BDPST Group: Sem a vállalat, sem Tiborcz István nem tervez befektetni a Sparba

2024. április 5. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Sem a BDPST Group, sem tulajdonosa, Tiborcz István nem tervezett és nem is tervez befektetni a SPAR kiskereskedelmi láncba" – írta állásfoglalásában a Tiborcz István cége, a BDPST Group.

Több mint egy évvel ezelőtt a Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart – írta csütörtöki hírlevelében a VSquare. A BDPST Group szerint a cikkben megjelent információk valótlanságokat tartalmaznak. Állásfoglalásuk szerint „a múltban sem történt e tárgyban semmilyen ajánlattétel, vagy egyeztetés a részükről. Minden alapot nélkülöz ezzel ellentétes információ terjesztése”.

VSquare üzleti forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a Spar osztrák tulajdonosai mindkét ajánlatot visszautasították. A Spar még március elején nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. A cég osztrák anyavállalatának vezetője, Hans Reisch később azt nyilatkozta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

Reischt az interjúban arról beszélt, hogy külső tényezők lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjenek Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch.

A kormány ezután először azt nyilatkozta, hogy alaptalan, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra. Nagy Márton pedig behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy keresik a lehetőséget a jogi úton történő elégtételvételre.

Ezek után írta meg a VSquare egy osztrák üzleti forrásra hivatkozva, hogy több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői megkeresték a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott. A VSquare egy másik, magyarországi forrása szerint a legutóbbi, Hans Reisch Spar-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, Orbán veje állt. Ezt tagadta most a BDPST Group állásfoglalásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!