A kormány beperli a Spart

2024. április 8. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az igazságügyminiszter jogi lépéseket indít a Spar ellen.

– mondta hétfőn Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek. „A jogi lépések nem megkerülhetőek.” – hangsúlyozta a politikus a kormány eltökéltségét. Arról viszont kitérően nyilatkozott, hogy a lépések az osztrák anyacég vagy a Spar Magyarország ellen irányulnak, mondván: „több szinten történt sértő állítás”. Hozzátette, hogy a jogi lépéseket az Igazságügyi Minisztérium intézi.

A Spar – azt osztrák kormány támogatásával – még március elején panaszolta be Magyarországot az EU-nál, mert szerintük sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működő láncoknak csak 0-1 százalékot. Ezenkívül az árstopot is kifogásolták, amivel a termékek egy részét olcsóbban kellett eladniuk, mint amennyiért beszerezték azokat.

A panasz benyújtása után nem sokkal Hans Reisch osztrák Spar-vezér azt nyilatkozta a magyar kormányról: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

A kormány eleinte cáfolta a nyomásgyakorlást tényét, de utána több politikus is nyíltan megfenyegette az osztrák üzletláncot.

A hétvégén kiderült, hogy az Európai Bizottság vizsgálni kezdte a magyar kiskereskedelmi különadó miatt benyújtott panaszt; ezzel kapcsolatban Nagy arra hívta fel az ATV figyelmét, hogy az EB egyelőre csak vizsgálja, hogy indítson-e vizsgálatot a Spar panasza miatt a kiskereskedelmi különadóról. Szerinte már sok „feljelentés volt” emiatt az Uniónál, ez most egy újabb, a kormány nem vonja vissza ezért a kiskereskedelmi adót.

Nagy Márton az orosz Mere diszkontlánc magyarországi megjelenésével kapcsolatban azt mondta, a minisztériumhoz nem érkezett közvetlen megkeresés ebben az ügyben. Április elsején jelent meg a hír, hogy a szibériai Mere üzletlánc három év alatt 200 üzletet nyitna Magyarországon, amihez már beszállítókat keres. A cég ígérete, hogy még az Aldinál és a Lidlnél is 20-30 százalékkal olcsóbbak lesznek, cserébe viszont az üzletben viszonylag kis választékot kínálnak, amit a vásárlóknak nem polcokról, hanem közvetlenül raklapokról kellene levenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!