Megszünteti gazdasági összeférhetetlenségeit az új honvédelmi miniszter

2022. május 24. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Lemond miniszteri pozíciójával összeférhetetlen céges érdekeltségeiről Szalay-Bobrovniczky Kristóf frissen kinevezett honvédelmi miniszter, állítja a Népszava. A napilap kérdéseire a honvédelmi tárca azt válaszolta, a miniszter a jelenlegi jogszabályok szerint jár el.

A Népszava megjegyzi, a minisztérium válaszából nem derül ki, milyen céges érdekeltségekről van szó pontosan. A leendő honvédelmi miniszternél ez azért égető kérdés, mert kaszinós részesedéstől kezdve csehországi hadiipari vállalkozásokig több területen is felmerül az összeférhetetlenség gyanúja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf (bal) miniszteri meghallgatásán 2022. május 18-án – Fotó: Soós Lajos / MTI
Szalay-Bobrovniczky Kristóf (bal) miniszteri meghallgatásán 2022. május 18-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Szalay-Bobrovniczky hosszú ideig a Fidesz gazdasági hátországában tevékenykedett, politikai pozíciót londoni nagyköveti posztja (2016-tól) után először vállalt. Az üzletember köztudottan közel áll Habony Árpádhoz, ő maga bajtársként hivatkozott rá egy interjú során. A 2010 utáni időszakban több államhoz közeli vállalkozásnál is feltűnt a neve, 2019-ben például bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi-projekt teljesítésére hoztak létre. Szalay-Bobrovniczky életútjátról és különböző gazdasági érdekeltségeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az 52 éves Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyike az ötödik Orbán-kormány új arcainak, Benkő Tibort váltja a Honvédelmi Minisztérium élén. Családja erősen beágyazottnak számít a 2010 utáni elitbe: felesége, Szentkirályi Alexandra korábban főpolgármester-helyettes volt, most a kormány egyik szóvivője. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince Magyarország ausztriai, majd finnországi és észtországi nagykövete volt, legutóbb a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!