Brüsszelben szervezett tüntetést az MCC helyi központja az EU agrárpolitikája ellen

2024. január 26. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz első számú elitképzője, a közpénzmilliárdokkal alaposan megtámogatott MCC brüsszeli központja szervezett tüntetést az Európai Unió agrárpolitikája ellen szerdán. A tüntetést szerda délelőttre hirdették meg az Európai Parlament elé, amit egy konferencia követett. A rendezvényt egy közeli hotelben tartották, amin francia, ír és belga gazdák szólaltak fel. Aznap egyébként nemcsak az MCC helyi irodája tartott tüntetést, hanem más mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek is.

A „Küzdjünk az EU mezőgazdaság ellen indított háborúja ellen!” címen futó esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaznak a szervezők, hogy az EU háborút indított a mezőgazdaság és „a vidéki életmód” ellen. Európa-szerte egyre több országban – többek között Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban – tiltakoznak a gazdák az adóemelések, az üzemanyagárak és az egyéb költségek növekedése miatt. Szerintük az unió zöldpolitikája, a műtrágya és növényvédőszerek használatát korlátozó szigorú EU-s előírások és az értelmetlen környezetvédelmi előírások tönkreteszik a vidéken élő embereket. „Csatlakozzon, hogy együtt vállaljunk szolidaritást az európai gazdákkal, és egyenesen a francia gazdáktól halljuk, hogyan szövetkeztek a nemzeti kormányok az Európai Unióval a vidéki életmód elpusztítására.”

Idézik az egyik belga mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet elnökét, Bart Dickenst is, aki a közlemény szerint arról beszélt, hogy a kormányok az élet minden területét kontrollálni akarják: hogy az emberek hol élnek, hova utaznak és mit esznek. A belga gazda szerint a mezőgazdaság felszámolásával kezdődik az emberek szabadságjogainak korlátozása. „Itt az ideje, hogy Európa népe megállítsa ezt a diktatúrát, hogy ne veszítsük el szabadságunkat.”

Az eseményről nem találtunk fotókat a brüsszeli MCC Facebook-oldalán, így nem lehet megmondani, hányan voltak a tüntetésen, illetve az azt követő tanácskozáson.

Az MCC-s eseményről a Financial Times és a Le Monde is beszámolt. A Financial Times a megszólaltatta az egyik írországi gazdaszövetség képviselőjét, Ana Mahe-t is, aki arról beszélt, hogy az európai gazdák szövetségét szeretnék létrehozni. Az eseményen felszólalt az MCC brüsszeli központjának egyik kutatója, Richard Schenk is. Ő a szerzője annak az MCC-s elemzésnek, ami szintén azt boncolgatja, hogyan indított háborút a mezőgazdaság ellen az EU.

Németországban az elmúlt hetekben több helyen tartottak traktoros tüntetéseket a gazdák, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozzanak. Január 8-án több száz traktor foglalta el a Brandenburgi kapu környékét, de az ország más pontjain is komoly fennakadásokat okoztak a tiltakozó akciók. Sok helyen fuvarozó cégek és a vendéglátásban dolgozók is csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz. A gazdák haragját az váltotta ki, hogy a német kormány csökkentené az dízelüzemanyag-támogatásokat és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeit. A gazdatüntetések végleg betehetnek az amúgy is komoly belső ellentétekkel küzdő német kormánykoalíciónak. Spanyolországban, Franciaországban, Romániában is nagyon hasonló okok miatt tüntettek a gazdák.

Az MCC 2022-ben nyitotta meg brüsszeli központját. Szalai Zoltán főigazgató a megnyitón arról beszélt, hogy konferenciáknak, könyvbemutatóknak ad majd otthont a központ. Az MCC brüsszeli ágát vezető Frank Füredi az induláskor arról írt, hogy alternatívát akarnak nyújtani „ebben a gyönyörű városban, amely politikai önteltség és bürokrácia súlyát nyögi”, és érett párbeszédet szeretnének kialakítani a kontinens „kulturális feszültségeiről”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!