Halálos siklóernyősmentés: a helikopter parancsnokát meggyanúsította az ügyészség

2021. november 18. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy éve húzódó nyomozás után megtörtént az ügyészségi gyanúsítás a halálos kimenetelű vértesszőlősi helikopteres siklóernyősmentés ügyében – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.

A gyanúsított a kutató-mentő szolgálatot teljesítő gyanúsított a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnoka, akit azután küldtek a helyszínre, hogy egy siklóernyős a fák közé zuhant. Miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani, a parancsnok megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt, sértetlen siklóernyős mentését.

Ennek során – miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg – többszöri rárepülést követően a gyanúsított a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst. A terv az volt, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök egy 60 méter hosszú alpinkötelet engednek le neki, amelynek segítségével saját erejéből a felszínre ereszkedhet.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a művelet végrehajtása folyamán anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna, egyre közelebb repült a siklóernyőshöz.

A gyanúsított a helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, ahol a sértett ült, aki emiatt a földre zuhant. Az esés következtében a siklóernyős súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd 2020. augusztus 10-én a szakszerű orvosi ellátás ellenére életét vesztette.

A légörvény hatására letört faágak rázuhantak a mentésben részt vevő, a földfelszínen tartózkodó mentőtisztre, aki 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A gyanúsított nem tett vallomást, és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. A gyanúsítás ellen bejelentett panaszt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította.

Korábban már Pintér Sándor belügyminiszter is beismerte, a katonák hibáztak a mentésnél. A lezuhant siklóernyős testvérével készült interjúnkat itt olvashatja el, itt pedig a megsérült mentőtiszttel beszélgettünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!