A nők inkább BKV-znak és gyalogolnak, a férfiak autóznak és bicajoznak Budapesten

2023. június 21. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A férfiak inkább autóba ülnek és bicikliznek, míg a nők inkább tömegközlekedésre szállnak vagy gyalogolnak – derül ki a Kimmer Diána, a BKK ügyfélélmény- és elemzési menedzserének tanulmányából, amit a Népszava szemlézett.

A kutatásból egyértelműen látszik, hogy a férfiak gyakrabban használnak autót, mint a nők: míg a férfiak 46 százaléka inkább autóba pattan, addig a nőknek csak 33 százaléka. Ha BKV-zni kell akkor már egészen más a helyzet:

A nők közel fele, 48 százaléka használ BKV-t, a férfiaknak viszont csak 39 százaléka.

Bár kisebb a különbség, de hasonlóan oszlik meg a gyaloglás és a biciklizés a nemek között: a férfiak inkább tekernek, a nők viszont nagyobb arányban választják a gyaloglást. Kimmer szerint ez alapvetően a hagyományos nemi szerepekhez vezethető vissza, illetve ahhoz, hogy a fiúkat már egészen kiskorúk óta erősen ösztönzik arra, hogy vezessenek – utóbbi alátámasztására viszonylag kevés adat áll rendelkezésre.

Az is kiderült a kutatásból, hogy melyik nem miért közlekedik inkább: a nők sokkal több utat tesznek meg gyerekgondozás miatt, de bevásárolni is kétszer annyit mennek, mint a férfiak. Egyedül a munkába járásnál és a rokonlátogatásnál nincs jelentős különbség a két nem között. Valamiért a férfiakra jellemző, hogy egy út alkalmával több kilométert tesznek meg, mint a nők: vásárláskor például átlagosan 6,4 kilométert tesznek meg, míg a nők és 4,4-et.

A kutatásnak az is célja, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a Budapesti Mobilitási Tervhez. A szerző azt mondta, hogy a kommunikációs kampányok során másképp kell közelíteni a két nemhez. Kimmert szerint a férfiaknak azt kell bemutatni, hogy nem ciki buszra, villamosra vagy trolira szállni különösen, hogy az eszközpark már nem egyenlő az ősrégi járművekkel. A nőknél pedig a szubjektív biztonságérzetet kell erősíteni, mivel a hölgyek inkább kerülik a rizikót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!