„Orbán Viktor a pedofilvédő maffia keresztapja” – a közvetlen államfőválasztásért tüntetett az ellenzék

2024. február 25. – 15:02

frissítve

„Orbán Viktor a pedofilvédő maffia keresztapja” – a közvetlen államfőválasztásért tüntetett az ellenzék
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A közvetlen államfőválasztásért tüntetett négy ellenzéki párt, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd a Kossuth téren, de államfőválasztásról alig beszéltek.
  • A DK-s Dobrev Klára „fideszes pedofilhálózatról” és szörnyekről beszélt, a párbeszédes Szabó Tímea pedig a miniszterelnököt a „pedofilvédő maffia keresztapjaként” definiálta, aki „kapaszkodik a miniszterelnöki szék karfájába”.
  • Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azon gondolkodott, hogy vajon Európa ezen pontján végbement-e a felvilágosodás, a momentumos Bedő Dávid szerint pedig a hatalomnak a gyerekvédelem csak egy üres politikai termék.
  • Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány fejfájára majd azt írják, hogy reménytelen helyzetben lévő emberekkel nem foglalkoznak.
  • A tüntetés egy pontján még tele volt a Kossuth tér, de a beszédek közben az emberek elkezdtek szállingózni, a végére már csak pár százan maradtak.

A beszédek után még elénekelték a Himnuszt, és ezzel véget ért a tüntetés, az emberek pedig gyorsan el is indultak hazafelé a Kossuth térről.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetés utolsó felszólalója Karácsony Gergely volt. A főpolgármester úgy kezdte, jegyezzük meg ezt a mondatot: „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik” – ez lesz szerinte a kormány fejfájára írva. Karácsony szerint ez fontos mondat, mert itt igazat mondott a kormány, hiszen a bicskei gyerekkel sem foglalkozott.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Arról beszélt, „a mostani tűrhetetlen botrány nem a rendszer hibája, hanem a rendszer maga”, hiszen hányszor kapott kegyelmet például „a vejedelem”, vagyis Tiborcz István, mondjuk az Elios-ügyben.

„A nihilizmust meghosszabbították Bicskéig. (…) Ma brüsszeli traktorosnak kell lenned, hogy a miniszterelnök meghallgasson”, de a tanárokat, gyerekeket, szegényeket, fogyatékossággal élőket, melegeket nem hallgatja meg, mondta Karácsony.

A főpolgármester szerint „ahogy egymással bánunk, az a hazánk”, majd Budapestről beszélt, és Alekszej Navalnijról, az orosz ellenzéki politikusról, aki pár napja egy orosz börtönben halt meg, és aki azt üzente a halála előtt, ha meghalna, ne adják fel az emberek. Karácsony is ugyanazt üzente az embereknek, hogy ne adják fel.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője, alelnöke volt a hetedik felszólaló a sorban. A politikust a napokban a bíróság testi sértésben mondott ki bűnösnek az MTVA-székházban történt dulakodás miatt, így a beszédét úgy kezdte, nem azért jött, hogy panaszkodjon, mert ő „bányász, aki odavág, ha kell”.

A gyötrelmei viszont szerinte nem hasonlíthatók ahhoz, amit a bicskei gyerekeknek kellett elviselniük. „Orbán rendszere ugyanígy erőszakol meg minket mindennap”, mondta Varju, aki szerint „Orbán rendszere kizárólagos hatalomra törve az igazságot határozatlan időre hatályon kívül helyezte Magyarországon”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője is beszélt. Szerinte „ma már tudjuk, az Orbán-rezsimben mindig van lejjebb, a dühünk pedig erősebb, mint valaha. (…) Ismét kiderült, az orbáni állam nem működik, vezetői a bántalmazott gyerekek helyett a pedofilokat védik”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A politikus szerint az elmúlt 14 évben sok ok volt a tiltakozásra, például a lombkorona nélküli lombkoronasétányok ellen. De vannak olyan helyzetek, amikben csak egy jó válasz van: az államnak felelősséget kell vállalnia a rá bízott gyerekekért, és gondoskodnia kell azokról, akikről a szüleik nem gondoskodnak. De ebben a rendszer „megbukott” szerinte. „És még most sem tudjuk, hol a polip feje, meddig érnek a csápjai a szörnyetegek hálózatának.”

Folyamatosan szállingóznak el az emberek a beszédek közben.

A tüntetésen Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője is felszólalt, aki mindenben egyetért az előtte felszólaló „három csodálatos asszonnyal és sodró erejű fiatalemberrel”.

Iványi szerint „a Holdról nemcsak azt látni, milyen sokan összegyűltetek”, hanem onnan nézve nincs is olyan sok különbség az emberek között.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Megemlítette Balog Zoltánt, aki egy levélben azt írta, továbbra is hisz K. Endre ártatlanságában, de Iványi szerint a Biblia azt írja, „aki megbotránkoztat egyet a kicsinyek közül, annak malomkövet kell a nyakába kötni és a tengerbe lökni, hadd próbálkozzon ott a túléléssel”. Orbán Viktorról is beszélt, aki szerinte „távozzék, mert megcsúfolta mindazt, amiben hajdan egyetértettünk”. Ha nem megy egyedül, szívesen segít neki távozni, mondta.

Iványi szerint „a mostani rendszer vezetése alávaló gazembereket mosdat fehérre, és tiszta embereket sároz be” – utóbbival például a DK-s Varju Lászlóról beszélt, akit a napokban a bíróság testi sértésben mondott ki bűnösnek az MTVA-székházban történt dulakodás miatt. Iványi szerint Varju itt „fekvő helyzetben izomlázat okozott a biztonsági őröknek”.

A Momentum frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid arról beszélt, már két hete lemondott Novák Katalin és Varga Judit, de még mindig nem derült ki, miért kapott kegyelmet K. Endre. „Az állampárt mélyen hallgat.” Bedő szerint kiderült, hogy a „a gyerekvédelem egy üres politikai termék, egy aljas hazugság”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A politikus szerint a közvetlen államfőválasztás mellett azt is követelik, hogy az áldozatoktól kérjenek bocsánatot, és „Orbán Viktor vállalja végre valahára a felelősséget (…) A magát gyerekbarátnak hazudó kormány gyerekvédelmi intézményeiben a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol. A család a kormánynak addig fontos, amíg kitehetik a kirakatokba, amíg plakátokat tudnak belőlük harácsolni”.

Bedő ezután arról beszélt, tudják, hogy változást csak európai szinten tudnak elérni, itthonról nem. Egy európai gyerekvédelmi hatóság felállítását kezdeményezi a Momentum.

Már csak félig töltik meg az emberek a Kossuth teret, bár menet közben az eső is eleredt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Bár a tüntetést alapvetőn a közvetlen államfőválasztás címszóval hirdették meg, erről sem Szabó Tímea, sem Kunhalmi Ágnes nem beszélt, Dobrev Klára is éppen csak megemlítette a témát. Az MSZP társelnöke például arról beszélt, az EP-választáson az ellenzéknek együtt kéne indulnia, hogy le tudják győzni a Fideszt és Orbán Viktort, ahogy a fővárosban is közös lista kéne az önkormányzati választáson, de a többiek is inkább a kormányváltást sürgették.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes volt a következő felszólaló, aki a felszólalását azzal kezdte: „Én nem tudok olyan jó beszédet mondani, mint a Dobrev és a Szabó Timi”. A politikus szerint a kegyelmi ügy „súlyos morális válságot mutat, amely pusztító, és amely most elpusztítja a közös nemzeti morálunk utolsó minimumát is. Ma a szégyen nemzeti alapélménnyé vált”.

Kunhalmi szerint a Fidesz az ügyet relativizálja, „ki nem kényszerített hibának” állítja be, és ilyenkor ő azon tűnődik, „Európa ezen pontján vajon végbe ment-e a felvilágosodás? A szörny a fideszes állam”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kunhalmi szerint a rendszer a hibás azért, hogy a bicskei gyerekotthon volt igazgatója még évekig dolgozhatott azután, hogy felreppentek az első hírek róla. Így „tudott ez az ember még öt évig belenyúlni pici gyerekek bugyijába”.

Orbán Viktor az évértékelőjében arról beszélt, hogy Novák Katalinban és Varga Juditban több méltóság van, mint az ellenzékben összesen. Kunhalmi erre úgy reagált, Novák és Varga csak akkor mondtak le, amikor kiderült az ügy, amúgy „csendben voltak, lapítottak, falaztak egymásnak”, ez pedig nem méltóság, hanem „az erkölcstelenség legmélyebb bugyra”. Kunhalmi nem hiszi, hogy van még olyan ember Magyarországon, aki azt gondolja, hogy a miniszterelnök erről az ügyről nem tudott, hiszen „Orbán működteti precíz alapossággal ezt a rendszert”.

A Párbeszéd ügyvezető társelnöke, Szabó Tímea volt a következő felszólaló. Azt mondta, a „Fidesz kegyelmi szégyene után végleg világossá vált: ma Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti. Ma Orbán Viktor az, aki köztörvényes bűnözőket hoz ki a börtönből. Szégyellje magát a pedofilmosdató Fidesz és Orbán Viktor”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szabó szerint az Orbán-rendszer „gyomorforgató”, mert abban bocsánat jár a pedofíliáért. A miniszterelnök hibaként hivatkozott a kegyelmi ügyre, Szabó viszont nem érti, miért kap Novák bukott államfőként és ezért a hibáért élete végéig milliós járadékot.

A politikus szerint a volt bicskei igazgató, V. János és a volt igazgatóhelyettes, K. Endre „nem homokszemek a gépezetben, hanem szerves alkatrészei a gépezetnek. Már ha ennyi alkatrészről kiderül, hogy selejtes, akkor az egész gépezet selejtes. Ha ennyi emberről kiderül, hogy bűnös, akkor az egész rendszer bűnös, tetején a miniszterelnökkel. Az igazi felelős Orbán Viktor”, aki „a pedofilvédő maffia keresztapja”, és aki „kapaszkodik a miniszterelnöki szék karfájába”. Hiszen szerinte nem Soros György vagy Brüsszel adott kegyelmet, hanem a Fidesz.

Dobrev ezután az új államfőjelöltről, Sulyok Tamásról beszélt, aki szerinte egy „mameluk”. Szerinte még egy sarki bolt eladóját is körültekintőbben választják meg, mint a Fidesz az államfőjelöltjét. „Orbán holnap elnökválasztási puccsra készül”, mondta.

A képviselő szerint a Fidesz-rendszer egy „monolit kőtömb”, ezt a rendszert most viszont sikerült megrengetni, és most „jogosan szorong a miniszterelnök”. A júniusi választásokon el lehet dönteni, hogy a „pedofilmosdadó Fideszre” szavaznak, vagy az ellenzékre. Nem mondta meg, melyik ellenzéki pártra adják le az emberek a szavazataikat, csak azt javasolta, válasszák ki azt, amelyik a legközelebb áll hozzájuk.

Ezután visszatért a pedofília áldozataira, akik vállalták a harcot, kiálltak a nyilvánosság elé a történeteikkel. Azt mondta, belőlük merítsenek erőt az embereknek a harchoz.

Az első felszóló a DK EP-képviselője, Dobrev Klára volt, aki a „gyermeki szemek csillogásáról” kezdett el beszélni. A képviselő szerint „minden normális felnőtt érzi a felelősséget, amikor belenéz ezekbe a szemekbe”. Mellettük vannak a „szörnyek, akik pontosan ismerik a gyermeki lélek bizalmi, csodáló tulajdonságát”, majd azokról az intézményvezetőkről kezdett el beszélni, akik „pontosan tudják, hogy tönkretesznek ártatlan gyerekeket, csak azért, hogy kielégítsék perverz vágyaikat”.

Dobrev szerint a bicskei gyerekotthon lakóit senki sem védte meg, „éveken keresztül rémálom volt az életük”, a hatalom pedig „az undorító mocskos pedofilok oldalán állt, nem a gyerekeket védte, hanem a saját hatalmát”. A politikus szerint egy egész hálózat dolgozott azon, hogy a bűnök titkok maradjanak, és a gyerekek éveken keresztül szenvedjenek. Itt „az egész orbáni fideszes pedofilhálózatról” beszélt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Dobrev szerint az egyik ilyen tag a hálózatból férlenézett, fiókba rejtette, mi történik az otthonban, a második javasolt egy kitüntetést, a harmadik büszkén átnyújtotta azt, a negyedik a kegyelemért lobbizott, az ötödik azt megadta, és vannak még többen. „A pedofilhálózat feje öntelt módon hátradőlve egy dologgal foglalkozik: nehogy a hatalmát ez picit is megkarcolja. A fideszes pedofilhálózat a fejétől bűzlik. Ennek a hálózatnak a végén Orbán Viktor áll” – mondta Dobrev, mire a tömeg azt kezdte skandálni, „Orbán, takarodj!”. Erre Dobrev úgy reagált nekik: „Még eljutunk oda is”.

A politikus szerint 2010 óta a kormánynak száz esélye is volt, hogy a gyerekek oldalára álljon, „de ők minden alkalommal a pedofil kéjencek, szörnyek oldalára álltak. Ha az ő kutyájuk kölyke, akkor lehet pedofil gazember, akkor is megmentik. Mi ebből a hatalomból nem kérünk”. Majd arról beszélt, hiába módosítják a gyerekvédelminek nevezett törvényt, a hatalmasok úgy gondolják, rájuk nem vonatkozik semmilyen törvény. „Itt Orbánnak és rendszerének kell mennie, különben marad a pedofilhálózat”. A tömeg erre azt kezdte el skandálni, hogy „mocskos Fidesz”.

Szerény a rendőri jelenlét, a tér széleinél állnak csak páran. A tüntetők viszont megtelítették a Kossuth teret fél négyre.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetést a DK-s Szuhai Botond nyitotta meg, aki amúgy a DK TV műsorvezetője. „A főkolompos használt rongyként dobta el Novák Katalint. Háromból kettő köztársasági elnök megbukott. Ez is kétharmad. Orbán Viktor következő államfője is báb lesz, aki azt teszi, amire a főnöke utasítja” – mondta.

Gyűlik a tömeg.

Egyértelműen inkább idősebbek mentek ki az ellenzéki pártok tüntetésére, aktivistákból pedig gyakorlatilag csak DK-sokat és MSZP-seket látni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Február 16-án több tízezren tüntettek a Hősök terén a gyerekvédelmi rendszerben áldozatul eső gyerekek mellett. A konkrét visszaéléseken túl az oktatás leépítését, az egészségügy állapotát is felrótták a kormánynak. Pottyondy Edina egy „szörnyállam” képét vázolta fel, ahol „a kegyelemmaffia” pedofilok segítőit és szélsőjobboldaliakat enged szabadon. Gulyás Márton arról beszélt, „rábíztuk a gyerekek nevelését a társadalomra, és sajnos elbuktunk”.

Pár százan gyűlhettek össze a Parlament előtt a három órakor kezdődő tüntetésre, de még így is szellős kicsit a tér.

Több európai országban is közvetlenül választják már az államfőt, de erre itthon soha nem volt komoly esély. Karsai Dániel alkotmányjogász szerint azért se túl előnyös ennek a kezdeményezése, mert ez az ország jelenlegi berendezkedésében túlságosan nagy legitimációt adna a köztársasági elnöknek.

Ugyanakkor a 2022-es államfőjelölési ellenzéki tragikomédia rámutat azokra a veszélyekre is, amelyeket ez a választási forma hordozna magában. A parlamenti ellenzék az esélytelenek nyugalmával kardoskodhat jelenleg a közvetlen elnökválasztás mellett, hiszen azt alkotmánymódosítás nélkül nem lehet keresztülvinni, magyarán még népszavazással sem kényszeríthető ez ki annak tiltott tárgyköre miatt.

A közjogi tiltás ellenére azonban politikailag nem feltétlenül haszontalan felszínen tartani a témát, hiszen az eddig alkalmazott modellnél világosan látszanak a problémák. A hatalomnak ugyanakkor nem érdeke, hogy egy olyan intézmény keletkezzen, amit több millió ember szavazata legitimál. Még akkor sem, ha annak jogkörei nagyon erősen korlátozottak is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Fidesz szerint biztosan nem lesz közvetlen államfőválasztás Magyarországon. Kocsis Máté frakcióvezető azt mondta, „nagyon jó, hogy több párt is felvetette, de a DK és a szocialisták semmiképp ne vessék fel a közvetlen elnökválasztást, mert amikor még MSZP-ként kormányon voltak, ez nem jutott eszükbe. Az nem működik, hogy amikor a baloldal van hatalmon, akkor ők választanak elnököt, amikor pedig mi, akkor válassza a nép. Akkor lenne hiteles ez a mondásuk, ha akkor is eszükbe jutott volna, amikor ők adták a parlamenti többséget.”

A vasárnapi tüntetéshez nem csatlakozott az LMP. A párt társelnöke, Ungár Péter közleményében azt írta, „bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, a közvetlen államfőválasztás nem kezeli azokat az okokat, amik okozták ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. A közvetlen elnökválasztás álláspontunk szerint egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják”.

„Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát!” Ilyen felszólításokkal szervezett tüntetést vasárnapra, délután három órára négy ellenzéki párt a Kossuth térre: a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek.

A szervezők szerint a tüntetés apropója, hogy február 26-án kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ekkor már szavazni is fognak Novák Katalin lemondásáról, és az új államfőről, Sulyok Tamásról, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökéről.

Novák Katalin február 10-én jelentette be, hogy lemond a köztársasági elnöki posztról, miután kiderült: tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!