Hozsánna néked, Dobrev Klára – erre jutottak a DK-sok a DK tévéjében

2022. december 2. – 21:24

Hozsánna néked, Dobrev Klára – erre jutottak a DK-sok a DK tévéjében
DK Szubjektív balról jobbra: Szuhai Botond, Gréczy Zsolt, Kálmán Olga, Kuncze Gábor – Forrás: DK TV

Másolás

Vágólapra másolva

Szerénytelen DK-propaganda dicsőséges Dobrev Klárával, mindez Heti Hetes és Bayer show-köntösbe bújtatva, csak sajnos az egész jóval kevésbé szórakoztató

– erre gondoltam, miközben péntek este az első adást néztem a DK TV-n.

Tehát még egyszer, a DK TV-t, vagyis a Demokratikus Koalíció nevű párt újonnan indított online tévéjét. Egy párttévét. Hogy erre egyébként mi szükség van 2022-ben, abban az időszakban, amikor a facebookos propaganda felfalja a régimódi pártsajtót? Szerintem a DK sem tudja. Azon kívül, hogy választások előtt az ellenzék még saját „ellenzéki MTI-t” akart létrehozni, és a vereség egyik okát is abban látták, hogy nem nekik lejtett a médiapálya.

Mindenesetre jelenleg a DK-é a legnagyobb ellenzéki frakció a parlamentben, és láthatóan már ezerrel készül a következő választásokra (állításuk szerint inkább a kormányzásra): előbb árnyékkormányt alakítottak (aminek nem kisebb terve van, mint Orbán Viktor megbuktatása), aztán erre most rádobták az online tévéjüket is, amit a pártelnök, Gyurcsány Ferenc szerint arra akarnak használni, hogy „közvetlenül mondhassuk el a választóknak, hogy mit gondolunk, mit képviselünk”.

Persze kérdés, hány DK-s néz Youtube-on és Facebook-on tévét, tippre nem sok, főleg hogy az átlagéletkor a pártrendezvényeken hatvan körül van. A csatorna rajongói klubjának (igen, tényleg létezik ilyen) az első adásra alig ezer követője jött össze, ami azt jelenti, hogy

az új tagokat név szerint üdvözlik, és közülük is minden második megköszöni a befogadást, ahogy azt illik.

Emellett az első adás nézőszáma sem ment ezerháromszáz fölé a Facebookon, így egyelőre nem produkál túl combos számokat a csatorna.

Amikor többnapos utalgatás után kiderült, hogy a párt egy saját tévére készül, magát a TV2 propagandisztikus híradójával, a Tényekkel szembeállítva mutatta be, olyan szövegekkel, mint „nekik mások megalázása, nekünk értékek közvetítése”, meg „van, akinek a TV hazugság, nekünk az igazság!”

Erre egy okos húzással a legelső műsorukat rögtön úgy nevezték el, hogy „DK Szubjektív”. Nem objektív, szubjektív. Szóval valójában ugyanaz, mint a Tények, csak most nem a Fidesz, hanem a DK saját valósága. Amit egyébként maga Gyurcsány is előre elismert, amikor azt írta a Facebookon: „Egy párt online csatornája természetesen nem lehet politikailag független. A DK TV-ből azt tudják meg, hogy mi mit gondolunk a világról. Persze sokkal színesebb formában, mint ahogy azt a parlamenti közvetítések vagy a sajtótájékoztatók alapján megszokhatták”.

Isten áldja Dobrev Klárát

A tévé egyórás debütáló adásában hárman beszélgettek egymással: a korábban intim fotói miatt magyarázkodni kényszerülő DK-s Gréczy Zsolt, a műsorvezetést a politikáért dobó DK-s Kálmán Olga, és az egykori belügyminiszter, a választási kampányban Dobrev Klárát támogató Kuncze Gábor. A szintén DK-tag, exműsorvezető Vágó István csak azért hiányzott ebből az illusztris társaságból, mert épp koronavírusos. Szóval ez a három ember – a műsorvezetővel együtt – ült egy félkörben, és mint a Heti Hetesnél, miután egy-két mondatban ismertették az adott témát, ők arra reagálva próbáltak kötetlenül beszélgetni – legtöbbször sikertelenül.

Az egyórás műsorban láthatóan le voltak osztva a szerepek: Gréczy volt a csendesebb alkat, aki ritkán szólalt meg, és olyankor is jobbára humorizálni próbált. Például azzal a szóviccel, hogy a foci vb-nél a vb végrehajtó bizottságot jelent, nem világbajnokságot, vagy hogy Orbánról az unióban „nem hiszik el, hogy a farkas nem lesz vegetáriánus”. Kuncze volt az öreg medve, aki néha bölcseleteket próbált megosztani, és volt Kálmán Olga, akiről egy idő után úgy tűnt, hogy állandóan ő beszélt. Kuncze egy ponton már mondta is, hogy hangszigetelt szobát építene Kálmán köré, mert annyiszor beledumál más megszólalásába.

De rajtuk kívül is voltak ám emberek a stúdióban: a műsorra háromsornyi közönséget is beszereztek, akik nagyjából minden második mondat után tapsoltak, nevettek, vagy nevetve tapsoltak.

A nézők – Forrás: DK TV
A nézők – Forrás: DK TV

Már rögtön a műsor elején bele is csaptak a közepébe: a hét idézetével kezdtek, ami, mit ad Isten, épp Dobrev Klárától származott. Ebben arról értekezik, hogy szerinte Orbán Viktor megbukott erkölcsileg és politikailag is, a DK-show résztvevői pedig a helyszínen egyetértően helyeselték az EP-képviselő szavait, sőt, Kálmán szerint „ez úgy kerek, ahogy van”.

Na, ebben a szellemben zajlott a maradék egy óra is. Amikor például arról volt szó, hogy az Európai Bizottság a magyar EU-támogatások felfüggesztését javasolja a tagállamoknak, akkor Gréczyék azt a konklúziót vonták le, hogy ha Dobrev Klára lenne a miniszterelnök, „akkor ezek a pénzek egy hónapon belül elindulnának Magyarországra”.

Nem sokkal ezután már arra jutottak, hogy a DK a legjobban megszervezett ellenzéki párt, hiszen „átlépési hullámok” vannak más pártokból, így aztán Kálmán szerint „nemcsak az ellenzéki szavazóknak szimpatikus Dobrev Klára”, hanem az ellenzéki politikusoknak is. Mindezek alapján egyébként Kuncze szerint talán már ideje lenne abbahagyni a folyamatos gyurcsányozást.

De perceken keresztül éltették azt is, hogy a Závecz Research friss felmérése szerint Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki politikus – a nyomatékosság kedvéért itt több felvételt is bejátszottak a mosolygó és emberekkel fotózkodó Dobrevről, méghozzá mindegyiket lassítva.

Forró közéleti témát is érintettek: a hónapok óta zajló pedagógustüntetéseket. Vagyis a műsorvezető, Szuhai Botond értelmezésében: miközben a demonstrálások nem csitulnak, addig a tanárok a DK meghívására ellátogattak az Európai Parlamentbe. Szinte már csak annyi hiányzott a műsorból, hogy azt mondják, hozsánna néked, Dobrev Klára.

Mindez egy az egyben kormánypropagandás narratíva visszaköszönése, csak itt épp most DK-s köntösbe bújtatva.

Ahogy a kormányinfót idézte az is, amikor a műsorvezető azt kérdezte a három vendégtől: „Miért nem tud jó irányba térni az Orbán-kormány, miért nincs egy korrekció?” Mint amikor Gulyás Gergelyt kérdezik arról a kormánypárti újságírók, szerinte mit miért tesz az ellenzék. Ezeket a kérdéseket még az Orbánt péntekenként rendre alákérdező Kossuth rádiós műsorvezető, Nagy Katalin is megirigyelné.

Kiderült az is, hogy a műsornak lesz egy állandó rovata, ez pedig „a hét fideszes mutyija”. Erre a hétre Novák Katalin elnöki rezidenciája jutott, ami mozit, smink- és zeneszobát is kapott.

A DK TV konklúziója: a nyelvezete, hangulata egy az egyben olyan, mint a kormánypropagandáé, csak épp megfordítva: adjunk hálát Istennek, hogy Dobrev Klára létezik, a DK maga a spanyolviasz, miközben Orbánék „százmilliókat lopnak”, és fideszes mutyikon törik a fejüket.

Magyarországon a szabad médiát alig pár év alatt ledarálta a hatalom, Orbán Viktornak és legrégebbi politikustársainak harminc éve az az alapállásuk, hogy a sajtó ellenük van, az újságírók mindig a Fidesz ellenfeleit segítik. A legtöbb hazai tévé, rádió, nyomtatott és internetes lap tulajdonosi körének valamilyen úton-módon köze van a kormányzati politikához, politikusokhoz. Ebben a beszűkült médiatérben fontos lenne, hogy azok a témák, amiket a kormánysajtó elhallgat, azok legalább máshol megjelenjenek, de nem mindegy, hogy az aktuális történések milyen tálalásban jutnak el az emberekhez. Az Azonnali, az Alfahír, a Hírklikk vagy épp a Nyugati fény után a DK TV a legújabb példa arra, hogy az emberek elfogulatlan tájékoztatása az ellenzéki pártmédián keresztül nem fog megtörténni.

Egyébként Gyurcsány ígérete szerint hetente jönnek majd új adásokkal, „aztán ha bírjuk energiával, akkor lassan egyre több, egyre színesebb programot kínálunk”. Az még nem derült ki, hogy ezek mik lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!