„Távozó asszony” – Orbán a kegyelmi botrány kirobbanása óta ötödször sem volt hajlandó kimondani Novák Katalin nevét

2024. február 26. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

„A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm.” A távozás oka egy olyan kegyelmi döntés, amelyben csak egyféle módon lehetett volna dönteni. „Nem ez történt, ezért a lemondás helyes döntés volt.”

mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az elmúlt hetek eseményeit kommentálva. Ha valaki figyelte a beszédet, feltűnhetett valami: se Novák Katalin, se Varga Judit nevét nem mondta ki.

Ezt pedig nem ma találta ki. Orbán a kegyelmi ügy kirobbanása óta ötödször szólal meg, az előző négy alkalommal:

  1. Február 8-án egy egy perces Facebook-videóban kezdeményezett alkotmánymódosítást, de nem mondta ki Novák vagy Varga nevét.
  2. Február 17-én az évértékelő beszédében, ahol hosszan tárgyalta a kegyelmi ügyet és a lemondásokat, de köztársasági elnök asszonyról és igazságügy-miniszter asszonyról, valamint „távozó két asszonyról” beszélt.
  3. Február 23-án a Kossuth rádiónak adott interjúban, ahol sokat magyarázott Sulyok Tamás köztársaságielnök-jelöltségéről, de Novák nevét nem volt hajlandó kimondani.
  4. Szintén február 23-án, a svéd miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján, ahol nem érezte, hogy foglalkoznia kellene ezzel a témával, így a neveket megint nem mondta ki.

Novák neve tehát tiltólistán van nála, következetesen nem hajlandó kimondani. A 2022-es kampányban egyébként Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevét nem mondta ki, de a szótárából más szavak is hiányoznak. Például az akkumulátorgyártás, ami helyett következetesen elektromosautó-gyártásról beszél, pedig a kettő nem teljesen ugyanaz.

Orbán évértékelőjének legfontosabb tanulságait ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!