés a köztévében” – mondta Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője.

Arról beszélt, hogy Orbán és Gyurcsány gyáván elfutott, és elküldte maga helyett Dobrev Klárát és Deutsch Tamást. Megjegyezte, Deutsch vett részt a legkevesebb szavazáson az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben. Azt ígérte, a Tisza képviselő dolgozni fognak az EP-ben.

A Jobbik EP-jelöltje, Róna Péter azt tartja a legfőbb küldetésének, hogy visszaállítsa az orbáni külpolitika által elvesztett becsületet a világban. Terve: Oroszországot és Kínát tartsák az EU-n kívül, hozzák rendbe a kapcsolatot a kormány és az önkormányzatok között, és zárkóztassák fel a magyar béreket az EU-s szintre,

A háború és béke kérdéséről fogunk dönteni június 9-én, mondta Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője, és azt is közölte: „én kész vagyok”.

Arról is beszélt az 1 percben, hogy Gyurcsány pártja a hazugságra épül, Magyar Péter a feleségét a saját közös otthonukban lehallgatta, ezzel zsarolta, aztán politikai karriert csinált magának a felvétel nyilvánosságra hozatalával.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

A momentumos Donáth Annának nincs afelől kétsége, hogy „a propaganda híradójában más sokszor hallották a nevemet, szeretnek patás ördögnek bemutatni”. Majd arról beszélt, hogy a fideszesek nem sokat csinálnak jelenleg az EP-ben, vele ellentétben. „Vicc lenne ezt a mai eseményt vitának hívni” – mondta, de eljött, hogy bemutatkozzon.

Ne csak rendszerváltozás, hanem elszámoltatás is legyen. A tisztesség útját képviseljük, mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője.

Hódmezővásárhelyen már bebizonyítottuk, hogy a legdurvább fideszes ellehetetlenítés mellett is a legkevésbé korrupt várost csináltuk, tette hozzá.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Pekárné Farkas Emese, a Vona Gábor-féle Második Reformkor EP-listavezetője bemutatkozásában arról beszélt, ahol nem jó fiatalnak lenni, ott előbb-utóbb senkinek sem lesz jó, de ez ma a magyar valóság. Arra jutott, „a második középkorban élünk”. Szerinte véget kell vetni a fiatalellenes politikának.

Ezt az intézményt köztelevíziónak nevezni legalább akkora hazugság, mint ezt a műsort vitának hívni, mondta Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője, aki azt ígérte: a rendelkezésére álló időben Orbán Viktor bűneiről és meggazdagodásáról fog beszélni. Szombaton az ATV-ben fog vitázni az ország valós problémáiról. Aki nem fél, és nem akarja becsapni a választóit, az szombaton az ATV-be jön, tette hozzá.

Az LMP-s Ungár Péter a bemutatkozásában azt kérte, mindenki gondolja végig, hogy a politika lehet jó dolog, lehet erről vitatkozni, de attól fél, ez a vita nem ilyen lesz. Azért elnézést kért, „mert a politika színvonala nem teljesítette azt az elvárást, amit jogosan a politika felé állítanak”. Azt is mondta, ezen az EP-választáson a kormányt nem lehet leváltani, a választás tétjéről többen ezért hazudnak.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

„Én nem vagyok profi politikus, hanem egy nemzetközi gazdasági szakember” – kezdte az első bemutatkozást Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom listavezetője, aki arra kért mindenkit, hogy gondolja át: politikusokat vagy szakembereket küldjünk Brüsszelbe. A politikusok szerinte bizonyítottak: az elmúlt húsz évben Magyarország az unió legszegényebb és legkorruptabb országa lett.

Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs, a vita két moderátora egyesével bemutatja a résztvevőket, tizenegyen vannak, mindenki megérkezett a vitára.

„Aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz” – mondta Magyar Péter, míg Dobrev Klára már most jelezte, hogy az igazi vita az ATV-n lesz szombat este.

Részletesen ismertetik a szabályokat.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Ahogy Dobrev Klára, úgy Donáth Anna is a főbejáraton sétált be a Várkert Bazárba. De míg a DK EP-listavezetőjét egy egész seregnyi DK-s kísérte, addig a Momentum elnöke csak egyedül sétált oda a bejárathoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!