Orbán a brüsszeli belvárosban tüntető gazdákkal találkozott

2024. január 31. – 20:25

Orbán a brüsszeli belvárosban tüntető gazdákkal találkozott
Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik, miután a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozott 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: Orbán Viktor szerda este Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is.

A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit. Kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Orbán szerint az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki. „Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz. Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva” – mondta.

Le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el. Azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni. Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik” – tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Január 24-én a Fidesz első számú elitképzője, a közpénzmilliárdokkal alaposan megtámogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) ottani központja szervezett tüntetést Brüsszelben az Európai Unió agrárpolitikája ellen. Nemcsak Brüsszelben, hanem Franciaországban is tüntetnek a gazdák, sőt már Rómában is mozgolódnak. Németországban pedig már január eleje óta ott vannak az utcákon. Az ügy hátteréről itt olvashatnak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!