Orbán először mondta ki nyilvánosan Novák Katalin nevét a kegyelmi ügy kirobbanása óta

2024. március 10. – 20:40

Orbán először mondta ki nyilvánosan Novák Katalin nevét a kegyelmi ügy kirobbanása óta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad az amerikai útjáról az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. március 10-én. Balról Volf-Nagy Tünde műsorvezető – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Valóban ő a hetedik, ami egy veszélyes szám” – mondta Orbán Viktor vasárnap este az M1-nek adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy vasárnap beiktatták az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást. A műsor előtt fél órával a miniszterelnök Facebookjára több fotót is kiposztoltak a felvételről, a fotók mellé pedig azt írták: M1-interjú. A téma: Amerika.

A beszélgetés elején az interjút készítő Volf-Nagy Tünde – aki egyébként Novák első elnöki stábjának kommunikációs vezetője volt –, jelezte, hogy az interjú még Sulyok Tamás államfői beiktatása előtt készült, majd arról kérdezte Orbánt, hogyan esett a választás Sulyokra.

A miniszterelnök azt mondta, Sulyok Tamás Magyarország hetedik köztársasági elnöke, és ő mind a hét magyar államfővel dolgozhatott együtt miniszterelnökként, ezért van is elképzelése arról, hogy „melyik helyzethez milyen köztársasági elnök való”.

Most egy felkavart helyzet volt, mert az előző köztársasági elnök, Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt távozott, és ez érzelmileg is felkavarta az embereket

– mondta Orbán, aki a kegyelmi ügy kipattanása óta először mondta ki Novák nevét, távozásakor is csak azt mondta: „A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm.”

Orbán szerint most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, nyugodt, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak, mindezt pedig úgy, hogy közben felkészültsége, szaktudása és tekintélye vitán felül áll. Az Alkotmánybíróság volt elnöke ilyen ember – mondta Orbán, aki előnynek nevezte, hogy Sulyok Tamást már az ország korábbról ismeri.

Orbán beszélt arról, hogy a Karmelitában, az interjú készítésének helyszínén fogadta Sulyokot, amikor megkérdezte tőle, vállalná-e az államfői posztot. Azt mondta, régóta ismerik egymást, ezért a nézetei ismertek voltak számára. „Egy katolikus emberről beszélünk, aki a sarkától a füléig elkötelezetten hívő lélekként szolgálja majd az országot” – mondta Orbán.

A beszélgetésnek ezen a pontján rátértek arra, hogy Orbán péntek este Donald Trump floridai, Mar-a-Lagóban található birtokán járt. Orbán arról beszélt, hogy Amerikában értik azt, hogy ha a szomszédban háború zajlik, akkor kevesebbet ér az ingatlan, szerinte az amerikaiak értik és értékelik, hogy Magyarországon biztonság van.

„Elég öreg csataló vagyok már, sok elnököt ismertem. A mostani amerikai kormányzat le akar minket váltani, ezért pénzt adnak a magyar baloldali újságíróknak” – mondta. Orbán azt mondta, minden különbség mélyén az húzódik meg, hogy Trump és ő békepárti. Donald Trumpnak részletes tervei vannak arra, hogyan kell a háborúnak véget vetni, és ezek egybeesnek Magyarország érdekével – mondta Orbán. A miniszterelnök arról beszélt, hogy Trump, ha újra elnök lesz, akkor nem akarja majd finanszírozni az európaiak biztonságát, és nem támogatja azt sem, hogy az USA pénzt adjon Ukrajnának a háborúra.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarországnak tekintélye van az Egyesült Államokban, mert „megcsinált olyan dolgokat, amelyeket ők is szeretnének, csak nem megy”, példaként a következőket említette:

  • a közbiztonságot, mert „Magyarországot azért tisztelik az Egyesült Államokban, mert mi vagyunk Európa mindenki által elismerten legbiztonságosabb országa”;
  • szerinte az amerikaiak is szeretnék megállítani a migrációt, csak nem tudják;
  • van egy kerítésünk, amit rendőrök és katonák védenek, ilyet az Egyesült Államokban is szeretnének, mert milliószámra jönnek be az illegális bevándorlók;
  • az is tiszteletet vált ki Amerikában, hogy Magyarország kiáll a családi értékek mellett, miközben mindenki „az ilyen LMBTQ bolondságokról” beszél egész Nyugat-Európában.
  • Orbán szerint a republikánusok értik, hogy most nehéz időszakát élik az amerikai–magyar kapcsolatoknak, mert az amerikai kormányzat olyanokat vár el Magyarországtól, amiket „mi nem akarunk és nem tudunk teljesíteni”, például, hogy:
  • szálljunk be a háborúba,
  • mondjuk azt, hogy a migráció egy jó dolog, csak jól kell menedzselni,
  • és támogassuk az LMBTQ-jogokat, „meg ezt az egész felkavarodott, tarka együttélési formarendszert”.

„Tudomásul kell venni, hogy eljött az újrafelfegyverkezés ideje Európában” – mondta Orbán, aki szerint a hadseregre költött pénzt másra is lehetne költeni, de fontos, hogy Magyarország meg tudja védeni magát.

„Ez egy családi meghívás volt” – mondta a floridai találkozóról Orbán, hozzátéve, hogy Melania Trump szlovén származású. Orbánt egyébként legkisebb lánya, Flóra kísérte el Floridába. „Egy legendáról beszélünk” – mondta Trumpról Orbán, aki szerint ennek a legendának a középpontjában egy valódi házaspár van. „Az elnök felesége ide való, közénk való, Közép-Európába” – mondta Orbán, aki szerint Trump egy tisztítótűzön ment keresztül, de mint a „magyar népmesékben a hős, a végén majd győz”.

Orbán szerint Trump közel volt egy nagy kínai megállapodáshoz, amit újra megpróbál majd elérni, ha elnök lesz. Orbán Viktor lát lehetőséget arra, hogy megválasztása után Donald Trump kereskedelmi megállapodást kössön a kínaiakkal. Az pedig Magyarországnak jó lenne, ha az országon belül tudna együttműködni a német, a kínai, a dél-koreai meg az amerikai tőke, a nagyságrend növekedésével pedig a magyarok jóléte is javulna – mondta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!