Május 30-án, a Várkert Bazárban lesz a köztévé élő EP-választási vitája

2024. május 21. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az M1 közszolgálati csatorna május 30-án, csütörtökön este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját – derült ki az MTVA által a résztvevőknek elküldött levélből. A levelet Molnár Csaba, a DK alelnöke és európai parlamenti képviselője osztotta meg a Facebook-oldalán. Ebből kiderült, hogy:

  • a vitát a Várkert Bazárban, nézők nélkül rendezik meg;
  • a két vitavezető Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz;
  • a tervezett időtartam kb. 100 perc;
  • az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban;
  • a műsor címe: EP-választás 2024 – listavezetők vitája.

A Papp Dániel MTVA-vezérigazgató által aláírt levél szerint egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában.

A vita menete a következő lesz: a listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, az utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra. A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át.

A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel, amit korábban a Nemzeti Választási Bizottság hagyott jóvá. A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz–KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk.

A vitán négy aktuális téma lesz: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül lehet választani).

Kiemelték, hogy amennyiben valaki eltér a vita szabályozott menetétől, akkor őt a vitavezetők kizárhatják.

A Fidesz–KDNP EP-listavezetője, Deutsch Tamás korábban azt jelezte, ott lesz a köztelevízióban rendezett vitán, ahogy a DK listavezetője, Dobrev Klára, valamint a Momentum-elnök Donáth Anna is biztosra ígérte a részvételét.

A Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője, Magyar Péter azonban feltételekkel vállalta csak a részvételt, ahogy a Mi Hazánk is. Magyar egyik fontos feltétele az volt, akkor megy be, ha élőben és főműsoridőben lesz a vita, és ha nem propagandista vezeti. A Mi Hazánk akkor lesz ott, ha az összes EP-listavezető egyszerre venne részt a vitán, és „meg se próbálják őket parlamenten kívüli, valós szervezettség és társadalmi támogatottság nélküli pártok mellé ültetni.”

Néhány hete Dobrev Klára és Magyar Péter között vita indult arról, hogy milyen felületen kellene megrendezni az EP-listavezetői vitát. Ennek előzménye, hogy Dobrev kiposztolta: az RTL, a Szabadság körei és a Partizán után az ATV is meghívta a vitaműsorába, ő pedig hajlandó elmenni a csatornához, hogy hármasban vitázzon Deutsch Tamással és Magyar Péterrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!