Úgy ünnepelték Dobrev Klárát a DK kongresszusán, mintha most nyert volna választást

2022. október 29. – 16:23

Úgy ünnepelték Dobrev Klárát a DK kongresszusán, mintha most nyert volna választást
Dobrev Klára és a DK politikusai a párt XII. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára, aki nemrég árnyékkormányt jelentett be, rezsimentő programot hirdetett a DK szombati kongresszusán, és elmondta, hogy milyen országban szeretne élni. Molnár Csaba szerint Orbánt bepalizta Putyin, és csak a miniszterelnök tehet az inflációról, a forint gyengüléséről. A DK kongresszusán nyoma sem volt az ellenzéki letargiának, Dobrev Klárát úgy fogadták, hogy azt még Orbán Viktor is megirigyelné. Gyurcsány Ferenc zárt körben mondott beszédet.

Majdnem telt ház volt a Demokratikus Koalíció XII. kongresszusán szombaton a Budapest Kongresszusi Központban, közel kétezren érkeztek a rendezvényre az ország különböző pontjairól. Ez már önmagában komoly fegyverténynek számít az ellenzéki oldalon, egyáltalán nem biztos, hogy minden párt képes lenne megtölteni a Kongresszusi Központ hatalmas termét. Az átlagéletkor ránézésre hatvan fölött volt, de ezt már megszokhattuk a DK rendezvényein.

A kongresszus hangulatában nyoma sem volt annak, hogy az ellenzéki pártok áprilisban minden eddiginél nagyobb vereséget szenvedtek. Igaz, Gyurcsány Ferenc pártelnök már hónapokkal ezelőtt megtalálta a vereség egyedüli okát: Márki-Zay Pétert, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.

A DK szerint ráadásul Orbánék hazugságokkal nyertek a saját maguk által alkotott választási szabályok mellett, és épp ezért a párt törvénytelennek tartja a kormányt, bármit is jelentsen ez. Gyurcsány pártelnöki szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlennek tűnik, de most nem is volt mitől tartania, csak jövő februárban tart tisztújítást a DK.

Gyurcsány délelőtt zárt körben mondott beszédet, így nem tudjuk, hogyan értékelte az elmúlt hónapokat és a párt előtt álló feladatokat a DK elnöke. Az azonban biztos, hogy amikor délben beengedték a sajtót a terembe, semmit nem lehetett érzékelni az ellenzéki oldalt hónapok óta jellemző letargiából. Sokkal inkább a büszkeség volt érzékelhető a levegőben, ami persze nem csoda, ha azt nézzük, hogy a DK szép lassan az ellenzék vezető erejévé vált az elmúlt években, és májusban ők tudták megalapítani a legnagyobb ellenzéki frakciót a parlamentben.

A közönség ennek megfelelően kitörő lelkesedéssel fogadta, amikor a műsorvezetők bejelentették, hogy

„Magyarországon van olyan ellenzéki párt, amelynek a támogatottsága kettessel kezdődik, és két számjegyű”.

A DK-közeli IDEA októberben ugyanis 20 százalékosra mérte a párt támogatottságát.

De nagyon örültek a kongresszus résztvevői annak is, amikor Dobrev Klára közölte velük, hogy ők, a teremben ülők jelentik sokak számára a reményt, hogy lesz még erős európai köztársaság. Ne szaladjunk azonban még ennyire előre, a vasárnapi matiné fő sztárja előtt ugyanis előzenekar is volt. Molnár Csaba, a párt alelnöke, EP-képviselője, a DK-s árnyékkormány oszlopos tagja hergelte a közönséget jó húsz percen Orbán Viktor ellen.

Molnár Csaba: Orbán megszállás alatt tartja az országot

Molnár Csaba szerint tizenkét év Orbán-kormányzás után bekövetkezett az, amit ők, a rendszerrel szemben állók mindig is mondtak: a forint tönkrement, az infláció miatt megfizethetetlen lett gyakorlatilag minden, magyarok milliói élnek megélhetési válságban, „a magyar gazdaság pedig a leállás szélén táncol”.

„Orbán becsapta az országot, és hazugsággal nyert választást”

– jelentette ki a DK politikusa, aki szerint a miniszterelnök megszállás alatt tartja az országot a törvénytelen kormányával. A hazugságok azonban nem jutnak el sokakhoz, mert Molnár szerint a Fidesz megtanulta a diktátorok kézikönyvének első fejezetét: ha sokszor ismétlik el a hazugságot, egy idő után sokak számára igaznak tűnhet, amit mondanak.

Molnár Csaba, a DK alelnöke, EP-képviselője a párt kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Molnár Csaba, a DK alelnöke, EP-képviselője a párt kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

„Ott tartunk az alternatív valóság építésében, hogy Washingtontól Brüsszelig azon dolgoznak, hogy a magyar óvodásokat a brüsszeli frontra küldjék, rögtön a nemátalakító műtét után” – hozott egy érzékletesnek szánt példát a DK politikusa az orbáni hazugsággyárról.

A magyar kormányfő „putyini módszerekkel duruzsolja a fülünkbe” Molnár szerint, hogy minden – hosszú évek óta tartó – bajunknak és problémánknak a februárban kitört a háború az oka. Ez a világtörténelem első olyan háborúja, ami már a kitörése előtt komoly gondokat okozott, és utána sem a megtámadott fél járt rosszul, hanem egyedül a vele szomszédos ország. A propaganda odáig jutott – folytatta a DK politikusa –, hogy az orosz–ukrán háborúban „valójában az orosz harckocsik nem az ukrán iskolákat lövik, hanem a magyar forintot”.

„Nem a háború és nem a szankciók tehetnek a megélhetési válságról, hanem a tizenkét évnyi kormányzásnak hazudott megszállás”

– mondta Molnár, aki szerint a kormány tudatosan szétverte a forintot, és már csak névértéken tudjuk beváltani a forintot Monopoly játékpénzért.

Nincs háborús infláció, nincs szankciós infláció, orbáni infláció van – fogalmazott a DK politikusa, és arról is beszélt, hogy Orbán Vlagyimir Putyin utolsó európai csatlósa, az orosz elnök palimadara, aki tökéletes választásnak bizonyult a balfácán szerepére, mert mindent megcsinál, amit csak Putyin mond. Brüsszelben már nem hisznek a magyar miniszterelnöknek szerinte, és „az Orbán-rendszer ipari méretű korrupciója miatt nem jönnek az uniós pénzek Magyarországra”.

A magyar emberek Molnár szerint jelenleg nem birtokolják a saját országukat, mert „a kormány a nép ellenében, saját magáért dolgozik”. Eljött az ideje, hogy ennek véget vessünk. Eljött az ideje a változásnak – jelentette ki a DK politikusa, majd úgy vezette fel az utána következő felszólalót, hogy Dobrev árnyékkormánya megmutatja, élhetnénk másként is, és „van kiút a válságból, van kormányzóképes alternatíva Magyarországon”.

Dobrev Klára rezsimentő programot hirdetett

Állva tapsolt a közönség, amikor a műsorvezető színpadra szólította Dobrevet, akit konferanszié szerint „magyarok milliói tartanak alkalmasnak az ország vezetésére”. Volt, aki még a DK-s kabátját is levette, és a levegőben lengette teljes átszellemültséggel, más a könnyeit is alig tudta visszatartani, úgy örült az árnyék-miniszterelnöknek.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a párt kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a párt kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

„Magyarország nagyon nagy baj van” – hűtötte le a kedélyeket hamar Dobrev. A DK EP-képviselője szerint Magyarország ma gyenge, mert a magyar állam gyenge. A magyar állam pedig azért gyenge, mert „Orbán 12 éve szisztematikusan leépítette.” Romokban van ma az egészségügy és az oktatás, több százezer magyar vándorolt el az országból, és alacsony a születéskor várható élettartam – sorolta a problémákat Dobrev.

Arról beszélt, hogy ő a liberális parlamenti demokráciában hisz, nem pedig az illiberalizmusban, „Trump és Bolsanaro fantazmagóriáiban” vagy Putyin agressziójában. „Olyan államban hiszünk, amely partnernek tekinti az embereket, amely törődik az emberekkel, megvédi az embereket” – mondta a DK politikusa.

Erős, kiszámítható, hatékony országot szeretne, és ezen dolgozik a pár hete felállított árnyékkormányával.

Ha baloldal kormányzott volna az elmúlt tizenkét évben, Dobrev szerint nem értéktelenedett volna el a magyarok vagyona, már euróval fizetnénk, a mostani válság tizedét sem éreznénk meg, egymillió nap- és szélerőmű épült volna, nem lenne gyűlölet a magyar közéletben.

„Lehet, hogy nem értük volna utol még Ausztriát, de abban biztos vagyok, hogy nem csúsztunk volna le Bulgária mellé.”

– fogalmazott Dobrev.

Ellenzéki politikusként őrjítő tehetetlenségről beszélt a résztvevőknek. Állítja, hogy a DK-ban tudják, hogyan kell jobban kormányozni, képesek is lennének jobban kormányozni, elvégzik azt a munkát, számolnak, egyeztetnek, leteszik az asztalra a javaslatokat, csak épp a nap végén a döntéseket nem ők hozzák meg.

Beszámolt arról, hogy az árnyékkormányával milyen munkát végzett az elmúlt hetekben. Szakszervezetekkel, civilekkel, nemzetközi közéleti szereplőkkel egyeztettek, számoltak, és szakpolitikai javaslatokat fogalmaztak meg. A pedagógusok bérét például azonnal 45 százalékkal emelnék, visszaadnák a tanárok sztrájkjogát, és ha ők lennének kormányon, nőne az egészségügyi dolgozók bére, leülnének egyeztetni a szakszervezetekkel, és egy tisztességes költségvetéssel meg tudnák mondani az euró célbevezetési dátumát.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a párt kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a párt kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

A mostani válságban azonban Dobrev szerint nem elég szakpolitikai javaslatokat készíteni, ezért rendhagyó döntésre jutottak:

az árnyékkormány rezsimentő alapot hoz létre.

Arra kérte a résztvevőket, hogy aki csak tud, segítse a rászorulók decemberi rezsiszámláját kifizetni. Ha elegendő pénzt gyűlik össze, akkor szerinte az embereknek nem kell majd választani az étel és a fűtés között karácsony előtt. „Tudom, hogy nem tudunk mindenkinek segíteni, de mutassuk meg az igazi baloldali szolidaritást” – fogalmazott a DK politikusa. November 15-ig gyűjtik a támogatásokat a szolidaritási alapba. „Gyertek velem, legyünk rezsimentők!” – biztatta a közönséget Dobrev, aki szerint ezzel kilépnek a klasszikus szakpolitikai keretből, de ez lesz az ő legnagyobb erősségük.

Sokak számára Dobrev szerint a teremben ülők jelentik a reményt, hogy lesz még magyar köztársaság. De azt is mondta, hogy ennél többet akarnak.

„A mi ambíciónk a reménynél több, mi a megoldást hozzuk el. A megoldást, hogy lesz erős magyar állam, lesz erős Magyarország, lesz erős európai köztársaság”

– zárta beszédét.

Ekkor már az árnyékkormány tagjai sem tudtak ülve maradni a színpadon. Az árnyék-miniszterelnök köré sereglettek elénekelni a Himnuszt, hogy aztán pár közös fotó után még mindenki hazaérjen az ebédre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!