Orbán Balázs: A kormány vizsgálja, hogyan lehet jogi úton elégtételt venni a Sparon

2024. március 26. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább fokozódik a magyar kormány és a Spar vitája: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette, hogy visszautasítják a Spar vezetőjének vádjait, és vizsgálják a jogi úton történő elégtétel lehetőségeit.

„A magyar gazdaság külföldiek előtti hitelességére vonatkozó félelmek alaptalanok. Ezt bizonyítja, hogy külföldiek még soha nem akartak ennyi országból, ilyen mennyiségben, ennyi iparágban hazánkban befektetni. A magyar kormány a kis- és közepes, magyar tulajdonú vállalkozások támogatását prioritásként kezeli, viszont a kiskereskedelmi üzletágban levő magyar és külföldi vállalkozásoknak egyenlő jogi feltételeknek kell megfelelniük. Vannak nyereséges kiskereskedelmi láncok, mások viszont ugyanolyan piaci környezetben veszteségesek. A rossz üzletpolitikáról azonban egyik vállalkozás esetében sem a magyar kormány tehet!” – írta Orbán Balázs a Facebookon.

A magyar kormány és a hollandiai székhelyű Spar közötti konfliktus azután került a nyilvánosság elé, hogy a Spar anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch egy osztrák lapnak azt nyilatkozta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha a magyar állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.” Mondta ezt azok után, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt.

Nem sokkal később a Nemzetgazdasági Minisztérium reagált Reisch szavaira, közleményükben azt írták: „A kormányt érintő támadások hátterében nem a Spar által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete.”

Ezután Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszállt az üzengetésbe, egy múlt heti konferencián azt mondta:

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.”

Ezzel kapcsolatban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, nincs még döntés arról, hogy az állam megvásárolná az üzletlánc magyarországi részét. „Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el” – tette hozzá.

Február végén Heiszler Gabriellával, a magyarországi Spar ügyvezető igazgatójával készítettünk interjút.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!