Polt Péter: Varga Judit egy magánbeszélgetésben mondott valamit

2024. április 8. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Varga Judit egy magánbeszélgetésben mondott valamit, amit egyébként vizsgálunk, és a magánbeszélgetés, az nem hatóság előtti, hacsak a férjét nem tekintjük annak” – válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész hétfő délután a parlamentben a párbeszédes Tordai Bence kérdésére. Tordai más képviselők mellett Magyar Péter hangfelvételéről kérdezte a legfőbb ügyészt. Arra is kíváncsi volt, hogy ha az ügyészség a törvények szerint működik, ahogy Polt állítja, akkor hogyan kerülhetett ki Rogán Antal neve a Schadl–Völner-ügy irataiból.

Erre Orbán Viktor miniszterelnök közbekiabálva azzal vádolta Tordait, hogy hamis vád bűncselekményt követ el, mire Tordai úgy reagált, hogy akkor a miniszterelnök nem őt vádolja, hanem Varga Juditot, erről ugyanis ő beszél a hangfelvételen. „Nem szeretnék itt büntetőjogi szemináriumot tartani, de abban a tekintetben hadd nyugtassam meg, hogy Varga Judit nem követett el hamis vádat, hiszen a jogszabály, az úgy szól, hogy aki hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol, az követi el ezt a bűncselekményt” – mondta Polt Péter.

A legfőbb ügyész most először reagált személyesen az ügyészséggel kapcsolatban jelentős bizalmi válságot előidéző botrányra, amit a Magyar Péter által két hete közzétett hangfelvétel indított el. A titokban rögzített felvételen Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter arról beszélt volt férjének, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiból, Schadlt pedig már azért nem lehetett kimenteni, mert Polt Péter nem volt ura a helyzetnek. Polt a hétfői parlamenti ülésen azt mondta, szerinte ilyen iratokba nem lehet nyom nélkül belenyúlni, de nyomoznak az ügyben.

A legfőbb ügyész az MSZP-s Harangozó Tamás kérdéseire azt mondta: azok nagy részére Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője már válaszolt, a többire pedig csak a nyomozás lezárulta után lehet majd válaszolni. Mint fogalmazott, Magyar hangfelvételének ügyében folyik nyomozás, azt pedig majd a tények határozzák meg, hogy ha van bűncselekmény, akkor az pontosan micsoda. Minden lehetséges bűncselekményt megvizsgálnak, erről határozatot fog hozni, és ezt majd közlik, tette hozzá.

Az ügyészség korábban azt is közölte, hogy kihallgatták Varga Juditot, és Polt szerint minden olyan egyéb nyomozati cselekményt is el fog végezni az ügyészség, amely a tényállás tisztázásához szükséges. Polt Péter szerint az ügyészség arra is reagált már, hogy belenyúlhattak-e a Schadl–Völner-ügy irataiba, és hozzátette, hogy szerinte ilyen iratokba belenyúlni nem lehet, ennek nyoma van.

„Az ügyészség és a legfőbb ügyész is a törvényeknek kell hogy megfeleljen, nem kívánságoknak, elképzeléseknek, felszólításoknak. Eddig is ez történt, és ezután is ez fog történni az ügyészségen”

– reagált Polt később Tordai Bencének, amikor Sára Botond állítólagos hivatali visszaéléseiről kérdezte. Azt megjegyezte, hogy ez ügyészségbe vetett bizalmat azonban egyesek dezinformációval rombolják a társadalomban. „Erről elsősorban nem mi tehetünk” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!