DK: Ne mondjon beszédet Sulyok Tamás a holokauszt emléknapon

2024. április 10. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Hiába derült ki már megválasztása után Sulyok Tamásról, hogy hazudott édesapjáról, aki valójában a Magyar Nemzetiszocialista Párt székesfehérvári szervezetének vezetője volt, a köztársasági elnök most mégis arra készül, hogy április 16-án beszédet mondjon a holokauszt emléknapon” – írja a Demokratikus Koalíció a közleményében.

A párt azt követeli, hogy

„Sulyok Tamás köztársasági elnök ne mondjon beszédet a holokauszt emléknapon!”

A DK azt írja, senki sem felelős a felmenői bűneiért, de azért igen, hogy szembenéz-e a családja múltjával vagy inkább hazudik róla. „Ha Sulyok Tamásnak semmi mondanivalója nincs az országnak arról, hogy édesapja a magyar zsidók deportálását ”megtisztulásnak„ nevezte, hogy édesapja a német megszállást ünnepelve ”zsidó vértől mentes„ polgárok csatlakozását várta, valamint, hogy édesapja elhurcolt zsidók lakását kérte pártirodának, amelybe ”zsidóbútorokat„ is igényelt, akkor ne akarjon beszédet mondani a holokauszt emléknapon sem, hanem hallgasson, ahogy eddig tette!” – írják.

Március közepén írtuk meg, hogy Gergely Anna történész kutatásaira hivatkozva azt állítja, hogy Sulyok László pártirodát és „zsidóbútorokat” is igényelt az elhurcolt zsidók vagyonából, és ezt dokumentumokkal is igazolta.

Sulyok Tamás köztársasági elnök tavaly nyáron egy interjújában azt mondta édesapjáról, hogy 1945 után egy kommunista párttitkár személyes bosszúja miatt ítélték halálra, és évekig bujkálnia kellett. Karsai László történész a Hvg.hu-n megjelent írásában ezzel szemben nemrég kiderítette, hogy Sulyok Lászlóra az említett Zászlóbontás című cikk miatt figyeltek fel a hatóságok, és valójában azért körözték, mert tisztázni akarták, milyen szerepet játszott a nyilas mozgalomban. A cikkben Sulyok azt is írta: „Jöhet hozzánk mindenki, akit zsidó vértől való mentessége, erkölcsi feddhetetlensége és magyar nemzetiszocialista meggyőződése erre feljogosít.”

Sulyok Tamás nemtelen támadásnak nevezte Karsai írását, apját pedig „egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita embernek” nevezte. „Méltatlan helyzet, ami – lévén a családomról van szó – komoly fájdalmat okoz. Azt tudom elmondani, hogy a rendszerváltást megelőzően mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt” – fogalmazott, és hozzátette: „létezett és a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam.”

Ungváry Krisztián történész a Telexnek írt cikkében részletesen elemezte, miért mondott valótlanságokat az apja múltjáról a köztársasági elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!