A kormány szerint alaptalan, hogy nyomásgyakorlással akarnának állami részesedést a Sparban

2024. március 17. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch többek között az őket is sújtó magyar kiskereskedelmi különadóról, illetve az az ellen benyújtott uniós panaszukról beszélt. A kérdésre, hogy mit szólt a panaszukhoz a magyar kormány, azt állította:

„Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

Az állítással kapcsolatban megkerestük a kormányt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elhangzott-e a magyar kormány részéről utalás állami tulajdonszerzésre a Sparban. Megkérdeztük azt is, hogy attól függetlenül, hogy ilyen elhangzott-e, tervez-e a magyar állam tulajdonszerzést a magyarországi Sparban, illetve ha nem tervez magától ilyet, élne-e a lehetőséggel, ha erre alkalom nyílna. Arról is érdeklődtünk, mi a kormány álláspontja a Spar anyavállalatának az Európai Bizottsághoz intézett panaszáról.

Kérdésünkre vasárnap kora délután megérkezett a Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza:

„A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

A nyomásgyakorlást tehát lényegében cáfolták. Arra nem reagáltak, hogy egyébként szeretnének-e állami részesedést a Sparban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!