Nagy Márton minisztériuma szerint azért támadja a kormányt a Spar, mert veszteséges

2024. március 18. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

„A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban – így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az MTI-ben kiadott közleményben Nagy Márton minisztériuma arra reagált, hogy a Spar múlt héten bepanaszolta a magyar különadót az EU-nál, az osztrák anyavállalat vezérigazgatója, Hans Reisch pedig azt mondta erről a Pressének, hogy:

Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította. „Ezzel szemben minden más állítás alaptalan” – írták, majd részletesen kifejtették, hogy az árstopot, a kötelező akciózást és az online árfigyelő rendszert magas élelmiszerinfláció visszaszorításáért vezették be, amik szerintük hatékonyak is voltak. „A Spar – kommunikációja alapján – ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet. Ez a magatartás szemben áll a magyar fogyasztók érdekeivel” – olvasható az NGM közleményében.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemeli, hogy a kormányt érintő támadások hátterében nem a Spar által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A Spar Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad” – írta a minisztérium, ami szerint ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, és „beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt”.

A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára

– zárta a közleményt az NGM.

Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója a Pressének adott interjúban arra a kérdésre, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt, azt válaszolta, hogy a magyar kormány szerint jobban járna a Spar, ha bevásárolhatná magát az állam a cégbe. A kormány szerint ez alaptalan.

Február végén Heiszler Gabriellával, a magyarországi Spar ügyvezető igazgatójával interjúztunk, ő akkor a különadó jelentette terhelésről ezt mondta:

„Nálunk az iparágban, a hozzánk hasonló kereskedőknél 2–3 százalék között van az elvárt bevételarányos nyereség. Ha kivetnek ránk egy 4-5 százalékos különadót, akkor normális körülmények között, hosszú távon nem tudunk nyereségesen működni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!