Gulyás: Mindenről egyeztettünk a státusztörvénynél, nem maradt már a végére ember, aki tiltakozzon ellene

2023. július 6. – 10:11

frissítve

Gulyás: Mindenről egyeztettünk a státusztörvénynél, nem maradt már a végére ember, aki tiltakozzon ellene
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter, amit percről percre követtünk.

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, az elhangzottakból mazsoláztunk.

  • Gulyás Gergely szerint 2027 elejére egymillió forint felett is lehet a pedagógusok fizetése, ha a baloldal engedi. A miniszter szerint 6000-7000 milliárd forintba kerül a pedagógusbérek emelése, ebből 800 milliárdot állnak az uniós pénzekből.
  • A miniszter előbb azt mondta, nem lesz több változás a családtámogatásokban, később arra finomította, hogy most felülvizsgálatok lehetnek és lesznek, de a „lényegét tekintve nem lesz változás”.
  • Egy kormánymódosítás szerint államosítják az MR- és CT-vizsgálatokat, Gulyás szerint itt az állami kórházakban lévő MR-ekről és CT-kről van szó. Ha ezek állami tulajdonban lesznek, a miniszter szerint az állam ezeket időkorlát nélkül, és állami ellátásban tudja működtetni, a józan ész szabályai szerint ez rövidebb várólistákat hoz majd.
  • A választási szabályokon már nem fognak változtatni, csak a finanszírozási szabályokon, valószínűleg szeptemberben fog erről módosítót benyújtani a Fidesz-frakció.
  • Gulyás szerint nem hadifoglyokat hozott el Magyarország az oroszoktól, hanem szabadított embereket.
  • Vita van a migráció kérdéséről az unióban, és ha a menekültekről szóló uniós szabályozás életbe lép, akkor migránsgettók lesznek Gulyás szerint.
  • A kormány 169 milliárd egyszeri átcsoportosítását rendelte el a rezsialapból a különféle közintézményeknek.
  • Varga Judit 2019-ben is legszívesebben európai parlamenti képviselő lett volna, de amikor miniszter lett, akkor is azt mondta, hogy legkésőbb 2024-ben az európai parlamentbe távozik. Hiába győzködte őt Orbán Viktor, a miniszterelnök rájött, reménytelenül próbálkozik.
  • Azért Tuzson Bencét és Bóka Jánost nevezték ki Varga Judit helyett minisztereknek, „mert egy nő munkáját csak két férfi képes ellátni”.
  • Orbán Viktor idén augusztusban megy szabadságra.

Lezárjuk élő közvetítésünket.

A patikák hatékonyabb működtetése koncesszióban lehetséges, magyarázta Gulyás azt, hogy a kórházi patikákat kiszervezné a kormány.

Törvényileg szükség van-e változtatásra a közlekedési szabályokon, hogy ne történjenek ilyen gázolások, mint a hétvégén az Árpád hídon? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, elsősorban a felelősség a gyorshajtóé, de nagy többségben normálisan vezetik az autókat. A miniszter viszont nagyon támogatná, hogy a jogosítványokat könnyebben elvegyék a gyorshajtóktól.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a soroksáriak hihetnek-e Orbán hétfői kijelentésének. A miniszterelnök hétfőn a Soroksárra tervezett vegyianyag-raktárról szóló ellenzéki kérdésre a parlamentben azt mondta: „ilyen vegyielosztó-üzem nem fog épülni, ettől nyugodtan aludhat”.

A Telex a brüsszeli pénzekről is kérdezte a kormányt, arról, hogyan akadályozza a baloldal, hogy az EU szerint elérhető EU-s pénzeket felvegye Magyarország. A Gulyás által a kormányinfón többször említett, „Brüsszelben hatmilliós fizetést kapó, baloldali ármánykodókról” Gulyás kifejtette, hogy a helyzet az, hogy a pénzeket miattuk zárják el, „meg kell ehhez nézni az európai parlament elfogadott döntéseit” és azt is, hogy „a magyar képviselők hogyan viselkedtek”.

Gulyás szerint az úgynevezett baloldali képviselők „azzal zsarolják az Európai Bizottságot, hogy megvonják támogatásukat a bizottságtól, ha az pénzt ad Magyarországnak”. Gulyás úgy gondolja, a 11 hónap múlva esedékes elnökválasztás lehet a zsarolási alap ehhez. A miniszter úgy is látja, hogy a következő választások után „jobboldali hangsúlyeltolódás, de baloldali többség lesz” a bizottságban.

Van-e B terv arra, hogy fogják pótolni a státusztörvény hatására felmondó tanárokat a közoktatásból? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt felelte, várjuk meg, mi lesz, de egyébként is, a státusztörvény elfogadásának napján a Kossuth téren „a sajtósok többen voltak, mint tüntetők”.

Magyarország korábban Oroszországtól vett át kárpátaljai hadifoglyokat, amelynél az orosz ortodox egyház állítása szerint Magyarország kezdeményezett: a Telex erre vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy „erről a Máltai Szeretetszolgálatot és az oroszokat kell megkérdezni, mert a magyar kormány már a Szeretetszolgálattól” kapott arra vonatkozó információt, hogy van lehetőség a hadifoglyok elhozására. Gulyás azonban kifejtette, bár a kommunikáció az orosz ortodox egyház és a Máltai között zajlott, mindezt állami beleegyezéssel tette a Szeretetszolgálat.

Gulyás elmondta, az egyházközi együttműködésről sokat nem tud elmondani, „egyet tudunk”, mondta: az volt az állam kérdése, hogy „akik érkeznek, hadifoglyok-e, vagy sem. Egyértelmű tájékoztatást kaptunk arról, hogy őket szabadították, nem voltak hadifoglyok, úgy jöttek Magyarországra”. Gulyás azt is elmondta, hogy erről tájékoztatták az ukrán felet. A hadifoglyokról azt mondták, ők „teljesen szabad emberek”, Gulyás azt is elmondta, nincs pontos információja arról, hogy ők most hol vannak, de úgy tudja, „többségben Magyarországon, de volt, aki visszament Ukrajnába”.

Idén az első negyedévben 1728,5 milliárd forint, a GDP 9,8 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya, és miközben a kormányzati szektor bevétele 7210 milliárd volt, a kiadása 8938 milliárdra rúgott az első negyedévben a KSH szerint. Ha nem tervez a család változtatni a családtámogatásokon és rezsiintézkedéseken, akkor milyen módon lehet csökkenteni az egyensúlytalanságot? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt felelte, az mindig is így volt, hogy az év első felében nagyobb a kiadás, később lesz nagyobb a bevétel. Gulyás szerint viszont a fogyasztási adóbevételek valóban nem tűnnek megalapozottnak.

Magyarországon csak olyan ukrán állampolgárok kaptak védelmet, akik az ukrán-magyar határon jöttek át? – kérdezte a Telex Gulyást, aki szerint senki sem tudja 100 százalékos bizonyossággal garantálni, hogy ha például Szlovákián vagy Románián keresztül jött valaki át, ne kapott volna menekültstátuszt. Gulyás szerint az nem feltétel, hogy egyenesesen jöjjön valaki át Ukrajnából, hiszen a háború a szomszédunkban van, így jöhet kerülőúton is.

Magyarország megígérte, hogy nem fogja blokkolni a svéd NATO-csatlakozást, mondta Gulyás, aki szerint bár sok okból nem lenne indokolatlan blokkolni azt. „De azt ígértük, nem fogjuk, be is tartjuk ezt az ígéretünket”, tette hozzá Gulyás.

A fogyasztás alacsonyabb a vártnál, így a bevételek is elmaradnak a várttól, mondta Gulyás, aki szerint a féléves adatok elemzése előtt ennél többet azonban nem tud mondani. „A forint hektikusan mozog, emögött sokkal inkább áll spekuláció, mint reális piaci várakozások”, fejtegette a miniszter, aki szerint „ma már mindenki egyetért abban, hogy az infláció lecsökkenthető, ugyanis a jövőben az 5-6%-os infláció már nemcsak várakozás, hanem realitás”.

Tízévente egyszer lehet ezen a területen ingatlant vásárolni, ahol a kormány most egy 2300 négyzetméter lakóterületű műemlék jellegű ingatlant vett, mondta Gulyás, aki azt nem tudta megmondani, pontosan mennyiből vették ezt, de azt meg tudta mondani, hogy „kedvező áron”, és hogy erre a központi költségvetésből ment a pénz. A miniszter szerint az épület „az európai uniós elnökségünket fogja szolgálni”, később pedig kulturális házként marad meg.

A kórházi betegágyak éves szinten 55%-osan foglaltak, ebből lehet például úgy visszavágni, hogy az nem sérelmes, fogalmazott Gulyás, jelezve, hogy ezek alapján lehet hatékonyabban működtetni az egészségügyi rendszert. „Kórházat nem zárunk azonban be”, tette hozzá Gulyás, aki azt is elmondta, Brüsszel miatt felülvizsgálják az egészségügyi rendszert, hogy lehet-e hatékonyabbá tenni majd.

Gulyás szerint a választási szabályokon már nem fognak változtatni, csak a finanszírozási szabályokon, valószínűleg szeptemberben fog erről módosítót benyújtani a Fidesz-frakció.

A háború kitörése óta nem járt Oroszország az EU-ban, szerdán ez megtört, amikor Budapestre érkezett az orosz egészségügyi miniszter: a 444 erről kérdezte Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, Oroszország tagja a WHO-nak, és „WHO-konferencia volt tegnap Budapesten, ezért jött orosz képviselő” Magyarországra.

„Sajnáljuk, hogy nem jött ukrán miniszter még Magyarországra, várjuk szeretettel”

– mondta Gulyás, aki arra nem válaszolt, hogy Magyarország hívott-e meg ukrán képviselőt Budapestre. Arra a kérdésre, hogy Szijjártó Oroszországgal való kommunikációjában elítélte-e a háborút, Gulyás azt mondta: „jobb egy országnak, ha megőrzi a saját komolyságát, Magyarország az első pillanatban ítélte el a háborút”. Gulyás hozzátette, szerinte mindenki beszél időközönként Putyinnal.

Gulyás Orbánnal ért egyet, aki azt mondta, Putyin nem háborús bűnös, vagy Novák Katalinnal, aki elítélte az orosz agressziót? A miniszter erre úgy felelt, Henry Kissingerrel, mert szerinte ha valakivel békét akarunk, a hadban álló ország egyik felével sem lehet egyetérteni.

Paks II.-nél megkezdődött a résfalazás, erről tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert a kormányt. Gulyás szerint Paks II. akár már 2030-ra elkészülhet.

Gulyás eddig biztosra mondta, hogy a családtámogatásokhoz tovább már nem nyúlnak hozzá, most már arra finomította, hogy felülvizsgálatok lehetnek és lesznek, de a „lényegét tekintve nem lesz változás”.

„Matematikai tény, hogy Karácsony csak akkor tud döntést hozni, ha Gyurcsánnyal egyeztet”, mondta Gulyás a Hírlap azon, nehezen követhető kérdésére, hogyha Gyurcsány irányítja Karácsonyt, irányítja-e Gyurcsány Szeged polgármesterét, Botka Lászlót is.

Gulyás szerint az ország jobban jár azzal, ha elengedi a szocializmusból hozott vállalati üdülési megszokásokat: „a kormány inkább pénzt ad” a dolgozóknak, ahelyett, hogy arra kényszerítené az embereket, hogy saját kollégáikkal nyaraljanak. Ezt Gulyás arra mondta, hogy a kormány több üdülőt eladna, gyermeküdülők mellett a mentősök, a NAV és a honvédség nyaralóit is.

A tavalyi aszódi gyilkosság és a mostani albertirsai gyilkosságok után hogy látja a kormány, jó ez a rendszer? – kérdezték Gulyást. A miniszter szerint az ilyen súlyos esetek után meg kell vizsgálni a konkrét esetet, vagy hogy volt-e valamilyen mulasztás, valamint azt is, hogy van-e rendszerszintű hiba az ilyen esetek mögött. Abban utólag szerinte mindenki egyetért, hogy az elkövetőt már a bűneset előtt tűzzel-vassal távol kellett volna tartani, de Gulyás szerint mégiscsak családokról beszélünk, az pedig egy nehéz terep, de szerinte „a gyerek egészséges fejlődéséhez fontos, hogy mindkét szülővel tartsa a kapcsolatot”.

„Ön szerint mi a probléma a pedagógusi életpályamodellel?” – kérdezte meg Gulyás egy meglepő fordulattal az RTL újságíróját, aki felsorolta azokat az érveket, amelyeket az elmúlt időszakokban demonstrációkat tartó diákok és pedagógusok is hangoztatnak.

„A rendszerváltás óta soha olyan törvényt nem fogadott el a parlament, amit annyi egyeztetés előzött volna meg”, mint a státusztörvényt, mondta erre Gulyás. „Nem véletlen, hogy a tüntetésekből a végére el is fogyott a szufla”, tette hozzá a miniszter, aki szerint bármi is van, a végére az látszott, hogy „már nem volt, aki tiltakozzon, mert mindenről egyeztettünk”.

Gulyás az össznépi jóslás helyett inkább megvárná, mi fog valóban történni, mondta arról, hogy több tanár belengette, a státusztörvény elfogadása után felmond. A miniszter azért jóindulatúan tekint a pedagógusokra, szerinte ők is látják, hogy a kormány mindent meg akar tenni a helyzetük rendezéséért.

Az autópálya-matricák árai legfeljebb az idei éves infláció mértékével emelkedhetnek. Egynaposat pedig nem is akartak bevezetni – hiszen Gulyás szerint a magyar ember nem vesz egynapos matricát –, de az unió kötelezően előírja azt jövő év március 1-jétől.

Van szándék arra, hogy a vidéki csokot kiterjesszék, ennek azonban nem anyagi oka van, mondta Gulyás, aki hozzátette, két hét múlva pontos információik lesznek erről. Gulyás azt is mondta, itt a megoldandó probléma még például az, hogy a jelenlegi vidéki csokjavaslat alapján olyan agglomerációs területek is bekerülnek a támogatható területekbe, ahol már a településnek nincs arra kapacitása, hogy többen odaköltözzenek.

„Emlékezetem szerint nem változtattunk a csokhitel mértékén”

– mondta Gulyás, aki szerint az inflációt legkésőbb decemberre sikerül majd egy számjegyűre lecsökkenteni, így nincs ok a változtatásra ezen a téren.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Miért Tuzson Bencét és Bóka Jánost nevezték ki miniszternek? – kérdezték Gulyást, aki azt felelte: „mert egy nő munkáját csak két férfi képes ellátni”.

„Szemben az alaptalan vádakat használó baloldallal, én ragaszkodnék a tényekhez”, mondja Gulyás, aki szerint furcsa, hogy adománygyűjtő dobozokból származik az ellenzéknek 500 millió forint támogatása úgy, hogy „nem hívta fel adományozásra sehol az embereket”.

„Az a kérdés, miből származott a pénz. Reméljük, nem bűncselekményből”

– tisztáznia kell a kérdéseket a fővárosnak, mondta Gulyás.

Gulyás szerint valóban az van, amit Vitézy Dávid mondott, miszerint kérdés, az idei nyarat hogy bírja ki a MÁV járműparkja, „ahol régi vonatok vannak, valóban problémákkal szembesülünk”, de a miniszter abban bízik, ha már eddig kibírták, pár évet már csak kibírnak. Egyébként pedig a milliókat kereső magyar baloldali politikusok ott Brüsszelben ne nehezítsék az uniós pénzek bejövetelét.

Gulyás szerint álhír, hogy a Balatonon 30-40%-os lenne a turizmus visszaesése a Balatonon. „Ha ez így lenne”, az persze rossz lenne az országnak, tette hozzá a miniszter.

Korábban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás azt mondta, hogy „harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!