Nem tartja magát bűnösnek a halálos siklóernyő-balesethez riasztott helikopter parancsnoka

2022. szeptember 15. – 11:02

frissítve

Nem tartja magát bűnösnek a halálos siklóernyő-balesethez riasztott helikopter parancsnoka
P. A. János őrnagy a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán 2022. szeptember 15-én, mellette jobbra Oroszi Angéla, a lezuhant siklóernyős nővére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ismerte el a bűnösségét az előkészítő ülésen P. A. János őrnagy, aki annak a honvédségi helikopternek volt a parancsnoka és egyben pilótája, amit 2020. július 5-én Vértesszőlős közelébe riasztottak, egy fák közé zuhant siklóernyőshöz. Így aztán az ügyből büntetőper lesz, ami novemberben kezdődik majd el.

A Magyar Honvédség kutató-mentő egységét azért vezényelték a fára akadt siklóernyőshöz, mert a földről nem volt kivitelezhető a mentés. A vádlott a MI8 típusú (Rescue 34) helikopterrel kezdte meg a siklóernyős mentését. Miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg, a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök egy 60 méter hosszú alpinkötélhez rögzítve egy másik, összetekert alpinkötelet engedjenek le a siklóernyősnek, amivel leereszkedhet.

A vád szerint a mentés megkezdésekor a vádlottnak fel kellett volna mérnie, hogy a rotorlapátvégek által keltett légörvények a fák ágainak letöréséhez és a fán rekedt paplanernyő belobbanásához vezethetnek, vagyis belekaphat a szél az ernyőbe. Ennek ellenére szerintük a parancsnok az elvárható körültekintés, valamint a művelet következményeinek felmérése nélkül kezdte meg a feladat végrehajtását.

A helikopter által keltett turbulens légáramlat a siklóernyő belobbanásával járt, ami letörte azt a faágat, ahol a siklóernyős tartózkodott, aki emiatt a földre zuhant. Az esésben a siklóernyős életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később meghalt, a földön tartózkodó mentőtiszt a lezuhant ágak miatt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Korábban már Pintér Sándor belügyminiszter is beismerte, a katonák hibáztak a mentésnél.

Az ügyészség 2021 novemberében gyanúsította meg a helikopter parancsnokát, több mint egy évig húzódó nyomozás után. P. A. J. ellen légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat, az ügyészség pedig azt kérte, hogy a bíróság ítélje őt próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől. Az előkészítő tárgyaláson a sértett ügyvédje és az ügyészség azon nem tudott megegyezni, hogy szerintük milyen tanúkat kéne pontosan meghallgatni, mire a sértett ügyvédje azt mondta, neki már egy ideje úgy tűnik, ebben az ügyben nem a vádlott és a vádhatóság áll egymással szemben, hanem a sértetti oldal és a vádhatóság.

A lezuhant siklóernyős testvérével készült interjúnkat itt olvashatja el, itt pedig a megsérült mentőtiszttel beszélgettünk. Treszl Gábor azt kifogásolta, hogy az ügyészség kizárólag a siklóernyős halála miatt indított nyomozást, azt nem vizsgálták, hogy őt és társait is veszélybe sodorta a pilóta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!