Kocsis Máté: Az nem működik, hogy amikor a baloldal van hatalmon, akkor ők választanak elnököt, amikor pedig mi, akkor válassza a nép

2024. február 11. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt vasárnap reggel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis szerint Novák Katalin lemondásával „ritka politikai helyzet állt elő”, de „a hangsúly azon van, hogy az államfő egy nagyon felelősségteljes döntést hozott, hogy miután kétely merült fel a gyermekvédelemmel kapcsolatosan, azt alapos oknak tekinti arra, hogy vállalja a következményeket”.

Kocsis egyenes döntésnek nevezte Novák Katalin lemondását, amely szerinte sokat elárul az államfő – valamint az ellenjegyzésért felelősséget vállaló Varga Judit – egyenes tartásáról.

A frakcióvezető szerint a köztársasági elnök lemondása világossá tette, „hogy jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon pedig a bűnöknek sincs”.

Szerinte ezer és egy botrányt lehetne felsorolni a politikai baloldalon, ahol semminek nincs következménye. „Az embernek egyből Gyurcsány Ferenc jut eszébe. 2006-ban történt valami, amiért az akkori miniszterelnöknek semmilyen körülmények között, soha nem szabadott volna visszatérnie a politikába, ehhez képest a legnagyobb baloldali párt, sőt az egész baloldalnak ő a vezetője.”

„A mi oldalunkon nem ez az első eset, amikor hiba történik, és az érintett azonnal lemond, és ez így is marad. Az ellenfeleinknek azt kell világossá tennünk, hogy amit az államfő és Varga Judit csinált, az a minimumelvárás feléjük is, és azt hiszem, hogy ez az a pillanat, hogy erről jó sokat beszéljünk” – mondta.

Novák Katalin lemondása után több ellenzéki párt is jelezte (köztük a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a DK is), alkotmánymódosítást fognak kezdeményezni, hogy a jövőben ne az Országgyűlés, hanem közvetlenül az emberek választhassák meg a köztársasági elnököt.

Ennek kapcsán Kocsis Máté azt mondta, „nagyon jó, hogy több párt is felvetette, de a DK és a szocialisták semmiképp ne vessék fel a közvetlen elnökválasztást, mert amikor még MSZP-ként kormányon voltak, ez nem jutott eszükbe”.

„Az nem működik, hogy amikor a baloldal van hatalmon, akkor ők választanak elnököt, amikor pedig mi, akkor válassza a nép. Akkor lenne hiteles ez a mondásuk, ha akkor is eszükbe jutott volna, amikor ők adták a parlamenti többséget.”

Ha vasárnap aláírja a lemondását Novák, akkor az Országgyűlésnek 15 napja van elfogadni azt. Kocsis szerint „február 26-án, a rendes tavaszi ülésszak első napján meg is tudjuk hozni ezt a döntést”. Amennyiben a parlament elfogadja a lemondást, ami Kocsis szerint meg is fog történni, akkor 30 napon belül meg kell választani az új államfőt.

A kormánypárti képviselők egyébként meg tudnák sürgetni Novák távozását, ha rendkívüli parlamenti ülést hívnának össze jövő hétre – erről az eshetőségről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az Orbán Viktor által benyújtott alaptörvény-módosítással kapcsolatban Kocsis azt mondta, a baloldal korábban egyetlen gyermekvédelmi módosítást sem szavazott meg, és lényegében a miniszterelnök alkotmánymódosító javaslata is gyermekvédelmi intézkedés, ezért ő elképzelhetőnek tartja, hogy a baloldal ezt sem fogja megszavazni. De ma inkább azt gondolja, hogy megszavazzák, mert „furcsa lenne, ha nem tennék”.

Tavasszal viszont benyújtják a gyermekvédelmi törvény második csomagját is, akkor szerinte ki fog derülni, hogy „a baloldalnak valóban fontos-e a gyermekvédelem, vagy csak azért volt fontos, mert megtámadhatták a köztársasági elnököt és a korábbi igazságügyi minisztert”.

A kegyelmi ügy kipattanása óta a kormányoldal előszeretettel érvel azzal, hogy a baloldal 2021-ben nem szavazta meg a pedofilellenes gyermekvédelmi törvénycsomagot. Ezt akkor az ellenzéki pártok azért nem tették meg, mert a törvénycsomag több melegellenes intézkedést is tartalmazott. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!