Vizsgálja a Bizottság a magyar kiskereskedelmi különadót, miután a Spar panaszt tett miatta

2024. április 6. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálja az Európai Bizottság a Spar és az osztrák kormány panaszát, amelyet a magyarországi kiskereskedelmi különadó szerintük diszkriminatív jellege miatt nyújtottak be – írja a Reuters.

A Spar még március elején panaszolta be Magyarországot az EU-nál, mert szerintük sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működő láncoknak csak 0-1 százalékot. Ezenkívül az árstopot is kifogásolták, amivel a termékek egy részét olcsóbban kellett eladniuk, mint amennyiért beszerezték azokat.

A panasz benyújtása után nem sokkal Hans Reisch osztrák Spar-vezér azt nyilatkozta a magyar kormányról: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

A kormány először azt nyilatkozta, hogy alaptalan, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra. Később azonban Lázár János azt mondta: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Majd hozzátette: „A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.”

Ezután Nagy Márton azt mondta, behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy keresik a lehetőséget a jogi úton történő elégtételvételre.

A VSquare hírlevele aztán arról írt, hogy korábban a Rahimkulov család, majd Tiborcz István próbáltak kormányzati segítséggel részesedést szerezni a magyarországi Sparból. A Tiborcz tulajdonában lévő BDPST nyilatkozatában azt írta: sem a vállalat, sem Tiborcz István nem tervez befektetni a Sparba. Jellinek Dániel, Tiborcz István közeli üzlettársa tavaly vette meg a magyarországi Auchan 47 százalékát.

A Spar panasza előtt, még januárban az osztrák gazdasági és külügyminiszter is levelet írt Ursula von der Leyen EB-elnöknek, amelyben szintén azt írták: a magyar kiskereskedelmi különadó aránytalanul nehéz helyzetbe hozza a Magyarországon működni kívánó külföldi befektetőket. Szerintük ez nem összeegyeztethető az EU-s közös piac alapelveivel. Az EB azt ígérte: megvizsgálják a panaszt, és tájékoztatást fognak adni arról, mire jutottak.

A második Orbán-kormány 2010 után egyszer már bevezetett egy kiskereskedelmi különadót, ami miatt 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. Ezt viszont 2014-ben lezárták, vagyis nem lett belőle nemzetközi per.

A Spar és a kormány vitájáról szóló elemző cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!