Osztrák Spar-vezér: A magyar kormány szerint jobban járnánk, ha bevásárolhatná magát az állam

Legfontosabb

2024. március 17. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk”

– mondta a Pressének adott interjúban Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt.

Reisch-t az interjúban Magyarországgal kapcsolatban először arról kérdezték, mit remélnek az uniós panasztól. „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch.

Arra a kérdésre azonban, hogy felmerült-e a magyar piac elhagyása, határozottan elutasítóan válaszolt.

„Nem, nem akarjuk elhagyni Magyarországot. Sokat fektettünk be ott, és több ezer munkahelyet teremtettünk. Teljesen érthetetlen nekünk, hogy egy olyan céggel, amely valójában az ország érdekében működik, így bánjanak.”

Február végén Heiszler Gabriellával, a magyarországi Spar ügyvezető igazgatójával interjúztunk, ő is beszélt a különadó jelentette terhelésről: „Nálunk az iparágban, a hozzánk hasonló kereskedőknél 2–3 százalék között van az elvárt bevételarányos nyereség. Ha kivetnek ránk egy 4-5 százalékos különadót, akkor normális körülmények között, hosszú távon nem tudunk nyereségesen működni.”

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan hat az anyacég magyarországi terveire, hogy a jelek szerint a kormánynak komoly piacbefolyásoló szándékai vannak, Heiszler is azt mondta, a hosszú távú terveket ez egyáltalán nem befolyásolja, de rövid távú hatásai lehetnek: „A stratégia az, hogy Kelet-Közép-Európa egy működő gazdasági egység, ebben régióban, a volt Monarchia területén gondolkodunk. Ez a Lombardiától Nyíregyházáig tartó régió egy olyan egység, amit a tulajdonosok egyben kezelnek, és úgy is képzelik el, hogy ezt együtt lehet jól üzemeltetni. Ezt nem fogják megbontani azért, mert nálunk, mondjuk, van 2-3 nehéz év, az viszont biztos, hogy nem is olyan motiváltak, hogy Magyarországon új üzletet nyissanak, vagy felújítsák a régieket.”

Cikkünk megjelenése előtt kérdéseket küldtünk a Miniszterelnöki Kabinetirodának. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elhangzott-e a magyar kormány részéről utalás állami tulajdonszerzésre a Sparban. Megkérdeztük azt is, hogy attól függetlenül, hogy ilyen elhangzott-e, tervez-e a magyar állam tulajdonszerzést a magyarországi Sparban, illetve ha nem tervez magától ilyet, élne-e a lehetőséggel, ha erre alkalom nyílna. Arról is érdeklődtünk, mi a kormány álláspontja a Spar anyavállalatának az Európai Bizottsághoz intézett panaszáról.

Cikkünk megjelenése után befutott a Kabinetiroda tömör cáfolata: „A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

Cikkünket frissítettük a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!