36 milliárd landolhat a fideszes elitképzőnél a Mol és a Richter osztalékából

2023. április 25. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 90 milliárd forintnyi osztalékot vehetnek fel az állam helyett a néhány éve létrehozott vagyonkezelő alapítványok a Mol és a Richter nyeresége után, írja a 24.hu.

A fideszes elitképző, az MCC 36 milliárdot, a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) 36 milliárdot, a Mol–Új Európa Alapítvány 15 milliárdot, míg a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány 3,8 milliárdot kaphat ennek révén.

Az MCC és az MUC egyaránt 28,7 milliárdnyi osztalékot vehet fel a Moltól, míg a Richertől 7,3-7,3 milliárdnyi osztalékot kaphatnak. Ehhez az is kell, hogy a Mol és a Richerternél a közgyűlés is rábólintson az osztalék kifizetésére. A 24.hu úgy tudja, hogy a gyógyszeripari cégnél ez még vita tárgya lehet.

A lap kérdésére a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány azt válaszolta, hogy a várható többmilliárdos osztalékot az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítja majd. Hasonlóan nyilatkozott az MCC, ők is a diákok oktatására és az intézmény működésére fordítanák a hozzájuk befolyó összeget. Az MCC kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, aki egyben Orbán Viktor politikai igazgatója is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!