A Karmelita előtt tüntetett Orbán és Rogán ellen a Momentum

2024. február 14. – 18:18

A Karmelita előtt tüntetett Orbán és Rogán ellen a Momentum
Tüntetés a Karmelita előtt 2024. február 14-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este 18 órára néhány száz tüntető gyűlt össze a budai Várban, a Karmelita előtti téren, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal lemondását követeljék. A demonstrációt a Momentum hirdette meg azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is belebukott a kegyelmi botrányba.

„Novák Katalin és Varga Judit lemondása csak a kezdet. A pedofilsegítő kegyelmi ügye és az azóta kiszivárgó vagy épp a Varga Judit exférjétől elhangzó információk a rendszer morális bukásának bizonyítékai. A végső felelős Orbán Viktor, aki a rendszer teljhatalmú ura és Rogán Antal, a rendszer maffiamódszerekkel élő propagandaminisztere” – írta a Momentum a tüntetés Facebook-eseményében.

A szervezők a tüntetés kezdete előtt a Magyar Péterrel, Varga Judit volt férjével készült Partizán-interjú részleteit játszották le. Sokszor megismételték a Rogánról szóló részeket, hogy mi a szerepe a rendszerben, hogyan működik az általa vezérelt kommunikációs gépezet, valamint azt, hogy Magyar szerint „mennie kell” a közéletből.

Az első felszólaló Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője volt, aki azt mondta: „Orbán rendszere erkölcsi, morális és politikai válságba zuhant.” Fekete-Győr szerint Magyarországon jogos közfelháborodás van, a hatalmon levők félnek, hogy rájuk omlik a rendszer, és kiderülnek az aljasságaik. „Ezért lapít Orbán a családjához ezer szállal kötődő pedofilbotrányról” – mondta.

Tüntetés a Karmelita előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Tüntetés a Karmelita előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Tüntetés a Karmelita előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fekete-Győr szerint Orbánnak tisztáznia kell, hogy ki adott utasítást a kegyelem megadására. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán család ügyvédje védte K. Endrét is. „Mit tud vajon a miniszterelnök, ami miatt bujkálnia kell. Milyen állam az, ami ezt teszi a gondjaira bízott gyerekekkel?” – tette fel a költői kérdést.

„Orbánék azt hazudták, hogy családbarátok, hogy az erkölcs védelmezői. Ehhez képest a Fidesz részéről senki nem kért bocsánatot az áldozatoktól. Az zavarja a Fideszt, hogy az ügy kiderült, és esik a népszerűsége”

– mondta Fekete-Győr András, és a pénteki, közéleti influenszerek által szervezett tüntetésen való részvételre buzdított. Arról is beszélt, hogy a Momentum minden jogi eszközt meg fog ragadni, hogy a többi államfői kegyelmi döntés is nyilvánosságra kerüljön.

Közben zúgott az „Orbán takarodj!” a tömegben, amely ekkor nagyjából 500 fős lehetett.

A második felszólaló Juhász Péter volt, aki az V. kerületben készül indulni a júniusi önkormányzati választáson, ebben a Momentum is támogatja őt. Juhász Tóninak nevezte Rogánt, és felszólította, hogy gondoljon az állami gondozott gyerekek helyzetére és a szexuális bűncselekmények áldozataira.

Juhász szerint Varga és Novák emberileg nem bukott meg, Balog Zoltán református püspök viszont még így is, „mert emberileg lesüllyedt a legaljára”.

Beszéde végén Juhász felszólította Rogánt, hogy „mondjon le, és húzzon el a közéletből”.

Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője azokhoz szólt, akik valamilyen módon kiszolgálják a rendszert, de rágja őket a lelkiismeret. Hadházy szerint nem kell megvárniuk, hogy összedőljön a rendszer, mert így majd a gyerekeik, unokáik szemébe nézhetnek. Erre most van szerinte lehetőség. Hadházy arról beszélt, hogy az elmúlt napokban még a megingathatatlannak hitt Fidesz-rezsimre is lehetett nyomást gyakorolni. „Fontos, hogy ezt a nyomást a maradék független sajtó helyezte a rezsimre” – mondta.

„Az elmúlt napok felméréseiből kiderült, hogy eljutott az ügy az emberekhez. Egyúttal visszanyalt a fagyi a Fidesznek, amely hamisan tematizálta a gyerekvédelem ügyét”

– tette hozzá. „A gépezet és a belső felmérések alapján tették lapátra Novákot és Vargát, de a rendszer ettől nem roggyant meg. Most bekeményítés jöhet, például a független újságírókkal szemben. A maradék független sajtó kell a rendszer lebontásához” – zárta beszédét Hadházy.

Hadházy Ákos – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Hadházy Ákos – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy szerinte a hatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy ne beszéljünk a történtekről, a pedofil bűncselekményekről és arról, hogy ez a rendszer kiment bárkit, aki neki fontos, és az útra löki a kiszolgáltatottakat. „Felelősséget pedig nem vállalnak” – mondta. Donáth az egykori köztársasági elnököt, Göncz Árpádot idézve azt mondta, azokat akarja szolgálni, akiknek szolgájuk nincsen. Ezt szembeállította Novák Katalin és Schmitt Pál bukásával, valamint a gyerekvédelmi rendszer tragikus állapotával. Donáth szerint felelősségre kell vonni a hatalmon levőket, akik szerint Magyarországon csak az számít, aki erős. Köszönetet mondott azoknak a református lelkészeknek, akik nem azonosulnak Balog Zoltánnal.

„Mindennap ki kell jönni a demonstrációkra, és nem szabad hinni annak, ami a köztévében megy”

– mondta Donáth, és ő is a pénteki tüntetésen való részvételre buzdított.

Donáth Anna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Donáth Anna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője lezárta a tüntetés, ami után a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt. 19 órára a tüntetők többsége elhagyta a helyszínt.

A kegyelmi botránnyal kapcsolatos következő nagyobb tüntetést február 16-án, pénteken 18 órakor a Hősök terén tartják több ismert online tartalomgyártó és közéleti influenszer közreműködésével. A Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért elnevezésű rendezvényen részt vesz többek között Nagy Ádám (Fókuszcsoport), Osváth Zsolt (Zshowtime), Bányai Judit, Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Szabó Márton (Jólvanezígy) és Gulyás Márton (Partizán) is, utóbbi műsorvezetőként. Az eseményen bejelentkezik majd a tervek szerint Azahriah is. A szervezők előre kérték a politikusokat és politikai pártokat, hogy pártlogóktól mentesen érkezzenek az eseményre.

A kegyelmi botrány krónikája

Novák Katalin köztársasági elnök múlt szombaton lemondott, miután a NER történetének egyik legnagyobb botránya robbant ki abból, hogy tavaly áprilisban, a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák még a lemondásakor sem adott magyarázatot arra, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének.

Novák lemondása után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. Kormányzati források szerint Varga eredetileg nem támogatta a kegyelmi kérvényt, de végül mégis ellenjegyezte azt.

A Direkt36 és a Telex megírta, hogy Novák tanácsadója és régi mentora, Balog Zoltán református püspök lobbizhatta ki K. Endre elnöki kegyelmét. Balogot kedden a Magyarországi Református Egyház vezetése berendelte, hogy az Elnökségi Tanács ülésén számoljon be a kínos kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A többórás tanácskozáson titkos szavazást tartottak, amin végül a résztvevők 86 százaléka bizalmáról biztosította a püspököt, de a testület arra kérte: gondolja át közéleti szerepvállalását. Balog ezután egy videóban arról beszélt, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett a kegyelemmel. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el Balog, és hozzátette: nem mond le az egyházi pozíciójáról.

A kegyelmi botrány másik szálaként Varga Judit exférje, Magyar Péter szombaton egy Facebook-posztban bejelentette, hogy lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, vagyis kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből. Azóta keményen beolvasott Rogán Antalnak és Tiborcz Istvánnak. A Partizánnak adott interjújában beszélt a Fidesz belső magjáról és működéséről, és arról, hogy miként zsarolták meg őt a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelitában. Magyar azt mondta, Rogán Antal az Orbán-kormány Richelieu-je, akinek szerinte mennie kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!