Bepanaszolta a magyar különadót a Spar az EU-nál

2024. március 11. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Spar panaszt nyújt be az EU-nak a magyarországi különadó miatt – írja a Financial Times cikkét idézve a Portfolio.

Az Spar szerint a magyar kormány hogy megszegi az uniós jogot a 2022-ben bevezetett diszkriminatív különadóval. A Spar az árstopot is kifogásolja, ami miatt egyrészt több terméket alacsonyabb áron kell értékesíteniük, mint amennyiért beszerezték azokat, másrészt az infláció jelentős csökkenése ellenére is érvényben maradtak.

A Spar szerint ezek az intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, a magyar kormány 90 millió euróval növelte a cég költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okozott.

A Telexnek korábban arról beszélt a hazai Spar ügyvezető igazgatója, hogy ilyen szintű adóterhek mellett nem lehet nyereségesen üzemeltetni egy kiskereskedelmi céget.

„Nálunk az iparágban, a hozzánk hasonló kereskedőknél 2–3 százalék között van az elvárt bevételarányos nyereség. Ha kivetnek ránk egy 4-5 százalékos különadót, akkor normális körülmények között, hosszú távon nem tudunk nyereségesen működni.” – mondta Heiszler Gabriella.

A magyar kormány A Finencial Timesnak nem válaszolt a Spar panaszait kommentáló megkeresésre, az Európai Bizottság pedig nem kívánt nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!