VSquare: A Rahimkulov család és Tiborcz István is megpróbálta megvenni a magyarországi Spart

2024. április 4. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy évvel ezelőtt a Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart – írja a VSquare hírlevele üzleti forrásokra hivatkozva. A Spar osztrák tulajdonosai mindkét ajánlatot visszautasították. Frissítés: Tiborczék cége a BDPST Group állásfoglalásban azt írta: Sem a vállalat, sem Tiborcz István nem tervez befektetni a Sparba.

A Spar még március elején nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. A cég osztrák anyavállalatának vezetője, Hans Reisch később azt nyilatkozta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

Reischt az interjúban Magyarországgal kapcsolatban először arról kérdezték, mit remélnek az uniós panasztól. „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch.

A kormány ezután először azt nyilatkozta, hogy alaptalan, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra. Később azonban Lázár János azt mondta: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Majd hozzátette: „A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.”

Ezután Nagy Márton azt mondta, behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy keresik a lehetőséget a jogi úton történő elégtételvételre.

Itt jön képbe a VSquare, ami egy osztrák üzleti forrásra hivatkozva azt írja: több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői megkeresték a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott. (A Rahimkulov család legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor kiderült: egyik gyerekük volt érintett a corvinusos vizsgabotrányban.)

A VSquare egy másik, magyarországi forrása szerint a legutóbbi, Hans Reisch Spar-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, Orbán veje állt. A Rahimkulov család és Tiborcz István üzleteltek már egymással, így a VSquare szerint elképzelhető, hogy a Spar ügyében is együttműködnek.

A hírlevél megírása előtt a VSquare megkereste a Orbán Viktor szóvivőjét és a Rahimkulov családot, de nem kaptak választ a kérdéseikre. A Spar és a kormány közötti konfliktust bemutató elemző cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!