Felfüggesztettet kapott első fokon a vértesszőlősi halálos siklóernyős baleset vádlottja

2024. március 26. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa első fokon 8 hónap – 2 év próbaidőre
felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélt egy férfit, aki ellen légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetése miatt emeltek vádat. A férfi annak a honvédségi helikopternek volt a parancsnoka, amelynek rotorszele lesodort egy faágba akadt, de biztonságban lévő siklóernyőst.

A férfi egysége 2020. július 5-én riasztást kapott arról, hogy Vértesszőlős közelében egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség. A vádlott a helyszínen a kutató-mentő koordinátortól azt az utasítást kapta, hogy várjon a mentéssel, mert először a katasztrófavédelmi egység próbálja lehozni a férfit a fáról. Amikor ez nem sikerült, akkor a koordinátor utasítást adott arra, hogy a helikopteres egység a mentést csörlőzéssel kezdje meg. A vádlott azonban jelezte, hogy ez a fák lombkoronája miatt veszélyes, nem hajtható végre. Ezután a koordinátor egy alpinkötél leengedését javasolta, hogy a siklóernyős azzal a földre ereszkedjen. A helikopter parancsnoka ezt sem találta biztonságosnak, csak akkor vállalta el, amikor kiderült, hogy közvetlen rádiókapcsolatban tud lenni a kárhelyszín parancsnokával.

A törvényszéki közlemény szerint ezután egy mentési próbát végeztek. Már ekkor is látszott a fák lombkoronáján, hogy a helikopter nagy turbulenciát okoz, de ennek veszélyét nem jelezte senki. A vádlott ezután úgy közelítette meg a siklóernyőst, hogy nem tudta, milyen légáramlatokat kelt a helikopterével. Mindezt tetézte, hogy a kárhelyszín parancsnoka és a most elítélt férfi nem egyeztetett a mentési körülményekről és a földi személyzet biztonsági intézkedéseiről.

Ereszkedés közben végül olyan erős volt a gép rotorszele, hogy az az ág is letört, amelybe a siklóernyős kapaszkodott. A férfi a földre zuhant és az esés során életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban életét vesztette. A lehulló faágak miatt egy mentésben részt vevő mentőtiszt is sérülést szenvedett. Több, helyszínre érkező tűzoltó is úgy vallott a bíróságon, a siklóernyős mentésére odavezényelt honvédségi helikopter szele még egy motort is feldöntött a földön.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott a magatartásával megszegte a mentésre vonatkozó szabályokat, és nem tanúsított olyan mértékű figyelmet és körültekintést, amely tőle a művelet végrehajtásánál elvárható lett volna.

A törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlás mellett
a terhelt makulátlan katonai szolgálati idejét és tiszta légiközlekedési előéletét is, amely miatt a törvényszék nem látta indokoltnak az ügyészség által indítványozott – határozott időtartamú – légi jármű vezetéstől eltiltás mellékbüntetés kiszabását.

Nyomatékkal értékelte a vádlott javára a bíróság azt is, hogy a cselekményt mentés közben valósította meg.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség a mellékbüntetés kiszabása miatt súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentés miatt fellebbezést jelentett be.

Az ügyészség 2021 novemberében gyanúsította meg a helikopter parancsnokát, több mint egy évig húzódó nyomozás után. P. A. J. ellen légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat, az ügyészség pedig azt kérte, hogy a bíróság ítélje őt próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől. Az előkészítő tárgyaláson a sértett ügyvédje és az ügyészség azon nem tudott megegyezni, hogy szerintük milyen tanúkat kéne pontosan meghallgatni, mire a sértett ügyvédje azt mondta, neki már egy ideje úgy tűnik, ebben az ügyben nem a vádlott és a vádhatóság áll egymással szemben, hanem a sértetti oldal és a vádhatóság. Az előkészítő ülésen aztán P. A. János őrnagy nem ismerte el bűnösségét.

A lezuhant siklóernyős testvérével készült interjúnkat itt olvashatja el, itt pedig a megsérült mentőtiszttel beszélgettünk. Treszl Gábor azt kifogásolta, hogy az ügyészség kizárólag a siklóernyős halála miatt indított nyomozást, azt nem vizsgálták, hogy őt és társait is veszélybe sodorta a pilóta.

Korábban már Pintér Sándor belügyminiszter is beismerte, a katonák hibáztak a mentésnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!