Gyurcsány: Legyetek gyurcsányok!

2022. április 09. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha leég a kisvárosi zenei iskola, akkor, miközben oltunk, nem nagyon fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista a zeneiskolában” – mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) politikai tanácskozásán, melyen a párt elnöke mellett részt vettek a DK országgyűlési képviselőjelöltjei, képviselői, választókerületi elnökei, országos elnöksége és az országos tanács tagjai.

A DK elnöke szerint bezárult a Fidesz ellenzéket érő ostromgyűrűje Orbán Viktor kormányzásának 12 éve alatt, de ez nem jelenti, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát – azaz, hibásnak tartja a felvetést, hogy a képviselők ne vegyék fel mandátumukat.

„Méretes pofonokat elszenvedve nem túlságosan fontos, hogy a vereséget szenvedett oldal legnagyobb pártja lett a DK.”

Ez a lokális siker nem fedi el az oldal kudarcát. Bár Gyurcsány mégis oda jutott, hogy ez előny, mert a DK lehet az, amely legelőbb józanodhat ki, és láthat majd tisztábban, messzebbre.

A széles összefogást fent kell tartani

Gyurcsány megdicsérte Karácsony Gergelyt, aki nem győzött, „de nem húzta a száját”, hanem rótta az országot és kampányolt az ellenzékért.

„Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni” – jelentette ki Gyurcsány, utalva Márki-Zay Péter kijelentésére. Az összellenzéki kormányfőjelölt korábban azt mondta, a hat párt egyes vezetői nem álltak be mögé teljes meggyőződéssel.

„Aki azt állítja, hogy ha jobb lett volna széjjelmenni, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből.” Az ellenzéki szavazatok valóban nem adhatók össze egyszerűen, de “a választók többsége követi pártjának kérését” – tehát továbbra is együtt kell maradnia az ellenzéknek – vonta le a következtetést Gyurcsány.

„Az orbáni önkény alternetívája a hazafias demokratikus berendezkedés, és ebbe a jobbkézéptől a szabadelvűekig mindenki beletartozik” – mondta széleskörű néppárti összefogást vizionálva a DK elnöke.

„Az a vád, hogy a Jobbik együttműködése többet vitt, mint amit hozott, az megalapozatlan, igaztalan” – vette védelmébe közvetve Jakab Pétert, a Jobbik elnökét.

„A hat párt együttműködése nagyszerű és fenntartandó dolog.” Ugyanakkor még nem fejeződött be a kiépítése: „már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom.” „Sokkal szélesebb politikai egységet kel létrehozni az együttműködő pártok között.”

Másképp nincs esély a Fidesszel szemben.

Gyurcsány szerint „sokak fejében a politika olyan” – harcászati párhuzammal -, hogy két fél áll felvértezve egymással szemben.

A képlet azonban Gyurcsány szerint egészen más: „Valójában bennünket .. a mai hatalom 12 év kormányzás után ... körbekerített, ostromzár alá vett és ez az ostromzár 12 év után teljes lett.”

Ez „az ostrom szorító fojtogató erővel nehezedik ránk…Az államhatalom működése elvesztette” pártmentes jellegét, a másik oldalon a választási törvény teljesen világosan a hatalmon lévő fél szolgálataira épül.

Sikeres volt az előválasztás?

Igaz-e, hogy a legjobb jelölteket hozta ki győztesnek az előválasztás? – tette fel a kérdést Gyurcsány. ”Az egyéni jelöltek esetében ez rendben van, mert azok szavaztak rájuk, akiknek a jelölt felelősséggel tartozik" – mondta, jelezve, hogy a kormányfőjelöltről később fog beszélni.

A miniszterenök-jelöltről beszélve a helyzet nehezebb. ”Van itt egy félreértés: Mi nem köztársasági elnökjelöltet jelöltünk. „A kormáyfő nem a választóknak tartozik, hanem a parlamentnek.” Az előválasztási kormányfőjelölt-választás „kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás” – azaz a pártokéból.

Gyurcsány Márki-Zayról

Gyurcsány szerint alapvetően korlátozta az előválasztáson győzedelmeskedett kormányfő-jelölt politikai mozgásterét és győzelmi esélyeit, az a tény, hogy jobbolali jelöltként nyert megbízatást egy alapvetően baloldali közösség képviseletére. „Ilyen nincs. Képzeljétek el, hogy a demokraták republikánus jelöltet választanak elnökjelöltnek. Hát ilyen nincs!”

„Én politikus vagyok, nekem itt most saját oldalunk vezetőjének megnyilvánulásait szerencsétlen dolog lenne minősíteni…nincs értelme személyes küzdelmet folytatni” – mondta Gyurcsány. “Részünkről zárjuk le azt a vitát, hacsak bennünket nem provokálnak” – mondta, nagy sóhajtással hatásszünetet tartva.

Gyurcsány a gyurcsányozásról

”Másfél évtizede sebeznek, vágnak, eddig nem tudtak megölni. Most azt mondják, nem először, hogy akkor kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom. Megfontoltam. Nem" – mondta nevetést és tapsot aratva.

”Legalább egy évtizede visszatérő toposz, hogy a DK a Fidesz kottájából játszik. De legyen világos a gyurcsányozás a Fidesz narratívája."

"A Gyurcsány valójában egy viselkedést leíró jelző: az a magatartás, hogy az istennek nem akar elmeni, itt van és küzd, és csinálja…hogy a jóistenben nem pusztul már el” – ez a gyurcsányozás jelentése, magyarázta meg Gyurcsány Ferenc.

Elismerte, hogy kormányfőként is hibázott. De küzd és csapatot épít.

„Ne védekezzetek, akarjatok gyurcsányok lenni. Akarjatok küzdeni, nem feladni, velük szembe menni, kitartani, pártot építeni, nem hátrálni: legyetek gyurcsányok!”

Igaz, ez nem is az ellenzékiek választása, úgyis mindenkit legyurcsányoznak, aki közel volt, vagy távolabb, vagy akár csak látta Gyurcsányt.

„Már gyurcsányok vagytok. Mert nem én vagyok Gyurcsány.” Ha a gyurcsányozás ellen „fogtok küzdeni, akkor alulmaradtok” – figyelmeztette a DK-s hallagatóságot Gyurcsány.

"A gyurcsányozás Orbán szájából a gátlástalanság megnyilvánulása." Az ellenzék oldaláról ugyanez intellektuális silányság, ami “ellen kitartóan küzdök” – mondta, ismét tapsot aratva.

“Nem magyarázkodni kell, nem bűnbakot keresni, hanem szembenzéni, küzdeni, kompromisszumok nélkül, becsületesen. A DK ezt fogja tenni…és nem kér engedélyt se kormánytól, se mástól, hogy azt tegye, amiben hisz….Mi előre megyünk és nem hátra!”

Orbán kormánya törvénytelen

Gyurcsány szerint pár hónap múlva elcsendesedik a felszín, utána jöhet az építkezés az ellenzéki oldalon. Ennek azonban előfeltétele, hogy “el kell végre dönteni, hogy mi az alapviszonyzunk ehhez a kormányhoz!”

Hogy ez mennyire jelent meg a kampányban, az Gyurcsány szerint már lényegtelen, a jövőre kell koncentrálni, amelyben ki kell mondani: “Magyarországnak törvénytelen kormánya van. Nem azért, mert az írott jog formális feltételeit ne elégítette volna ki a választás", hanem, mert “nem teljsíti a szabad választási rendszer feltételeit a rendszer.” “Valójában nem a választók szabad akaratának szabad kifejezésén nyugszik a kormány többsége, hanem az erőszakon – amely lehet bármilyen puha, bármilyen törvénybe burkolt, ettől még erőszak.”

“Merjetek baloldaliak, zöldek, jobbközép demokraták lenni, mert, ha engeditek, hogy más legyen az helyettetek, akkor elvesztek!" – figyelmeztette az ellenzéket Gyurcsány.

Szervező politikus kell

"Az a politikus, aki utálja a pártokat, az menjen el szakácstanfolyamra, tanulja meg az amerikai futballt, helytörténeti körben működjön!" – a politikusnak pártot kell szerveznie, aki nem ebben gondolkodik, az nem oda való, üzente Gyurcsány azoknak, akik a környezetében is úgy viselkednek, mint “az elsőéves egyetemista”, “a középiskolai futballcsapat kapitánya”, vagy mint "a legjobb csaj az évfolyamon".

Gyurcsány szerint nem lehet a bonyolult, összetett világot, mint amilyen a kormányzás, kezdőre bízni. Elismerte, a tapasztaltság sem garancia, de az ellenkezője biztosan nem az.

“Tessék komolyan venni a haza vezetését, a választást, a politikát!”

Ad hoc egyéni ötletekkel tehát nem lehet foglalkozni, a politikai partizánkodást figyelmen kívül kell hagyni – mondta, nevek nélkül.

10 év alatt tíz párt

Gyurcsány szerint nem a változatosság, hanem a stabilitás hiányzik: túl nagy a pártok fluktuációja az ellenzéki oldalon, miközben az eddigi pártok mellé Márki-Zay Péter – akinek a nevét Gyurcsány nem ejtette ki – újabb pártot szervezne.

"Jobbak jöttek vagy közepesebbek a kaszabolás végén?" – vetette ellen a megújulás igényéről felületesen beszélőknek.

“Egységesebb és szervezettebb ellenzék kell a következő években. Nem holnaptól, lassan”, de az irány “az teljesen világos.” “A mi oldalunknak nem elég a mélysége”, ehhez közösségeket kell szervezni.

Gyurcsány szerint a DK-nak nagyobb lesz a mozgástere, amit arra kell felhasználni, hogy mind többen kapcsolódjanak be a közöség szolgálatába. “Kevesebb önzés és több felelősségvállalás kell” – üzente zárásként “a hat párt világának” a DK elnöke.Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom