A rossz költségvetési helyzet miatt 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt a kormány

2024. április 11. – 11:01

frissítve

A rossz költségvetési helyzet miatt 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt a kormány
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Mihály a kormányinfón elmondta, hogy a magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ami azt jelenti, hogy rengeteget importálunk és exportálunk, keveset termelünk magunknak. Ez azzal jár együtt, hogy nagyon függünk az exporttól, illetve a magyar termékeket és szolgáltatásokat megvásároló gazdaságoktól. Varga szerint most azért áll rosszul a magyar gazdaság, mert az exportpartnereink is gyengélkednek.

Varga megismételte: azzal számolnak, hogy idén a magyar gazdaság már növekedni fog, most épp 2,5 százalékra becsülik annak mértékét. Szerinte azt a reálbérnövekedés és az ebből következő fogyasztásnövekedés segíti. Jövő évre 4,1 százalékos növekedést prognosztizált.

Az idei költségvetés 4,5 százalékos költségvetési hiányt jósol, szerinte a rezsivédelem és a megemelkedett kamatkiadások miatt nagyon magasak a kiadásaik. A rossz költségvetési helyzet miatt:

675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el a következő időszakra.

Ezzel együtt szerinte Magyarországon most is nagyon sok beruházás valósul meg. Azt, hogy mely beruházásokat halasztják el, nem jelentette be.

Az Európai Parlamentben szerdán elfogadott migrációs paktumról Gulyás elmondta, hogy a kormány úgy gondolja, elképesztően rossz tervezet született, és csak csatlakozni tudnak a lengyel miniszterelnökhöz, Donald Tuskhoz, aki kijelentette, hogy semmilyen relokációt nem fog támogatni. Gulyás szerint nem akarnak elfogadni Közép-Európában semmi olyan megoldást, amely a migránsok átvételét kötelezővé tenni, ezért ezt nem is akarják végrehajtani, bármilyen döntéssel szembeszállnak ezzel kapcsolatban.

Gulyás arról is beszélt, hogy a biztonsági kihívásokra reagálva kinevezték a nemzetbiztonsági főtanácsadót, aki nem miniszter, hanem összehangolja a hadsereg, a kormány és más szervezetek munkáját, a feladatot ellátó Bíró Marcell már részt vett az előző kormányülésen. Gulyás hozzátette, hogy Magyarország a NATO-n belül is azt az álláspontot fogja képviselni továbbra is, hogy ki akar maradni a háborúból, és ha a szövetségben ezzel ellenkező döntés születik, akkor mindent meg fognak tenni, hogy ebből ki tudjanak maradni.

Kedden volt kormányülés, az itt hozott döntéseket ismertetik a sajtótájékoztatón. Két órában határozták meg a kormányinfó időkeretét.

Gulyás Gergely szerint a kormányülésen a nemzetközi politikai és katonai helyzetet elemezték. A következő bő fél év világpolitikai eseményei szerinte irányadóak lesznek abban, hogy a világ a háború vagy a béke irányába indul el.

Szerinte most már az EU egyes tagállamai katonákat küldenének Ukrajnába, ami a háború eszkalációjával járna együtt. Ezen kívül a NATO is elindult ebbe az irányba, a szövetség korábban határozottan elutasította, hogy katonákat küldjön Ukrajnába, mostanra azonban vannak már más hangok is.

Gulyás szerint a háborús időszak más gazdaságpolitikát igényel, mint a békeidőszak, és most erről fognak bejelentést tenni. Mivel szerinte az, hogy háború vagy béke lesz, a november 5-i amerikai elnökválasztáson fog eldőlni, így a jövő évi költségvetést csak november 5. után nyújtják be.

A nemzetgazdasági miniszter ugyan nincs ott a kormányinfón, Varga Mihály és Nagy István jelenléte miatt tagadhatatlan a gazdasági fókusz, a pénzügyminiszter jelenléte pedig különösen érdekes akkor, amikor az első negyedévben elérte majdnem a teljes éves hiánycélt a költségvetési hiány. Nagy Márton az elmúlt napokban elég aktív is volt, hozzá kapcsolódik többek közt, hogy

Utóbbival foglalkoztunk a Téma podcast legutóbbi adásában is, ahol Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője többek közt arról is beszélt, hogy tovább drágulhatnak az üzemanyagok, és ezen már Amerika sem segíthet. Ezt itt tudják megnézni.

Orbán Viktor 2010 óta évente egy alkalmat leszámítva nem áll szóba a független média képviselőivel, a Kossuth Rádiónak azonban korábban két- legfeljebb háromhetente adott interjút. 2021-ben például 38-szor, 2023-ban 21-szer. Ezekben az alákérdezős interjúkban mindig ismerteti a kormány álláspontját az aktuális kérdésekről és meghatározza a kormánymédia irányvonalát a fontos témákban.

A kegyelmi ügy kirobbanása óta kilenc pénteki nap telt el, ezalatt Orbán mindössze kétszer volt a Kossuth Rádióban. Ezen kívül csak egyetlen interjút adott, azt is az M1-nek Sulyok Tamás beiktatása előtt. Ez a hallgatás arra utal, hogy a kegyelmi ügy óta még mindig nem találtak ki működő narratívát, így inkább a lehető legkevesebbet beszéltetik a miniszterelnököt. Erről itt írtunk bővebben.

A korábbi kormányinfókkal ellentétben most nem állni, hanem ülni fognak a kormány képviselői, legalábbis erről árulkodik Vitályos Eszter kormányszóvivó Facebookra feltöltött fotója:

A változás oka valószínűleg Gulyás Gergely egészségügyi állapota. A kancelláriaminiszternek gerincműtétje volt, ami után újra kellett tanulnia járni, feltehetőleg még most sem tenne jót neki másfél vagy két órát állni.

Miután majdnem két hónapja nem volt már kormányinfó, ez idő alatt pedig rengeteg minden történt a magyar közéletben, több mint valószínű, hogy a hétfői azonnali kérdések órája után itt is Magyar Péter hétvégi tüntetéséről, illetve az általa közzétett hangfelvétel implikációiról lesz a legtöbb szó.

Polt Péter hétfőn arról beszélt, hogy Varga Judit nem követett el hamis vádat, amikor arról beszélt, hogy kihúzhatták Rogán nevét a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiból, de nyilván érdekes kérdés, hogy a kormányülésen mire jutottak ennek kapcsán. Ahogy az is, hogy beszéltek-e ott például Magyar Péter tüntetéséről vagy arról, hogy hányan voltak rajta, amiről hivatalosan állítólag nincsenek adatok, Magyar azonban mégis a rendőrség tömegbecslésére hivatkozik, mikor erről beszél.

Kormányülések voltak, kormányinfókat azonban egészen eddig nem tartott a kormány február 16-a óta, amikor elsősorban K. Endre kegyelmi ügyéről volt szó. Részben azért sem, mert Gulyás Gergelynek komoly fájdalmai voltak, akkor be is injekciózták előtte. Azóta gerincműtéten esett át, amely után gyakorlatilag újra kellett tanulnia járni, ez idő alatt pedig csak egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt egy videóüzenetben, ahol Magyar Péter és Varga Judit ügyére reagált.

A miniszter mellől időközben eltűnt a főpolgármesteri kampányára fókuszáló Szentkirályi Alexandra, a helyére Orbán Viktor a Fidesz parlamenti képviselőjét, Vitályos Esztert kérte fel kormányszóvivőnek. Ő most először vesz részt ilyen minőségében a kormányinfón, de rajtuk kívül Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is itt lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!