Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozott a tanárkirúgások ellen

Legfontosabb

2022. december 2. – 10:48

Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozott a tanárkirúgások ellen
Diákok tiltakozása az Eötvös József Gimnázium előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggelig 71 iskola 697 tanára csatlakozott a Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán meghirdetett tiltakozási felhívásához, válaszul arra, hogy szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki: az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A felhívás szerint vidéken húsz iskola csatlakozott a tiltakozáshoz. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy hol és mennyien csatlakoztak a kezdeményezéshez, és folyamatosan frissítünk a legfrissebb információkkal. Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen. „Szabad ország, szabad oktatás” – ezt skandálták, miközben elindultak a 18. kerületi tankerültei központ épülete elé. A tüntetés nem sokkal délután fél 2 előtt ért véget.

Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen. Miután a hat elbocsátott tanár kijött az iskolából, elindultak a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete elé, azt skandálva, hogy „Szabad ország, szabad oktatás”. A menet, aminek elején egy „A csend nem rend” feliratú molinót vittek diákok, kicsivel negyed egy után ért a tankerületi központ elé, ahol egyenként felolvasták a kirúgott tanárok nevét és azt is, hogy hány diákot tanítanak, a tüntetők pedig megtapsolták őket.

A tankerület zárva volt, a Telex tudósítója szerint a diákok és szülők sírva, ölelkezve búcsúztak az elbocsátott tanároktól. A tüntetés nem sokkal fél 2 előtt véget ért. A tüntetés ideje alatt a tankerületi központ épülete előtti 2x2 sávos út le volt zárva, a helyszínt néhány rendőr biztosította, a megmozdulás végén pedig felterelték az embereket a járdára.

Fotó: Simor Dániel / Telex Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex

Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest

Nincs tanítás a Karinthyban, mert december első két napjára rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató, mert a munkabeszüntetést bejelentő, hiányzó és elbocsájtott tanárok miatt a tantestület létszáma nem éri el a jogszabályban előírt minimális szintet. A kieső napokat várhatóan január 23-én és 24-én pótolják.

Közben az iskola igazgatója megerősítette a Telex információját, hogy újabb hét tanár kapott figyelmeztetést a polgári engedetlenségben való részvétel miatt. Az iskolában így eddig összesen 31 tanár kapott felszólítást az ősz óta tartó tanártiltakozásokban való részvétel miatt.

Eötvös József Gimnázium, Budapest

Leragasztott szájjal tiltakoztak az Eötvös József Gimnázium diákjai péntek reggel 8 óra előtt az iskola épülete előtt, körülbelül kétszázan gyűltek össze a belvárosi Reáltanoda utcában, később háromszázra nőtt a létszám, a tüntetés 9 órakor ért véget, azzal, hogy az Eötvösben van tanítás, de az egyik szervező diák azt mondta, „mindenki mérlegelje maga, hogy bemegy-e, mit csinál a napjával”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest

Rendkívüli szünetet rendeltek el a Vörösmartyban is, miután kollégájuk kirúgása után a tantestület kilencven százaléka megtagadta a munka felvételét. Tiltakozásuk jeléül délután 3 órára szerveztek békés sétát a fővárosi Mikszáth térre. A Hvg tudósítása szerint a környék lakói közül többen is a teraszról integettek és tapsoltak az elvonuló több száz diáknak. Az útba eső iskolák előtt megálltak a diákok, az épületeket piros-fehér szalaggal jelölték meg és énekeltek is. A tüntetésen részt vett Törökné Pethő Erzsébet is, akit szerdán elbocsátottak az iskolából, ő a demonstráció végén megköszönte a támogatást.

Szent László Gimnázium, Kőbánya

Nincs tanítás a kőbányai Szent László Gimnáziumban sem, miután péntekre 60 tanár kezdett polgári engedetlenségi akcióba. Ez a tantestület körülbelül háromnegyede, emiatt az iskola intézményvezetője emiatt tanítás nélküli munkanapot rendelt el péntekre. A diákok, szülők, pedagógusok este 6-kor gyertyákkal vették körbe az iskola épületét, hogy így támogassák a kirúgott tanárokat. Az akciót a PSZ kőbányai szervezete kezdeményezte.

A Kőbányai Szent László Gimnázium tantestülete – Fotó: Szent László Gimnázium / Facebook
A Kőbányai Szent László Gimnázium tantestülete – Fotó: Szent László Gimnázium / Facebook

Jedlik Ányos Gimnázium, Csepel

A Telexhez eljutott információk szerint 140 pedagógus sztrájkol Csepelen, a Jedlik Ányos Gimnáziumban 22-en szüntették be a munkát, további 11-en szolidarítanak velük. 720 diákból 235 jelent meg az iskolában pénteken, a tanulók 33%-a, a 131 kisgimnazista, azaz 5-8. osztályosok közül mindössze tízen mentek ma iskolába.

Veres Pálné Gimnázium, Budapest

Az V. kerületi Veres Pálné Gimnázium 21 tanára december 2-án, pénteken polgári engedetlenséget vállal, hogy kifejezze szolidaritását a szeptember 30-án elbocsátott 5 és a november 30-án elbocsátott 8 kolléga iránt, és hogy kinyilvánítsa elkötelezettségét a szabadság mellett és a megfélemlítés ellen – olvasható a pedagógusok közleményében. Mint írják: „Ha elhallgattatni próbálják azokat, akik felhívják a figyelmet az oktatás egyre súlyosbodó problémáira, az semmilyen módon nem szolgálja a tanulók érdekeit”.

ELTE, Budapest

Az ELTE Múzeum körúti bejáratánál nagyjából 50-100 diák gyűlt össze péntek reggelre, hogy a tanárok jogai mellett álljon ki. Nincs tanár, nincs jövő; Ne rúgjátok ki a tanárainkat – skandálták változó intenzitással, amire az elhaladó autósok olykor dudálással válaszoltak.

Élőlánc az ELTE BTK előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Élőlánc az ELTE BTK előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Élőlánc az ELTE BTK előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Deák Téri Evangélikus Gimnázium

A budapesti belvárosi evangélikus gimnáziumban pénteken 17 tanár részleges, vagy teljes munkabeszüntetést folytat, hogy kifejezze szolidaritását az elbocsátott kollégáival.

Illyés Gyula Gimnázium, Budaörs

Kétnapos polgári engedetlenséget hirdetett a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Technikum, az iskola egyik tanára pedig határozatlan ideig folytatja a tiltakozást a közoktatás helyzete és a tanárok elbocsátása miatt. A budaörsi Hermann Ottó Általános Iskola tanárai az érdi tankerület elé vonultak reggel, hogy így tiltakozzanak a kirúgások ellen.

Hermann Ottó Gimnázium, Miskolc

Itt ülősztrájkot tartottak az iskola diákjai, miközben a pedagógussztrájkokból már megszokott Grund című számot énekelték a Pál tcai fiúktól.

Szolidaritások

Szolidaritási nyilatkozatot tett közzé több szervezet és intézmény is, köztük az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola is.

Ugyancsak támogató nyilatkozatot kezdeményeztek írók és irodalmárok, amiben „mély tiszteletüket és teljes támogatásukat” fejezik ki a tiltakozó akciókban részt vevő tanárok és mellettük kiálló diákok iránt. Ezt már csaknem háromszáz író írta alá, köztük Erdős Virág, Balla Zsófia, Tompa Andrea, Darvasi László és Parti Nagy Lajos.

A Sashegyi Arany János Gimnázium 39 tanára gyásznapot tart, a tanárok részt vesznek az óráikon, de oktatói munkát nem végeztek, derül ki a Telexnek küldött levelükből. Szolidaritási akciójukat határozatlan ideig folytatják.

Szintén szolidaritását fejezte ki tanárai mellett a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium Diákbizottsága, amely megerősítette, hogy csatlakoznak az előre meghirdetett országos ülősztrájkhoz. „Mélyen elszomorít minket a közoktatás jelenlegi helyzete és mindent megteszünk azért, hogy érdemben támogassuk a sztrájkban illetve polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusainkat” – írták. A Madách udvarát emiatt támogató jelmondatokkal és rajzokkal díszítették, és közös tapssal biztatják a tanáraikat.

A Tanítanék Mozgalom a Tanárok a Tanárokért csoporttal és a Pedagógus Egységgel tüntetést szervez szombaton délután 5 órára, a Klebersberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé, derül ki az erről szóló Facebook-eseményből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!