Itthon soha nem volt komoly esély a közvetlen elnökválasztásra, pedig Európában már eléggé elterjedt

2024. február 25. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Több európai országban is közvetlenül választják már az államfőt, de erre itthon soha nem volt komoly esély. Karsai Dániel alkotmányjogász szerint azért se túl előnyös ennek a kezdeményezése, mert ez az ország jelenlegi berendezkedésében túlságosan nagy legitimációt adna a köztársasági elnöknek.

Ugyanakkor a 2022-es államfőjelölési ellenzéki tragikomédia rámutat azokra a veszélyekre is, amelyeket ez a választási forma hordozna magában. A parlamenti ellenzék az esélytelenek nyugalmával kardoskodhat jelenleg a közvetlen elnökválasztás mellett, hiszen azt alkotmánymódosítás nélkül nem lehet keresztülvinni, magyarán még népszavazással sem kényszeríthető ez ki annak tiltott tárgyköre miatt.

A közjogi tiltás ellenére azonban politikailag nem feltétlenül haszontalan felszínen tartani a témát, hiszen az eddig alkalmazott modellnél világosan látszanak a problémák. A hatalomnak ugyanakkor nem érdeke, hogy egy olyan intézmény keletkezzen, amit több millió ember szavazata legitimál. Még akkor sem, ha annak jogkörei nagyon erősen korlátozottak is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!