Megkérdeztük a ChatGPT-t, ki mit mond majd a választási vitán, és egy szebb világban találtuk magunkat

2024. május 30. – 15:14

Megkérdeztük a ChatGPT-t, ki mit mond majd a választási vitán, és egy szebb világban találtuk magunkat
Az egyik ingyenes MI-képgeneráló oldal megoldása a következő promptra: Photo of 11 Hungarian politicians, both men and women, participating in an election debate in the studio of Hungarian public television. The politicians are the following: Huszár Viktor of Megoldás Mozgalom, Ungár Péter of LMP-Zöldek, Dobrev Klára of DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek, Vona Gábor of Második Reformkor, Márki-Zay Péter of Mindenki Magyarországa, Donáth Anna of Momentum, Deutsch Tamás of Fidesz–KDNP, Róna Péter of Jobbik, Magyar Péter of Tisza Párt, Szabó Imre Bruti of Magyar Kétfarkú Kutya – Forrás: Openart.ai

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön az M1-en vitáznak az EP-listavezetők, méghozzá három témakörben. Mivel a köztévén rég fordult elő ilyesmi, az esemény rendkívül izgalmas, az elemzők valószínűleg már alig várják, hogy rávethessék magukat a jelöltek minden szavára és apró mozdulatára.

Azonban nagyon valószínű, hogy a jelöltek olyan dolgokat fognak mondani, amik illeszkednek a pártjuk által eddig felépített narratívához. Nem arról van szó, hogy biztos nem mondanak semmi újat, de elképzelhető, hogy lesz némi párhuzam az elmúlt évek, évtizedek interjúiban és a hat-hét perces vitaidejükben elhangzottak között.

Ezért arra gondoltunk, hogy megkérdezzük a ChatGPT-t, hogy ha ő lenne egy adott listavezető, akkor hogyan válaszolna az adott témakörökben. Azonban ez a cikk valószínűleg háromszor-négyszer hosszabb lenne még a leglelkesebb Telex-olvasó tűréshatáránál is, ha mind a tizenegy jelölt minden témában adott válaszát szimulálnánk, ezért most a legnagyobb esélyesekre, a három legerősebbnek mért pártra koncentrálunk:

  • a Fidesz–KDNP-re;
  • a DK–MSZP–Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listájára; és
  • a Tisza Pártra.

Az első kísérletünk azonban óriási kudarc volt. A prompt (azaz az utasítás, amit a ChatGPT-nek megadtunk) az volt, hogy

„kérlek, tegyél úgy egy kicsit, mintha (JELÖLT NEVE), a (PÁRT NEVE) EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben az »(EGYIK MEGADOTT)« témakörben?”.

Az első szimulációban Dobrev Kláráról kérdeztük, és alapvetően azt kaptuk, amire számítottunk: közös fellépés a kihívások ellen, szolidaritás, tagállamok közötti szoros együttműködés, emberi jogok, demokrácia és jogállamiság védelme. Ezek valóban olyan értékek, amiket Dobrev és a DK több különböző fórumon is hangoztatott.

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője volt a következő. Jól indult (fontos a határvédelem, migráció), de aztán elkezdett érvelni az EU-s kapcsolatok szorosabbra húzása és a tagállami együttműködés mellett, majd kiállt az európai értékek és a jogállamiság alapvető fontosságáért, hogy erős maradjon a belső kohézió és a szolidaritás.

Ebből egy kicsit úgy tűnt, hogy a ChatGPT szerint a Fidesz a narancssárga DK, és inkább egy általános politikai beszédet rakott elénk. Ez így nem volt az igazi, úgyhogy kicsit alakítottunk a kérésen, pontosítva, hogy milyen politikusok álláspontjára is vagyunk kíváncsiak.

Fontosnak tartottuk, hogy ne befolyásoljuk a szükségesnél jobban, mit dob ki a gép. Emiatt igyekeztünk a promptban olyan jelzőket elhelyezni, amiket a pártok magukra szoktak használni – így legalább az is kiderült, hogy hogyan kellene kinéznie egy politikai beszédnek, ha a pártok valóban az általuk hangoztatott értékek képviseletére koncentrálnának.

Mindegyik megszólalás elejéről töröltük a „Tisztelt Hölgyeim és Uraim” fordulatot és a végéről az elköszönést, de amúgy érintetlenül hagytuk a mesterséges intelligencia (MI) válaszát. Íme, az eredmény.

Első téma: Az Európai Unió védelme és biztonsága

Fidesz–KDNP: „Kérlek, tegyél úgy, mintha Deutsch Tamás, a keresztény-konzervatív, jobboldali, háborúellenes, békepárti és szuverenitáspárti Fidesz–KDNP EP-listavezetője lennél. Mit mondanál a csütörtöki jelölti vitán 2 percben az Európai Unió védelme és biztonsága témakörben?”

Ma az „Európai Unió védelme és biztonsága” témakörben olyan kérdésekről beszélünk, amelyek mindannyiunk jövőjét meghatározzák. Mint keresztény-konzervatív és szuverenitáspárti képviselő, szeretném kiemelni néhány alapvető elvet, amelyek mentén biztosíthatjuk kontinensünk biztonságát és stabilitását.

Először is, az Európai Unió csak akkor lehet erős és biztonságos, ha tiszteletben tartjuk a tagállamok szuverenitását. Minden nemzetnek joga van arra, hogy maga határozza meg biztonságpolitikáját és védelmi stratégiáját. Az uniós intézményeknek támogatniuk kell a tagállamok közötti együttműködést, nem pedig centralizálniuk a döntéshozatalt.

Másodszor, a békepártiság alapelvéből kiindulva, el kell kerülnünk a konfliktusokat és a háborúkat. Az Európai Unió feladata, hogy a diplomácia eszközeivel törekedjen a béke megőrzésére. Ezért fontos, hogy párbeszédet folytassunk minden nemzettel, beleértve Oroszországot is. A kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló kapcsolatok hozzájárulnak a stabilitáshoz és a biztonsághoz.

Harmadszor, az energiabiztonság kérdése kiemelten fontos. Olyan energiapolitikát kell folytatnunk, amely biztosítja a tagállamok energiaellátását és csökkenti a külső függőséget. Ehhez szükség van a megújulóenergia-források fejlesztésére, de közben reálisnak kell maradnunk, és figyelembe kell vennünk azokat a forrásokat is, amelyek jelenleg biztosítják energiaellátásunkat.

Negyedszer, a migrációs kihívások kezelése. Az illegális migráció megállítása és a külső határok védelme kulcsfontosságú. Az Európai Uniónak támogatnia kell a tagállamokat abban, hogy hatékonyan védhessék határaikat, és biztosítania kell, hogy az érkezők törvényes és ellenőrzött módon léphessenek be az Unió területére.

Összefoglalva, Európa védelme és biztonsága érdekében egy erős, szuverenitásukat tiszteletben tartó tagállamok közösségére van szükség, amely elkötelezett a béke, a stabilitás és a biztonság megőrzése mellett.

DeutsChatGPT lényegében minden fontosabb pontot érint, amit a kormánypárti képviselők szoktak. Béke, az Oroszországgal való kapcsolat megtartása, az energiafüggőség kérdése, illegális migráció, szuverenitás. Valószínűleg a háborúpárti baloldal is megjelenik majd a beszédében, de a ChatGPT ritkán áll bele olyan keményen témákba, mint a kormány.

DK: „Kérlek, tegyél úgy egy kicsit, mintha Dobrev Klára, az européer, szociáldemokrata Demokratikus Koalíció EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben az Európai Unió védelme és biztonsága témakörben?”

Az Európai Unió védelme és biztonsága mindannyiunk közös felelőssége és érdeke. Szociáldemokrataként és elkötelezett européerként hiszem, hogy csak együtt, egységben és szolidaritásban tudunk szembenézni a mai kor kihívásaival.

Az első és legfontosabb lépés a közös európai védelempolitika megerősítése. Nem élhetünk egy olyan világban, ahol az egyes tagállamok külön-külön próbálnak megoldani globális kihívásokat. Egy integrált, közös európai védelmi erő létrehozása elengedhetetlen. Ez nemcsak a katonai erőnket növeli, hanem biztosítja, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni bármilyen fenyegetésre, legyen az hagyományos vagy modern, mint például a kibertámadások.

Másodsorban, nem feledkezhetünk meg a digitális biztonság fontosságáról sem. A kibertámadások egyre nagyobb fenyegetést jelentenek, nem csak a gazdaságunkra, hanem a demokratikus intézményeinkre is. Olyan közös európai kiberbiztonsági stratégiára van szükség, amely hatékonyan védi az informatikai rendszereinket, és biztosítja polgáraink adatainak védelmét. Az EU-nak élen kell járnia a kiberbiztonsági technológiák fejlesztésében és alkalmazásában.

Harmadsorban, a demokrácia és az emberi jogok védelme az EU biztonságának alapvető eleme. Az EU nem csupán gazdasági szövetség, hanem értékközösség is. Határozottan ki kell állnunk minden olyan belső és külső fenyegetéssel szemben, amely aláássa a jogállamiságot és az emberi jogokat. A demokratikus intézmények megerősítése és a jogállamiság védelme mindannyiunk közös érdeke.

Végezetül, az EU-nak globális szereplőként is felelősséget kell vállalnia a nemzetközi béke és biztonság előmozdításában. Partnerségeket kell építenünk, és együtt kell dolgoznunk a nemzetközi közösséggel a globális biztonsági kihívások kezelésében. Az EU-nak aktívan részt kell vennie a konfliktusmegelőzésben és a béketeremtésben.

Az Európai Unió védelme és biztonsága közös ügyünk. Csak együtt, szolidaritásban és egységben tudjuk megőrizni és erősíteni azt a békés és biztonságos Európát, amelyért mindannyian dolgozunk. Köszönöm a figyelmet!

Ez tartalmilag szinte tökéletesnek tűnik. Jogállamiság, közös fellépés, emberi jogok védelme. Extra pont a ChatGPT-től váratlanul naprakész kiberbiztonságos vonalért.

Tisza Párt: „Kérlek, tegyél úgy, mintha Magyar Péter, a konzervatív, polgári demokrata, szociáldemokrata, liberális Tisza Párt EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben az Európai Unió védelme és biztonsága témakörben?”

Az Európai Unió védelme és biztonsága napjaink egyik legfontosabb kérdése. A TISZA Párt nevében szeretnék néhány alapvető gondolatot megosztani Önökkel.

Először is, Európa biztonsága nemzeti határokon átnyúló kihívásokat jelent, amelyekre csak közös válaszokat adhatunk. Az Európai Unió ereje az egységében rejlik. Ezért elengedhetetlen a szorosabb együttműködés a tagállamok között, különösen a hírszerzés, a terrorizmus elleni küzdelem és a határvédelem területén.

A közös védelem és biztonság érdekében támogatjuk a közös európai védelmi erő létrehozását. Nem arról van szó, hogy gyengítenénk a NATO szerepét, hanem arról, hogy kiegészítsük azt egy európai dimenzióval, amely gyorsabban reagálhat a régiónkat érintő fenyegetésekre.

Fontosnak tartjuk továbbá az EU külső határainak megerősítését. A hatékony és humánus migrációs politika elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk az Unió belső biztonságát és stabilitását. A Frontex szerepét növelni kell, és több forrást kell biztosítani számukra.

Nem feledkezhetünk meg a kiberbiztonság kérdéséről sem. Az egyre növekvő digitális fenyegetések korában elengedhetetlen, hogy fejlesszük és korszerűsítsük kiberbiztonsági képességeinket. Az Európai Unió tagállamainak együtt kell működniük a kritikus infrastruktúrák védelmében és az állampolgárok adatainak biztonságában.

Végezetül, de nem utolsósorban, az európai biztonság egyik alapköve a társadalmi kohézió és a stabil gazdasági háttér. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a szociális védelem erősítését és a gazdasági növekedés elősegítését, hogy minden európai polgár biztonságban és jólétben élhessen.

Egy erős, biztonságos és egységes Európáért dolgozunk, mert hisszük, hogy ez a jövőnk záloga.

Ezt igazából bárki mondhatta volna, bár az is igaz, hogy Magyar Péter pártjának nincs olyan sok nyoma az interneten, mint a többieknek.

Második téma: Migráció és menekültügy

Fidesz–KDNP: „Kérlek, tegyél úgy, mintha Deutsch Tamás, a keresztény-konzervatív, jobboldali, háborúellenes, békepárti és szuverenitáspárti Fidesz–KDNP EP-listavezetője lennél. Mit mondanál a csütörtöki jelölti vitán 2 percben a migráció és menekültügy témakörben?”

Ma egy olyan témáról beszélünk, amely az európai emberek mindennapjait mélyen érinti: a migrációról és a menekültügyről. Mint keresztény-konzervatív és szuverenitáspárti képviselő, szeretném hangsúlyozni, hogy az Európai Unió jövője és stabilitása érdekében új megközelítésekre van szükségünk ezen a területen.

Először is, az illegális migráció megállítása és a külső határaink védelme kulcsfontosságú. Az Európai Uniónak egyértelmű és határozott intézkedéseket kell hoznia, hogy megvédje a tagállamok szuverenitását és biztosítsa, hogy csak azok léphessenek be területünkre, akik valóban jogosultak erre. Az illegális migráció nemcsak biztonsági kockázatot jelent, hanem aláássa a tagállamok társadalmi kohézióját és jólétét is.

Másodszor, a valódi menekültek megsegítése érdekében hatékony és humánus menekültügyi politikára van szükség. Az EU-nak támogatnia kell azokat, akik valóban üldöztetés elől menekülnek, de ez nem jelentheti azt, hogy ellenőrizetlenül engedjük be az érkezőket. Fontos, hogy a segítségnyújtás az érintett régiókban történjen, ahol a menekültek a leginkább rászorulnak, és ahol kulturálisan és földrajzilag is könnyebben integrálódhatnak.

Harmadszor, el kell ismernünk, hogy a migráció okait a gyökereknél kell kezelni. Az Európai Uniónak aktív szerepet kell vállalnia a konfliktusok megelőzésében és a fejlődő országok támogatásában. Gazdasági segítségnyújtással és stabilitás megteremtésével elősegíthetjük, hogy az emberek otthon maradhassanak, és ne kényszerüljenek arra, hogy elhagyják hazájukat.

Végül, de nem utolsósorban, az európai polgárok biztonsága és jóléte elsődleges prioritásunk kell hogy legyen. Az Európai Unió feladata, hogy megvédje polgárait, és biztosítsa, hogy az érkezők beilleszkedése a befogadó országok szabályai és kultúrája szerint történjen.

Összefoglalva, egy olyan migrációs és menekültügyi politikára van szükségünk, amely tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását, védi határainkat, segíti a valódi menekülteket, és kezeli a migráció gyökérokait. Csak így biztosíthatjuk Európa biztonságát és jövőjét.

Hát a ChatGPT továbbra sem túl bátor vagy formabontó. Lássuk, mit mondana szerinte Dobrev!

DK: „Kérlek, tegyél úgy egy kicsit, mintha Dobrev Klára, az européer, szociáldemokrata Demokratikus Koalíció EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben a migráció és menekültügy témakörben?”

Ma egy rendkívül összetett és sokakat érintő kérdésről beszélünk: a migráció és a menekültügy. Szociáldemokrataként és européerként hiszek abban, hogy az Európai Unió értékei – az emberi jogok, a szolidaritás és a méltányosság – kell hogy vezéreljenek minket ebben a kérdésben is.

Először is, fontos megértenünk, hogy a migráció nem csupán probléma, hanem lehetőség is. Az EU-nak szüksége van egy olyan átfogó és humánus migrációs politikára, amely egyszerre védi határainkat és biztosítja az emberi jogok tiszteletben tartását. Az integrált határvédelmi rendszerek és a Frontex megerősítése alapvető fontosságú, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a menekültek és migránsok emberi méltóságát és jogait.

Másodsorban, a menekültügyi rendszert alapjaiban kell megreformálnunk. A jelenlegi rendszer túlterhelt és gyakran nem képes megfelelően kezelni a menedékkérők áramlását. Közös európai megoldásokra van szükség, amelyek igazságosan osztják el a felelősséget a tagállamok között. Olyan közös menekültügyi eljárásra van szükség, amely gyors és méltányos, és amely biztosítja, hogy minden menedékkérő tisztességes elbírálást kapjon.

Harmadsorban, Európának hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia a migráció kiváltó okainak kezelésére. Ez magában foglalja a származási országokkal való szorosabb együttműködést, a fejlődési támogatások növelését és a konfliktusok megelőzésére irányuló erőfeszítéseket. Az emberek nem hagyják el otthonaikat önként; sokan kényszerből teszik ezt, menekülve a háború, az üldöztetés vagy a szegénység elől. Az EU-nak felelősséget kell vállalnia, hogy ezekben az országokban javuljanak az életkörülmények.

Végezetül, nem feledkezhetünk meg az integráció fontosságáról. Az EU-nak támogatnia kell a tagállamokat abban, hogy a bevándorlókat és menekülteket sikeresen integrálják társadalmaikba. Ez nemcsak humanitárius kötelességünk, hanem gazdasági és társadalmi érdekünk is. Az integráció sikeressége erősíti közösségeinket és hozzájárul Európa jövőbeli jólétéhez.

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi politikája közös felelősségünk. Csak együttes erővel, szolidaritással és emberséggel tudjuk megoldani ezt a kihívást, és biztosítani, hogy Európa továbbra is a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésének területe maradjon.

Szerintem kezdem átérezni, milyen lehet magyar- vagy idegennyelv-tanárnak lenni érettségi idején. 12.-re a diákok megtanulják a sémákat a különböző elemzésekre és hivatalos levelekre, és sorra olvashatják gyakorlatilag ugyanazt a szöveget. Ettől eltekintve ez a szöveg is jó muníció lehet a vita közbeni bingóra.

Tisza Párt: „Kérlek, tegyél úgy, mintha Magyar Péter, a konzervatív, polgári demokrata, szociáldemokrata, liberális Tisza Párt EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben a migráció és menekültügy témakörben?”

A migráció és a menekültügy kérdése korunk egyik legnagyobb kihívása, amely megköveteli a határozott, ugyanakkor humánus és igazságos megközelítést. A TISZA Párt nevében az alábbi gondolatokat szeretném megosztani Önökkel.

Először is, világosan el kell különítenünk a gazdasági migrációt és a menekültügyet. A menekültek védelme nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelességünk is. Ugyanakkor a gazdasági bevándorlás szabályozása az egyes tagállamok szuverenitásának kérdése, amelyet az Európai Uniónak tiszteletben kell tartania.

Támogatjuk a közös európai menekültügyi rendszer reformját, amely méltányos és hatékony eljárásokat biztosít minden tagállam számára. Azonban elengedhetetlen, hogy a menekültügyi eljárások gyorsak és igazságosak legyenek, hogy a valódi menekültek minél hamarabb védelmet kaphassanak, míg az illegális bevándorlók visszatérése biztosított legyen.

Fontosnak tartjuk a külső határok megerősítését és a Frontex szerepének további növelését. Csak egy jól működő, közös határvédelem révén tudjuk megakadályozni az illegális bevándorlást és biztosítani az unió belső biztonságát.

A TISZA Párt elkötelezett a forrásországokban történő segítségnyújtás mellett is. A konfliktusok és gazdasági nehézségek helyben történő kezelése az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentsük a migrációs nyomást. Támogatnunk kell a fejlődő országok gazdasági és társadalmi stabilitását, hogy az emberek otthon találjanak biztonságot és megélhetést.

A belső szolidaritás elve szintén fontos. Azon tagállamok, amelyek nagyobb migrációs nyomás alatt állnak, segítségre és támogatásra számíthatnak az Unió többi tagjától. Ugyanakkor a szolidaritásnak kölcsönösnek kell lennie, és minden tagállamnak ki kell vennie a részét a közös teherviselésből.

Végezetül hangsúlyozni szeretném, hogy a migráció kérdését mindig az emberi méltóság és jogok tiszteletben tartásával kell kezelni. Európa történelme és értékei arra köteleznek bennünket, hogy humánus és felelős megoldásokat találjunk.

Ez is gyakorlatilag ugyanaz, de az említett problémák (belső szolidaritás, szuverenitás) alapján egész jól körvonalazódik, hogy a ChatGPT a Tisza Pártot valahol a DK és a Fidesz között helyezi el.

Harmadik téma: Demokrácia és jogállam

Itt két témából választhatnak a jelöltek, de az egyszerűség kedvéért nem a mezőgazdaságról kérdeztük a ChatGPT-t, hanem a jogállamiság évek óta népszerű témájáról.

Fidesz: „Kérlek, tegyél úgy, mintha Deutsch Tamás, a keresztény-konzervatív, jobboldali, háborúellenes, békepárti és szuverenitáspárti Fidesz–KDNP EP-listavezetője lenné. Mit mondanál a csütörtöki jelölti vitán 2 percben a demokrácia és jogállam témakörben?”

Ma az „Európai Unió demokráciája és jogállama” témakörben folytatunk vitát, amely alapvetően meghatározza közös jövőnket. Mint keresztény-konzervatív és szuverenitáspárti képviselő, szeretném hangsúlyozni, hogy a demokrácia és a jogállamiság alapértékei nélkülözhetetlenek az Európai Unió számára. Ugyanakkor fontos, hogy ezeket az értékeket helyesen értelmezzük és alkalmazzuk.

Először is, a demokrácia és a jogállamiság elvei azt követelik meg, hogy tiszteletben tartsuk a tagállamok szuverenitását és önrendelkezését. Az Európai Unió nem válhat egy centralizált birodalommá, amely a tagállamok feje fölött hozza meg a döntéseket. Minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját alkotmányos rendje és demokratikus intézményei alapján alakítsa ki saját politikáját és jogrendszerét.

Másodszor, a jogállamiság elveinek érvényesüléséhez szükség van arra, hogy tiszteletben tartsuk a különböző nemzeti hagyományokat és kultúrákat. Az Európai Unió sokszínűsége a mi erősségünk, és ezt az értéket meg kell őriznünk. Nem erőltethetünk uniformizált megoldásokat olyan kérdésekben, amelyek mélyen gyökereznek a nemzeti identitásban és kultúrában.

Harmadszor, a jogállamiság és demokrácia kérdésében fontos a párbeszéd és az együttműködés. Az Európai Unió intézményeinek együtt kell működniük a tagállamokkal, nem pedig diktátumokkal kell irányítaniuk. A konstruktív kritika és a közös megoldások keresése az, ami előrevisz minket.

Végül, de nem utolsósorban, a háborúellenesség és a békepártiság szellemében kell cselekednünk. Az Európai Unió feladata az, hogy békét és stabilitást biztosítson a kontinensen, és ezt csak akkor érhetjük el, ha tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását és autonómiáját.

Összefoglalva, a demokrácia és a jogállam elveinek tiszteletben tartása azt jelenti, hogy erősítjük a tagállamok szuverenitását, tiszteletben tartjuk a nemzeti hagyományokat és kultúrákat, és párbeszédre építjük az együttműködést. Csak így építhetünk egy erős, egységes és békés Európát.

A ChatGPT itt egészen meglepően jól működött. Arra számítottunk, hogy annyit ír majd barokkos körmondatokban, hogy a két érték jó, de ehhez képest elég jól eltalálta a fideszes retorika elemeit.

DK: „Kérlek, tegyél úgy egy kicsit, mintha Dobrev Klára, az européer, szociáldemokrata Demokratikus Koalíció EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben a demokrácia és jogállam témakörben?”

Ma egy olyan alapvető kérdésről beszélünk, amely az Európai Unió lényegét képezi: a demokrácia és a jogállam védelméről. A Demokratikus Koalíció elkötelezetten hisz abban, hogy az EU sikerének és stabilitásának záloga a demokratikus értékek és a jogállamiság megőrzése és erősítése.

Először is, a jogállamiság az Európai Unió alapköve. Ez az elv biztosítja, hogy minden polgár egyenlő a törvény előtt, és hogy a hatalom gyakorlói elszámoltathatók legyenek. Az EU-nak határozottan fel kell lépnie azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek megsértik ezeket az alapelveket. Az Európai Parlament és a Bizottság feladata, hogy folyamatosan monitorozza a jogállamiság helyzetét, és szükség esetén szankciókat alkalmazzon a jogsértőkkel szemben.

Másodsorban, a demokrácia nemcsak intézményekről és választásokról szól, hanem az emberek részvételéről és hangjának meghallgatásáról. Az EU-nak támogatnia kell azokat az erőfeszítéseket, amelyek a civil társadalom megerősítését célozzák, és biztosítania kell, hogy a polgárok aktívan részt vehessenek a döntéshozatali folyamatokban. Ezért kulcsfontosságú, hogy megvédjük és támogassuk a független médiát, az NGO-kat és azokat a szervezeteket, amelyek a demokrácia és az emberi jogok védelméért dolgoznak.

Harmadsorban, a demokrácia és a jogállamiság közötti kapcsolat elválaszthatatlan. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Az EU-nak olyan mechanizmusokat kell kialakítania, amelyek biztosítják, hogy minden tagállam tiszteletben tartsa ezeket az értékeket. Az éves jogállamisági jelentések és a jogállamisági mechanizmusok hatékony eszközök lehetnek ebben a folyamatban, de fontos, hogy ezek alkalmazása következetes és pártatlan legyen.

Szociáldemokrataként különösen fontosnak tartom, hogy a demokrácia ne csupán a politikai jogok védelmét jelentse, hanem a társadalmi igazságosság és az egyenlő esélyek biztosítását is. Az európai szociális modell megerősítése, a munkavállalói jogok védelme és a szociális biztonság garantálása mind hozzájárulnak egy erősebb és igazságosabb Európához.

Végezetül, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a demokrácia és a jogállamiság védelme közös felelősségünk. Az EU csak akkor maradhat erős és egységes, ha minden tagállam elkötelezett ezen alapvető értékek mellett. Közösen kell dolgoznunk azon, hogy megőrizzük és tovább erősítsük azokat a demokratikus alapokat, amelyekre az Európai Unió épül.

Az Európai Unió jövője a demokrácián és a jogállamiságon alapul. Csak így biztosíthatjuk, hogy az Unió egysége, stabilitása és jóléte megmaradjon.

Úgy tűnik, megtaláltuk az MI szívügyét. Remekül hozza fel a dobrevi pontokat: fel kell lépni a jogsértők ellen, monitorozni kell a tagállamokat, fontos a civil társadalom, közös mechanizmusok kellenek.

Tisza Párt: „Kérlek, tegyél úgy, mintha Magyar Péter, a konzervatív, polgári demokrata, szociáldemokrata, liberális Tisza Párt EP-listavezetője lennél. A csütörtöki vitán mit mondanál 2 percben a demokrácia és jogállam témakörben?”

A demokrácia és a jogállam kérdése az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik. A TISZA Párt nevében az alábbi gondolatokat szeretném megosztani Önökkel.

Először is, a demokrácia és a jogállam nem pusztán elvont fogalmak, hanem a mindennapi életünk alapkövei. Az emberek biztonsága, szabadsága és jóléte azon múlik, hogy ezek az elvek hogyan valósulnak meg a gyakorlatban. Ezért különösen fontos, hogy az Európai Unió és tagállamai elkötelezettek legyenek ezen értékek mellett.

A demokrácia alapja a szabad és tisztességes választások rendszere, ahol a polgárok szabadon kifejezhetik akaratukat. A TISZA Párt elkötelezett amellett, hogy minden uniós polgár számára biztosítsuk a politikai részvétel és a véleménynyilvánítás szabadságát. Az európai választási rendszer átláthatóságát és tisztaságát folyamatosan meg kell erősítenünk, hogy mindenki biztos lehessen abban, hogy a szavazata számít.

A jogállam pedig azt jelenti, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és senki sem állhat a törvények fölött. Az igazságszolgáltatás függetlensége és pártatlansága alapvető feltétele annak, hogy a polgárok bízzanak az állami intézményekben. Az uniós intézményeknek és a tagállamoknak együtt kell működniük annak érdekében, hogy a jogállamiság mindenütt érvényesüljön, és határozottan fel kell lépnünk a korrupció ellen.

A TISZA Párt hisz abban, hogy az Európai Uniónak erős, átlátható és elszámoltatható intézményekre van szüksége. Az uniós intézményeknek példát kell mutatniuk a demokrácia és a jogállam terén. Ezért támogatjuk az intézményi reformokat, amelyek célja a hatékonyság növelése és az átláthatóság biztosítása.

A szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása is alapvető fontosságú. Az Európai Uniónak a tagállamokkal és a helyi közösségekkel együtt kell dolgoznia, hogy a döntéshozatal minél közelebb legyen az állampolgárokhoz. Csak így érhetjük el, hogy az uniós polgárok érezzék, hogy az unió értük van, és nem ellenük.

Végezetül, de nem utolsósorban, a demokrácia és a jogállam védelme nemzeti és európai szinten egyaránt közös felelősségünk. Az Európai Unió jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e megőrizni és továbbfejleszteni ezeket az alapvető értékeket.

Az MI valószínűleg nem tanulmányozta túl alaposan Magyar Péter eddigi beszédeit, őt utánozza a legkevésbé élethűen. Megint egy általánosabb, középutas szöveget kaptunk, egy szó sem esik az Orbán- vagy Gyurcsány-kormány Magyar által sokat hangoztatott bűneiről.

Ki nyert?

Mi és persze a kedves olvasók, ez egyértelmű. Látszik, hogy a fejlesztők mindent megtesznek, hogy a ChatGPT ne legyen politikailag megosztó, ne fröcsögjön, és ne legyen durván rasszista, kirekesztő vagy uszító. Emiatt inkább olyan szövegeket dob ki, amik szinte bármilyen eseményen bevethetők, senki nem fog megsértődni, és legfeljebb a leglelkesebb támogatókban maradhat egy kis hiányérzet. Nem lennék meglepve, ha politikai beszédírók világszerte lelkesen használnák az MI-t már most is.

A valós vita valószínűleg valamivel izgalmasabb lesz, több személyeskedésre és konkrétumra számíthatunk – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nyolccal több jelölt vesz részt rajta, és mindenkinek lesz egy-egy perce reagálni a korábban elhangzottakra. De a ChatGPT egy rövid időre betekintést engedett egy békésebb világba, ahol a politikai diskurzus valóban az érdemi témákról szól, és nem arról, hogy pártok hirdetésekben az ellenfeleiket egy kisautókkal játszó, prünnyögő gyerekként vagy frakkos pincérként ábrázolják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!