Rogán 371 milliót, Szalay-Bobrovnicky 310 milliót költött el hónapok alatt, Szijjártó még mindig tartozik a szüleinek

2023. február 1. – 00:41

Rogán 371 milliót, Szalay-Bobrovnicky 310 milliót költött el hónapok alatt, Szijjártó még mindig tartozik a szüleinek
Rogán Antal a miniszterjelölti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2022. május 18-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Éjfél után közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, amit a november 1-jén fennálló állapot szerint kellett kitölteniük. Rogán Antal és Szalay-Bobrovniczky Kristóf megtakarításai több százmillió forinttal csappantak meg, Navracsics Tibor házat, Lázár János újabb földeket vett.

Komoly költekezésekbe kezdett Rogán Antal nyár óta. Az államtitkár május végén még 616 millió forintos megtakarításról számolt be. A most közzétett vagyonnyilatkozata szerint azonban november elején

már csak 245 millió forintot tartott takarékbetétben.

Hogy mégis mire költött el 371 milliót, az nem derül ki a dokumentumból. Azt sem lehet kizárni, hogy házat vett a kabinetminiszter, az új vagyonnyilatkozati szabályok szerint ugyanis a képviselőknek nem kell beírniuk azt az ingatlant, ahol élnek. 2 millió forinttal csökkentette a tartozásait Rogán, így már csak 15,9 millióval tartozik egy meg nem nevezett magánszemélynek.

Államtitkári és képviselői fizetése mellett van még egy bevételi lába:

havi 24 milliót kapott tavaly a találmánya hasznosítási díjaként.

A Mobilsign 2017-ben jelent meg a fideszes képviselő vagyonnyilatkozatában, és évről évre tetemes összeget kapott a találmányért. 2019-ben 197 milliót, 2020-ban 157,8 milliót, majd 2021-ben 408 millió forintot hozott a szabadalmi jog a konyhára. A találmány a Hvg.hu cikke szerint egy olyan technológiát jelent, amely egy elektronikus eszközön (például táblagépen) megejtett kézi aláírás biztonságos azonosítására kíván megoldást nyújtani. A 444 cikke szerint a Mobilsign 2021-ben teljes bevétele felét átutalta Rogánnak, a feltalálónak.

Továbbra is kaszinótulajdonos a honvédelmi miniszter, és pár hónap alatt elköltött 310 milliót

Eladta a 12 éves Lexusát Szalay-Bobrovniczky Kristóf, saját tulajdonú autó nélkül maradt a honvédelmi miniszter. Azt nem tudni, mennyit kapott az autóért, ám Rogánhoz hasonlóan ő is komoly pénzeket fizethetett valamire. Június végén még bő 1,08 milliárd forintja volt forintban és devizában, november elején azonban már csak

773 millió forintot tartott a bankban, és 956 ezer forintja volt devizában.

Pár hónap alatt tehát több mint 225 millió forintot és 85 millió forintnyi devizát költött el valamire Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Kinevezése előtt azt ígérte a honvédelmi miniszter, hogy mindenben a jogszabályok szerint jár el, és megszünteti a miniszteri pozíciót és a céges érdekeltségeit érintő összeférhetetlenséget. Hamar meg is vált a csehországi repülőgyártó cégétől és a vagongyártó vállalkozásától is, de négy cégben az ősszel még biztosan megmaradt az érdekeltsége.

Százszázalékos tulajdonosa a budapesti kaszinókat üzemeltető London Capital Kft.-nek. Garancsi Istvánnal öt budapesti kaszinó üzemeltetését vették át a 2019-ben elhunyt Andy Vajna cégétől, a 19,4 milliárd forintos vásárláshoz 10,5 milliárd forintot a jegybank kedvezményes hitelprogramjából fizettek. A kaszinók koncessziója csak 2024-ig szólt volna, ám 2021 őszén a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 2056-ig meghosszabbította az engedélyüket úgy, hogy ehhez még pályázatot sem kellett kiírni, elég volt egy ajánlattételi eljárás.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf – Fotó: Bődey János / Telex
Szalay-Bobrovniczky Kristóf – Fotó: Bődey János / Telex

A honvédelmi miniszter friss vagyonnyilatkozat szerint havi 5 milliónál is többet kapott a London Capital Kft.-től 2022-ben. Hogy pontosan mennyit, még nem tudni, ám

2021-ben 1,624 milliárd forintos osztalékot tudott kivenni.

Vagyonnyilatkozata szerint Szalay-Bobrovniczky nem vesz fel fizetést a szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó Új Clinic Zrt. tulajdonosaként, és a V4NA nevű nemzetközi hírügynökségtől sem. A V4NA Ltd.-t 2019-ben alapította, majd a Válasz Online cikke szerint előbb Habony Árpád cége vásárolta be magát, majd nem sokkal később már a New Wave Media Group Kft. lett a cég többségi tulajdonosa, és Szalay-Bobrovniczky Kristófnak csupán jelképes, 3 százalékos tulajdonrésze maradt.

Duzzad Szijjártó bankszámlája, de a szüleinek még mindig tartozik

Egy dolog örök Szijjártó Péter vagyonnyilatkozataiban: a 30 milliós tartozása a szülei felé. A frissen feltöltött nyilatkozatából az derült ki, hogy a külügyminiszter továbbra sem törlesztett egy forintot sem szüleinek.

Közel 240 ezer forinttal kevesebb megtakarítása van értékpapírokban, mint a legutóbbi vagyonnyilatkozatában,

de 14 millió forinttal több volt novemberben a bankszámláján, mint nyáron: összesen 27,5 millió forint.

Érdekesség, hogy 2020-ban még csak 222 ezer forintja volt ott, így két év alatt szépen tudott félretenni a külügyminiszter.

Korábban a Széchenyi István Egyetem fölé helyezett alapítvány kuratóriumi tagságáért – saját bevallása szerint – nem kapott pénzt, de június 1-jétől 1 és 5 millió forint közötti juttatást kap ezért a pozíciójáért is.

A pénzügyminiszter megvette a korábban bérelt gyenesdiási nyaralót

Varga Mihálynak továbbra is jó pár budai és karcagi ingatlanja van a friss vagyonnyilatkozata alapján.

Újdonság viszont a korábbi bevallásokhoz képest, hogy már nem bérli, hanem felerészben tulajdonolja azt a gyenesdiási házat, amivel tavaly bekerült a hírekbe.

A Balatontól pár száz méterre fekvő, 200 négyzetméteres, úszómedencés házról az Átlátszó írta meg először, hogy a miniszter havi 150 ezer forintért bérelte. A ház egy olyan cég tulajdonában volt, amelynek tulajdonosa számos közbeszerzést nyert el korábban más cégeivel.

A 2019-ben épült nyaralót Varga 2020-tól kezdte bérelni. A pénzügyminiszter korábban azt mondta, azért vették ki a házat, mert a járvány miatt 2020-ban bezártak a hotelek, és családjával olyan házat kerestek, ahol el tudják tölteni a szabadságukat, és így találtak rá a vagyonnyilatkozatban szereplő apartmanra. Az ingatlan értékéről, áráról nincs információ a vagyonnyilatkozatban, az Átlátszó szerint csaknem 170 milliót érhet a ház.

Navracsics Tibor még egy budakeszi házat vett

Varga kormányon belüli riválisának, Nagy Mártonnak a II. és a XII. kerületben van lakása. A gazdaságfejlesztési miniszter 90 millió forintot tart állampapírban, és több biztosítást is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában. A miniszteri tisztsége mellett 1 és 5 millió forint közötti havi javadalmazásban részesül a Mol felügyelőbizottsági tagjaként.

Új házat vett Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter 2009 óta felerészben tulajdonosa egy 138 négyzetméteres budakeszi családi háznak. Ehhez vett még egy 83 négyzetméteres házat. A balatonszemesi üdülő és a rigácsi építési telek is megvan még.

Hárommillió forintja van Navracsicsnak készpénzben, és 25 millióval tartozik a banknak. A miniszteri és képviselői munka mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít tudományos főmunkatársként, ezért havi fél- és egymillió forint közötti összeget kap a vagyonnyilatkozata szerint.

Lázár még mindig A Földesúr a házban

Van, aki nem szakít a tradíciókkal: ilyen Lázár János is, aki a magyar Országgyűlés legnagyobb földesuraként 2022-ben újabb földeket vásárolt a portfóliójába:

  • 3208 négyzetméternyi szőlőt-legelőt Mádon,
  • 6 hektárnyi szántót Földeákon és
  • 3 hektárnyi szántót Hódmezővásárhelyen.

Így a saját bevallása szerint összesen 39 ilyen-olyan ingatlan köthető hozzá. Kellett is néhány pótpapír a vagyonbevallásába, hogy legyen elég helye ezeket felsorolni.

Lázár János – Fotó: Bődey János / Telex
Lázár János – Fotó: Bődey János / Telex

A birtokai mellett az építési és közlekedési miniszter készpénzállománya is nőtt, a tavaszi 18 millióról 20 millióra, és a bankban továbbra is 8 millió forintja van.

Bár hétmillióval törlesztette a beruházási hitelét, a tartozásai is nőttek: valaki(k)nek plusz öt millióval, összesen 55 millióval jön.

Korábban feltüntette, hogy könyvkiadásból milliós bevétele van, de a legfrissebb nyilatkozatában ezt már meg sem említi. A miniszteri és országgyűlési képviselői tiszteletdíja mellett havi bruttó 1 és 5 millió forinti összeget kap földbérleti díjakból, valamint 1 millió forint alatt keres a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnökségi tagjaként.

Varga Juditék még 93 millióval tartoznak a banknak

Nem tudott félretenni Varga Judit igazságügyi miniszter, aki továbbra is a férjével közösen birtokolja a korábban nagy port kavart ingatlanjait Balatonhenyén és a a XII. kerületben.

A balatonhenyei ház már szerepelt Varga Judit 2020. januári vagyonnyilatkozatában is. A 2144 négyzetméteres telket 2013-ban vásárolták férjével, Magyar Péterrel fele-fele arányban. 2014-ig még két másik területet (kivett, beépítetlen terület) is vettek közösen Balatonhenyén, ami összesen közel 16 ezer négyzetméter. Az igazságügyi miniszterék 10 milliós forintos családi otthonteremtési kedvezményt igényeltek az ingatlanra, de menet közben mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a csoktámogatást folyósító banktól azt kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük. Ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek majd a faluba, akkor Varga Juditék azt vállalták, hogy kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást.

Budán egy Kútvölgyi úti társasház hat ingatlana közül ötöt és egy garázst vásároltak meg korábban a férjével közösen, a nagyjából 200 milliós vételárból 8 millió forint foglalót fizetett ki önerőből, a fennmaradó 192 millió forintot bankhitelből fedezték.

Varga friss vagyonnyilatkozata szerint

több mint 93 millió forinttal tartoznak még a banknak.

A miniszter felerészben tulajdonol egy Volvo XC60-ast, még mindig megvan a harminc évvel ezelőtt kapott mesterhegedűje és a pár éve vásárolt Yamaha pianínója.

Gulyás és Semjén tavaly sem gazdagodott meg

Gulyás Gergely vagyonnyilatkozataiban évről évre nem történnek túl nagy változások: még mindig megvan a két újbudai lakása, és továbbra sincs autója. De azért neki is csurrant pár pluszmillió a bankszámlájára: néhány hónap alatt ötmillióval megtoldotta a megtakarításait, így most már közel 13,5 milliója van a bankban a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is hasonlóan szerény életet él. Továbbra is felerészben tulajdonosa két II. kerületi (egy 120 és egy 42 négyzetméteres) lakásnak, és haszonélvezője egy balatonfenyvesi üdülőnek. Nagy értékű ingósága nincs, néhány, születése óta, családi ajándékként birtokolt antik bútort leszámítva. Nyolcmillió forint készpénze van, valamint több vadászati és horgászegyesületnek is vezető tagja, amelyekért díjazásban nem részesül.

Új autó tűnt fel Csák János vagyonnyilatkozatában. A bevallása szerint 2016-ban vette a Toyota Aurist, de a korábbi, miniszteri kinevezése után leadott nyilatkozatába elfelejtette beírni.

A kulturális és innovációs miniszter 71 millió forintot tart állampapírokban, 90 milliója van alapkezelőnél, a bankban pedig 18 milliója volt novemberben.

Gazdasági érdekeltségeitől már korábban megvált, egyedül a családi cégében, az üzletvitellel és könyvkiadással is foglalkozó Mobilnet Kft.-ben maradt tulajdonos – díjazás nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!